Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vencel: Keby Sagan jazdil na koňoch, vo Francúzsku ho nik nepozná

Vo Francúzsku doznievajú komentáre po prehre domácich futbalových reprezentantov s Portugalskom vo finále majstrovstiev Európy. Bývalý československý i slovenský reprezentant Alexander Vencel, ktorý tu žije vyše 21 rokov, potvrdzuje, že vládne spokojnosť s tým, ako Francúzi zvládli organizáciu náročného podujatia, ktoré sa konalo v deviatich mestách vo všetkých kútoch krajiny.

13.07.2016 08:00
alexander vencel, brankári, vencel, vencelovci Foto:
Alexander Vencel ml. (vpravo) vedľa svojho otca Alexandra Vencela st.
debata (9)

„Nebolo to jednoduché, stálo to veľa síl, ale domáci urobili všetko pre hladký priebeh šampionátu,“ hodnotí 49-ročný bratislavský rodák.

Z čoho mali Francúzi najväčšie obavy?
Z teroristických útokov, nejakého atentátu, to by bol veľký problém. Urobili maximum, policajné i vojenské nasadenie bolo enormné. Došlo k nejakým stretom fanúšikov, ale tomu sa nedá pri takej koncentrácii ľudí úplne vyhnúť. Fanúšikovia ukázali aj krásne príklady, Íri i Nemci mohli tráviť čas spolu a nevyskytli sa nijaké problémy. Futbal nie je o násilí.

Francúzi sa nesťažovali, že bol šampionát v tejto zložitej situácii pridrahý?
Nepostrehol som negatívne reakcie. Podľa mňa šampionát Francúzom pomohol. Od väčších projektov, vybudovania infraštruktúry, krásnych štadiónov, ktoré využijú, až po obyčajných predavačov sendvičov.

Ako reagujú fanúšikovia na prehru vo finále Eura?
Vládne sklamanie, ale pomaly emócie upadajú a začína prevládať reálny názor. Francúzi sa usilujú situáciu spozitívniť. Nič to nemení na tom, že mužstvo malo obrovskú šancu na titul, ale nevyužilo ju.

Vy ste napoly Francúz. Ste tiež sklamaný?
Určite. Veril som, že Francúzi vyhrajú. Mali na to. A aj vo finále si vypracovali viac šancí. Portugalčania v podstate ani poriadnu nemali. Napokon sa Francúzom stalo to isté, čo pred dvanástimi rokmi Portugalsku, keď prehralo doma vo finále šampionátu s Gréckom.

Rozhodujúci gól strelil vo finále Éder, ktorého zamestnávajú Francúzi, pôsobí v Lille…
Nie je tam dlho, možno je to malý paradox, ale neviem, či to takto Francúzi vnímajú. V súčasnom futbale sú hranice úplne otvorené, to by sa navzájom mohli obviňovať úplne všetci.

Ako ovplyvní tento šampionát vzťah Francúzov k reprezentácii?
Myslím si, že prevládne pozitívny prístup. Po tom všetkom, čím reprezentácia v uplynulých rokoch prešla, najmä po MS 2010 v Afrike, kde sa prejavili výkonnostné i vzťahové problémy, si Francúzi opäť našli cestu k svojmu národnému mužstvu. Tak sa to stavia aj v médiách, to je šanca pre budúcnosť.

V úvode turnaja sa domáci rozbiehali pomaly…
Trápili sa v zápasoch s Rumunskom i Albánskom, v ktorých rozhodli o výhrach až na konci. A keď berieme do úvahy semifinálový súboj s Nemcami, boli v ňom pasáže, v ktorých Francúzi už neexistovali. Ale aj ich súper mal zaujímavú cestu do finále, vyhral jediný zápas v riadnom čase…

Myslíte si, že si finálový zápas zaslúžil iné mužstvá?
Ak berieme do úvahy len futbalovú stránku, našli by sa tímy, ktoré zaujali viac, odohrali zaujímavé zápasy. K dobrému výsledku sa dá dopracovať rôznymi prostriedkami. Aj bránením, dôslednou defenzívou, hráči to nejako ukopú. Španieli pred štyrmi rokmi na ME a pred šiestimi na MS vybojovali zlato, lebo boli futbalovo najlepší. A dá sa to povedať aj o Nemcoch pred dvoma rokmi na šampionáte v Brazílii. Netvrdím, že Portugalčania si titul nezaslúžili, ale vydreli ho. Vedel by som si predstaviť aj iný spôsob cesty k titulu.

Ktoré tímy sa vám páčili?
Zaujali ma viaceré, ale každé čosi nezvládlo, preto turnaj nevyhralo. Ten, kto zdvihne nad hlavu pohár, si vo vyraďovacej fáze nemôže dovoliť nijaké zaváhanie. Súťaž je dlhá a nie je ľahké ju zvládnuť. Šampionát bol zaujímavý, niektoré tímy prekvapili. Islanďania hrali na hranici svojich možností a presadili sa kolektívnym brániacim futbalom. Aj Maďari ukázali pekné úseky. Nemci hrali podobne ako pred dvoma rokmi v Brazílii a myslím si, že keby im nechýbali v zápase s Francúzskom viacerí hráči, postúpia oni. Páčili sa mi Taliani, Belgičania vytiahli dosť individualít, ale ešte im to nefungovalo ako mužstvu. Ďalej sa mohli dostať Chorváti, v zápase s Portugalskom v 117. minúte zahodili šancu a z protiútoku inkasovali a vypadli.

Teraz sa pozornosť fanúšikov už sústredí na Tour de France. Sledujete tieto preteky aj vy?
Vo Francúzsku sa tomu nedá vyhnúť, je to celonárodná záležitosť, teraz už všetci prepnú na cyklistiku. Každý sa bude baviť o Tour de France. Viem, že Sagan vyhral druhú etapu, že bol niekoľko dní v žltom, že Cavendish je teraz jeho najväčší súper v boji o zelené tričko, ale priznám sa, že nepatrím k tým fanúšikom, ktorí si skoro ráno privstanú, aby chytili dobré fleky pri ceste, potom tam hodiny čakajú, preletí okolo nich pelotón, zoberú sa a idú domov.

Je Sagan najznámejší Slovák vo Francúzsku?
To si netrúfam posúdiť. Tour je v krajine taká populárna, že Sagana tu poznajú. O to viac, že vyhráva, je úspešný. Keby však jazdil na koňoch, tak si ho vo Francúzsku nik nevšimne, ale cyklistika a Tour to tu niečo znamená. Ja mám, samozrejme, dobrý pocit, keď sa mu darí. A keď sa darí aj iným Slovákom. Keď naši futbalisti postúpili zo skupiny, každý ma oslovoval. Vraveli mi, že sledovali Slovákov, že sa im páči Hamšík a podobne. To je dobrý pocit.

Pôsobíte ako expert Medzinárodnej futbalovej federácie, ste hlavný inštruktor pre vzdelávanie trénerov brankárov. Na čom momentálne pracujete?
Okrem seminárov, ktoré vediem po celom svete, dokončujem ďalšiu knihu. Je venovaná najmä trénerom brankárov. Písal som ju vo francúzštine a teraz ju preložia do angličtiny, nemčiny, španielčiny a podľa všetkého aj do arabčiny a ruštiny.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #ME 2016 vo futbale #Alexander Vencel ml.