Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Buďte jednoduchí ako holubice a opatrní ako hady. Santos čítal z biblie

K víťazstvu vo finále majstrovstiev Európy pomohol futbalistom Portugalska okrem iného aj príhovor trénera Fernanda Santosa. Šesťdesiatjedenročný kouč, ktorý tiež ocenil prístup zraneného Cristiana Ronalda, v ňom hráčom citoval pasáže z biblie.

11.07.2016 08:26
Fernando Santos Foto: ,
Portugalský tréner Fernando Santos nad hlavami hráčov.
debata

Portugalsko v nedeľňajšom finále v Paríži porazilo Francúzsko 1:0, hoci od 25. minúty hralo bez Ronalda, ktorý musel kvôli problémom s kolenom striedať. Santos po zápase prečítal na úvod tlačovej konferencie svoj príhovor k hráčom, ktorý zakončil citátom Matúša z biblie: „Buďte jednoduchí ako holubice a opatrní ako hady.“

Santos vyzdvihol predovšetkým Ronalda, ktorý sa po ošetrení vrátil na lavičku, kde burcoval spoluhráčov. „Náš kapitán toho pre nás urobil veľmi veľa. Na turnaji bol často kritizovaný, ale ukázal, že je skvelý tímový hráč,“ vyhlásil kouč. „Po zranení sa dvakrát pokúsil vrátiť na trávnik, urobil pre to všetko, čo bolo v ľudských silách, ale jednoducho to nešlo,“ dodal.

„Ale aj jeho prítomnosť v kabíne bola dôležitá, pretože podporoval ostatných a pomáhal aj mne. Hovoril, že dnes je náš deň a veril tomu rovnako ako ja,“ dodal Santos, ktorý zahájil pôsobenie pri portugalskej reprezentácii pred dvoma rokmi práve zápasom s Francúzskom. A od tej doby neprehral ani jeden zo 14 zápasov.

„Neustále som hráčom zdôrazňoval, že síce majú talent, ale ak chcú titul, tak musia viac behať, bojovať a sústrediť sa ako súperi,“ vyhlásil. „Portugalci majú niekedy málo sebavedomia, sám som to niekoľkokrát zažil, ale teraz mi uverili, že tu môžu zvíťaziť,“ uviedol.

Finále ME vo futbale v obrazoch Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo po tom, ako doňho vrazil...

O výhre Portugalska rozhodol v predĺžení striedajúci Éder, ktorý príchodom na ihrisko výrazne otupil tlak Francúzska. „Pôvodne som ho chcel poslať na ihrisko už miesto Cristiana, ale nakoniec som sa rozhodol stiahnuť Naniho do stredu,“ prezradil Santos.

„Ale aj tak sme potom potrebovali dať niekoho do útoku, niekoho kto bude vyhrávať hlavičkové súboje a podrží loptu,“ poznamenal bývalý kouč Grécka, Benficy Lisabon, AEK Atény alebo Panathinaikosu. „Keď šiel potom Éder na ihrisko, povedal mi, že dá gól. A to škaredé káčatko naozaj skórovalo a teraz je z neho nádherná labuť,“ vyhlásil.

debata chyba