Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Löw: Nemáme traumu z Talianov. Verím, že espresso nám bude chutiť

Postup do štvrťfinále je pre futbalistov Nemecka iba ďalšou víťaznou etapou na futbalovej Tour de France. Tréner Joachim Löw preto pred zápasom s Talianskom krotí prílišné sebavedomie.

29.06.2016 14:13
Joachim Löw, fanúšikovia Foto: ,
Nemeckí fanúšikovia pózujú v maskách s podobizňou trénera Joachima Löwa.
debata

Tvrdí, že osemfinálové víťazstvo 3:0 netreba preceňovať aj preto, že súper nebol z kategórie najťažších. „Nesúhlasím s tým, že zrazu sme topfavoritom celého turnaja. Slovensko nebolo meradlom toho, aby sme to takto chápali. Pred štvrťfinále chcem hovoriť len o skromnosti a pokore v našom tíme,“ cituje Joachima Löwa portál športového periodika Kicker.

Trénerovi úradujúcich majstrov sveta sa o tom nechcelo hovoriť nahlas, ale médiá aj futbalová verejnosť to dobre vedia. Ak existuje mužstvo, ktoré jeho zverencom na veľkých podujatiach herne nevyhovuje, tak je to práve Taliansko. Nemci od roku 2006 nechýbali ani raz v semifinále na majstrovstvách sveta či Európy, ale práve Taliani ich vyradili dvakrát v semifinálovej fá­ze.

Najprv na domácom svetovom šampionáte v roku 2006 (0:2) a potom aj o šesť rokov neskôr na Eure v Poľsku a na Ukrajine (1:2). Ak zájdeme do dávnejšej minulosti, tak Nemci v ôsmich zápasoch na MS a ME Talianov nikdy nezdolali. Iba štyrikrát remizovali v zápasoch, v ktorých sa nešlo do predĺženia.

„Nechcem hovoriť o nejakej traume z Talianov. Tá káva z minulosti už vychladla. Čerstvé espresso, verím, nám bude v sobotu viac chutiť,“ uviedol Löw. Zároveň však upozornil na obrovskú silu štvrťfinálového súpera. „Bránenie majú v krvi, majstrom manévrovania Španielom nenechali veľa priestoru. Spolu s trénerským tímom sa budeme musieť poradiť o tom, kde nájsť voľné priestory v ich defenzíve. Súčasne sa treba mať na pozore v hre smerom dozadu, lebo talianske kontry sú na vysokej úrovni. Tréner Conte veľmi dobre vie, že len so systémom "catenaccia“ sa turnaj vyhrať nedá, dokážu byť variabilní. Zároveň majú v hre zabudovaný určitý automatizmus, ktorý sa nestratil ani po odchode jej tvorcu Andreu Pirla," prezradil Löw.

Taliani sú majstri sveta z roku 2006 a úradujúci vicemajstri Európy. Úvahy o tom, že súčasný výber na ME vo Francúzsku je príliš starý a defenzívne naladený, kormidelník Nemcov striktne odmieta. „Pravda je taká, že sú skúsenejší a fyzicky aj psychicky ešte odolnejší. Títo Taliani sú lepší ako tí z rokov 2008, 2010 a 2012,“ myslí si Löw.

Nemecký tréner je pripravený na to, že až do sobotňajšieho zápasu v Bordeaux bude zo všetkých strán počúvať narážky na semifinálovú varšavskú prehru spred štyroch rokov 1:2, keď jeho zverencov „pochoval“ dvoma gólmi v rozpätí 16 minút prvého polčasu Mario Balotelli. „Bola to bolestivá prehra. Z hľadiska môjho osobnostného vývinu ako trénera mi však veľmi pomohla, najmä počas víťaznej púte na majstrovstvách sveta 2014. Môj plán v roku 2012 nevyšiel, čo sa z času na čas stáva. Samozrejme, prebral som plnú zodpovednosť za to, že sme vtedy neuspeli,“ uviedol Löw.

Pred blížiacim sa štvrťfinálovým súbojom, pochopiteľne, nechce odkryť taktické karty. Nezodpovedanú zatiaľ ponechal aj otázku, či nastúpi s tromi obrancami tak ako v marcovom prípravnom súboji v Mníchove, v ktorom jeho zverenci nad Talianmi dominovali 4:1. Bolo to vôbec prvé víťazstvo Nationalelf nad Squadrou azzurrou od roku 1995. „Musíme sa zariadiť aj podľa toho, s čím na nás vyrukuje súper. Vo všeobecnosti však platí, že musíme hrať náš štýl a pokúsiť sa presadiť svojimi silnými stránkami. A to ide s troj aj štvorčlennou obrannou formáciou,“ odpovedal Löw.

Nemecký tréner má pred súbojom s Talianskom k dispozícii kompletný menoslov hráčov. „Všetci muži sú na palube. Sami Khedira, Mats Hummels, Julian Draxler a Jérome Boateng majú síce po osemfinále ľahšie zranenia, ale na štvrťfinále by mali byť všetci k dispozícii, ak ich tréner vyberie,“ hlási Kicker.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #Joachim Löw #talianska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia