Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Triumf, ktorý zmení život. Island rozplače i roztancuje

Rozprávka pokračuje! Nebuďte ma, prosím, z tohto sna. Nikdy odtiaľto nechcem odísť domov.

28.06.2016 17:00
Island-Anglicko Foto: ,
Hráči Islandu oslavujú so svojimi fanúšikmi historický postup medzi najlepšiu osmičku ME 2016.
debata (1)

Zatiaľ čo islandský televízny komentátor Gudmundur Benediktsson na tribúne zbesilo kričal do mikrofónu emotívne slová, na trávniku dopisovali jeho krajania posledné riadky ďalšej kapitoly veľkého futbalového príbehu. Islanďania sa postarali na európskom šampionáte o prvotriednu senzáciu.

Futbalový brexit

Po prekvapujúcom postupe zo skupiny zaskočili v osemfinále aj Anglicko. Giganta, ktorý sa hrdí jednou z najlepších súťaží sveta a miliónovými hviezdami, zdolali pokorní, no i zdravo sebavedomí bojovníci 2:1. „Toto je deň, na ktorý budeme spomínať do konca života. Ak sa dobre pripravíme a na ihrisku predvedieme taký výkon, aký v zápase s Anglickom, môžeme zdolať kohokoľvek na svete,“ odvážne tvrdí tréner Heimir Hallgrímsson. Jeho zverenci sa podľa viacerých médií postarali o ďalší brexit. Tentoraz futbalový.

Islandské víťazstvo označujú mnohí za najväčšie prekvapenie v histórii európskych šampionátov. V Anglicku hovoria o najpotupnejšej prehre od roku 1950, keď Albion podľahol na majstrovstvách sveta Američanom. „Je to priam neuveriteľné. Ešte nikdy som nezažil to, čo sa dialo v tlačovom centre na štadióne v Nice. Novinári z rôznych krajín spievali, tancovali, mnohí od šťastia dokonca plakali,“ píše francúzsky novinár William Humberset poukazujúc na to, že Islanďania zaujali celý svet.

Futbalisti z ostrova, na ktorom žije 330-tisíc obyvateľov, sú pre nezainteresovaných symbolom senzácie. Fakty však dokazujú, že islandský futbal si v posledných rokoch vybudoval v Európe silnú pozíciu. Napokon, už v kvalifikácii zdolala partia okolo Gylfiho Sigurdssona dvakrát Holandsko, poradila si aj s Českom či Tureckom. Na šampionáte odolala hviezdnemu Portugalčanovi Cristianovi Ronaldovi. Víťazstvo nad Anglickom preto nie je natoľko prekvapujúce.

„Prehrali sme s krajinou, ktorá má viac sopiek ako profesionálnych futbalistov,“ píše na jednej zo sociálnych sietí Gary Lineker. Niekdajší anglický strelec nemyslel svoj komentár doslovne. Pravda je totiž taká, že Island investoval v poslednom období do futbalu nemalé peniaze.

Lídri z toplíg

Každý klub i škola v krajine má v súčasnosti ihrisko s umelou trávou. Z viac ako poltucta krytých futbalových hál sa každý deň ozýva detský krik. „Island prešiel veľkou futbalovou revolúciou,“ uvádza v jednom zo svojich článkov novinár Brian Blickenstaff.

V krajine je o najpopulárnejšiu hru sveta záujem ako nikdy predtým. Dôkazom je fakt, že na Islande je v súčasnosti viac trénerov s A či B licenciou Európskej futbalovej únie ako napríklad v Anglicku. Vyškolení koučovia, ktorí by mohli byť súčasťou trénerských štábov špičkových európskych veľkoklubov, vedú najmenšie deti. Niet divu, že na Islande vyrastá jeden talent za druhým. A presadzujú sa i v zahraničí – v elitných súťažiach.

V kádri, ktorý priviedlo do Francúzska trénerské duo Heimir Hallgrímsson, Lars Lagerbäck, nájdete iba legionárov. Aj z anglickej (Sigurdsson), nemeckej (Finnbogason, Bödvarsson), francúzskej (Sigthórsson) či talianskej ligy (Hallfredsson).

„Tento skvelý tím sme dali dokopy pred štyrmi rokmi. Za ten čas bol zápas s Anglickom už asi pätnástym, ktorý mnohí označovali za najväčší v dejinách islandského futbalu. Aj preto sme psychicky odolní. Už vieme, ako máme vo vypätých situáciách reagovať,“ hovorí brankár Hannes Halldórsson.

Ďalším mimoriadnym okamihom bude pre nováčika na scéne záverečných turnajov majstrovstiev Európy štvrťfinále s domácim Francúzskom. Partia bojovníkov, ktorú v dejisku sprevádza približne desatina islandskej populácie, si trúfa. „Už pred zápasom s Anglickom nám tréneri vraveli, že ak vyhráme, zmení nám to život. Uvidíme, čo sa stane, ak zaskočíme aj Francúzov,“ zamýšľa sa Halldórsson.

Postaví so spoluhráčmi krajinu, Európu i futbalový svet opäť do pozoru?

Ako vznikala nominácia Islandu (vtip)

Island má 332-tisíc obyvateľov. Polovicu z nich tvoria ženy, 40-tisíc chlapcov ešte nemá ani osemnásť rokov, ďalších 80-tisíc mužov je už príliš starých. Približne 20-tisíc chlapov vyradila z nominácie nadváha, iných na Euro nepustilo zamestnanie, 9-tisíc ľudí musí fandiť na štadióne. Zvyšných 23 Islanďanov hrá vo Francúzsku. Poznámka: jeden z trénerov je Švéd.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #Island