Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal je zavše veľmi hlúpy, smútil Rakitič

Po poslednom hvizde rozhodcu si niektorí ľahli na trávnik, iní skryli tvár v rukách. Málokto z chorvátskych hráčov sa ubránil slzám.

26.06.2016 19:52
Ivan Rakitič Foto: ,
Ivan Rakitič (uprostred) proti presile súperov Adrienovi Silvovi (vľavo) a Pepemu.
debata

Chorvátsky kurz po výhre nad Španielskom stúpol, triumfovali v ťažkej skupine, ale nezvládli už prvé vyraďovacie kolo. V osemfinále ich zastavili Portugalčania, ktorí dovtedy nevyhrali na tomto šampionáte ani raz. V troch stretnutiach v skupine vybojovali tri remízy.

Vyradenie bolo o to krutejšie, že sa zrodilo až v závere predĺženia. Tri minúty pred jeho koncom. Najprv Perišič hlavičkou trafil portugalskú žrď a potom úradoval Cristiano Ronaldo. Protiútok potiahol Renato Sánches, Nani prihral Ronaldovi, ktorý zakončoval. Jeho strelu Subašič len vyrazil pred seba a Quaresma hlavičkou zblízka rozhodol o postupe do štvrťfinále.

„Postupuje šťastnejší,“ uznal portugalský tréner Fernando Santos. „Bolo by príjemné ísť ďalej po krásnej hre, ale tá veľké turnaje nevyhráva. Toto bol zápas plný taktiky a pragmatizmu.“ Chorváti sa ťažko zmierovali s prehrou, tvrdili, že Portugalčania boli slabší ako Turecko či Česko v skupine. „Vypadol lepší,“ zdôrazňovali. „Futbal je niekedy veľmi hlúpy. Neexistuje v ňom spravodlivosť. Z hry vypadol lepší tím a šťastie sa k nemu obrátilo chrbtom,“ komentoval rozladený Ivan Rakitič, ktorý pôsobí v Barcelone.

Na predčasnom chorvátskom konci v turnaji sa však podpísal aj ich výkon. Nemôžu sa vyhovárať len na smolu. Nedokázali sa presadiť proti portugalskej obrane, neboli takí tvoriví a nebezpeční ako v predchádzajúcich stretnutiach a hoci mali viac streleckých pokusov ako Portugalčania, za celý čas netrafili ich bránku. Ani súper v týchto kritériách neoslnil a prvé dve strely medzi žrde boli až tie, ktoré priniesli postupový gól. Aj preto sa jeden z favoritov lúči s turnajom. Narazili na seba dve technicky vyspelé mužstvá, ale stretnutie zaostalo za očakávaním i povesťou oboch tímov.

Chorváti neprelomili tradíciu a zlú bilanciu s Portugalskom, na ktoré nevedia zahrať. V Lens narazili títo súperi na seba štvrtýkrát (dvakrát na ME, dvakrát v príprave) a vo všetkých meraniach síl vyhrali portugalskí futbalisti. Za 360 minút im Chorváti nestrelili ani gól (skóre 7:0 pre Portugalsko).

Chorvátski reprezentanti pod Čačičovým vedením prehrali prvý raz po desiatich stretnutiach, predtým vybojovali osem víťazstiev a dve remízy. Nezopakujú svoj doteraz najlepší výsledok na európskom šampionáte, na ktorom sa dostali dva razy do štvrťfinále (1996 a 2008). Čačič priznal. že jeho tím chcel postúpiť aj preto, lebo ho „čakal dobrý žreb“.

Vo štvrťfinále narazí Portugalsko na poľských futbalistov. Podľa Čačiča sú práve Portugalčania po sobote najvážnejší kandidát na titul. Ich najlepší výsledok na ME je účasť vo finále 2004, keď sa podujatie uskutočnilo na ich štadiónoch. Ako je známe, vtedy Portugalsko senzačne prehralo s Gréckom, keď s outsiderovi podľahlo v prvom i poslednom stretnutí turnaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #chorvátska futbalová reprezentácia #Ivan Rakitič