Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko - Anglicko 0:0. K bodu pomohol Kozáčik i kusisko šťastia

Slovenskí futbaloví reprezentanti v pondelok zabodovali a splnili základnú podmienku, ktorá im výrazne pootvorila brány do osemfinále na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Zverenci trénera Jána Kozáka remizovali 0:0 s anglickým národným mužstvom v Saint-Étienne v rámci základnej B-skupiny a obsadili v nej konečné 3. miesto.

20.06.2016 20:10 , aktualizované: 23:04
slovenskí fanúšikovia, futbal Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia pred začiatkom zápasu s Anglickom.
debata (119)

V druhom pondelkovom stretnutí „béčka“ Walesania zdolali Rusov 3:0 a stali sa víťazmi skupiny. Postup do osemfinále majú okrem Walesanov istý aj druhí Angličania. Naďalej platí, že Angličania naposledy prehrali v súťažnom dueli pred dvoma rokmi – 19. júna 2014 v rámci základnej D-skupiny na MS v Brazílii podľahli Uruguajčanom 1:2.

Na Slovákov ako na tretie mužstvo B-skupiny by v prípade definitívneho spečatenia postupu čakal osemfinálový duel v sobotu proti víťazovi D-skupiny v Lens alebo v nedeľu proti víťazovi C-skupiny v Lille.

Oznámkujte výkon slovenských hráčov v zápase

Dobrou správou pre kormidelníka SR je, že by mal k dispozícii všetkých zdravých hráčov, ani jeden Slovák sa „nevykartoval“. Hrozba sa vznášala nad šiestimi, piati z nich v pondelok nastúpili v základnej zostave.

Slovensko - Anglicko na futbalových ME Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Martin Škrtel (vľavo) a Viktor Pečovský v...

Zápas Slovensko – Anglicko sledujeme ONLINE

ST. ÉTIENNE
Slovensko – Anglicko 0:0
ŽK: 24. Pečovský – 52. Bertrand, rozhodovali: Velasco Carballo – Alonso Fernández, Yuste Jiménez (všetci Šp.), 39 051 divákov
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Pečovský (67. Gyömbér) – Mak, Kucka, Hamšík, Weiss (78. Škriniar) – Duda (57. Švento)
Anglicko: Hart – Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand – Henderson, Dier, Wilshere (56. Rooney) – Lallana (61. Dele Alli), Vardy, Sturridge (76. H. Kane)

TOULOUSE
Rusko – Wales 0:3 (0:2)
Góly: 11. Ramsey, 20. N. Taylor, 67. Bale

**Konečná tabuľka B-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Wales 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglicko 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1

Angličania vstúpili do duelu aktívnejšie, Slováci sa snažili najmä neposadiť súperov na koňa zbytočnou chybou. V prvom náznaku výraznejšej šance sa po desiatich minútach hry ocitol Sturridge, Pekarík však v päťke obetavo zablokoval jeho pokus.

O chvíľu neskôr vypálil Lallana z hranice pokutového územia mimo, Hendersonovu strelu zblokoval Hubočan. V 17. min pohrdol veľkou príležitosťou Vardy, ktorý prešprintoval Škrtela, ale ľavačkou neprekonal Kozáčika. Po dvadsiatich minútach musel zísť z ihriska Pekarík, ktorý po súperovom zásahu lakťom do tváre zanechal na trávniku krvavú stopu, no po krátkom ošetrení pokračoval v hre. Vzápätí Cahill zachránil v šestnástke pred Hamšíkom, ktorého nepustil k zakončeniu.

Po tomto výnimočnom momente sa opäť hralo na polovici Slovákov. Kozáčik sa v 33. min blysol dobrým reflexom po Lallanovej strele, v závere prvého dejstva ešte Ďurica zblokoval Hendersonov pokus z hranice pokutového územia.

V 53. min sa mohli dostať do vedenia obe mužstvá. Najskôr Mak nezužitkoval zaváhanie stopéra Smallinga, následne Kozáčik ramenom vytesnil gólovú Clynovu strelu z bezprostrednej blízkosti. O dve minúty neskôr Weissov pokus zneškodnil Hart.

Striedajúci Dele Alli mohol v 61. min ihneď po svojom príchode otvoriť skóre, pred bránkovou čiarou zachránil Slovákov ich kapitán Škrtel. O chvíľu Dier vypálil mimo troch žrdí. V 73. min Sturridge vo výbornej pozícii pred Kozáčikom nedosiahol na loptu.

Keď sa k nej dostali Slováci, usilovali sa ju podržať na kopačkách a rýchlym alebo postupným útokom sa dostať do blízkosti súperovej bránky, darilo sa im to však len zriedkavo. Zameriavali sa predovšetkým na pozornú defenzívu.

V 83. min pustili k strele spoza šestnástky Rooneyho, ani on však nenamieril presne. O dve minúty neskôr, keď už tréner Kozák nemal k dispozícii striedanie, musel z ihriska odísť Mak pre svalové problémy. Po chvíli sa aj so sebazaprením vrátil. Ani záverečný nápor Angličanov nepriniesol gól.

Hlasy po zápase

Ján Kozák (tréner SR): „Pre postup do osemfinále sme urobili maximum. Prvý polčas sme dali dosť ofenzívne mužstvo, myslel som si však, že loptu viac podržíme. Časom tlak súpera narastal, napokon sme to ustáli. Museli sme pri aktivite protivníka niečo zmeniť. V drese súpera sa dostali na trávnik Dele Alli a Kane, vysokí futbalisti, musel som na to reagovať – prišli Gyömbér i Škriniar. Brankár Kozáčik podal výborný výkon, ale taký bol aj výkon celého mužstva. My sme remizovali s Anglickom na majstrovstvách Európy, to je niečo fantastické. Dokázali sme, že môžeme hrať s kýmkoľvek. Verím, že naša pozícia je taká, že postúpime.“

Roy Hodgson (tréner Anglicka): „Ťažko si predstaviť výraznejšiu prevahu, než bola tá naša dnešná. Úprimne treba vysloviť, že sme súpera zatlačili od úvodnej minúty. Utvorili sme si množstvo šancí, napokon to tam však ani raz nepadlo. Je to veľmi frustrujúcich 0:0 najmä pre fanúšikov. Verím však, že ak neprestaneme pracovať ako dosiaľ, budeme vo vyraďovacej fáze ešte nebezpečnejší. Kladiem otázku, kedy Anglicko naposledy zažilo turnaj, na ktorom takto dominovalo v troch zápasoch v rade? Skôr alebo neskôr sa dočkáme odmeny za náš štýl a niekto sa môže ocitnúť na nesprávnej strane krutého výsledku.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
Slovensko - Anglicko na futbalových ME

Fotogaléria zo stretnutia ME vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom.

Fotogaléria
Martin Škrtel (vľavo) a Viktor Pečovský v...
Angličan Nathaniel Clyne (vpravo) v súboji s...
+12Základná jedenástka Slovenska pred súbojom s...
119 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale