Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moravčík: Keď Hamšík zoberie do rúk taktovku, môžeme zdolať každého

Považuje sa za adaptovaného Francúza. Má francúzsky pas a množstvo pekných spomienok na krajinu, ktorá hostí európsky šampionát.

20.06.2016 16:12
Ľubomír Moravčík Foto:
Ľubomír Moravčík.
debata (2)

Bývalý československý i slovenský reprezentant, jediný Slovák, ktorý sa stal najlepším futbalistom roka v Československu (1992) i na Slovensku (2001) Ľubomír Moravčík (50) si nenechal ujsť niektoré zápasy finálového turnaja majstrovstiev Európy. Nitriansky rodák si zahral v ligách piatich krajín, ale najdlhšie pôsobil v AS St. Étienne.

Aký je to pocit vrátiť sa do St. Étienne po takmer dvadsiatich rokoch?
Veľmi pekný. Žije tu stále veľa mojich priateľov, mám sa tu vždy s kým stretnúť a čo robiť. Aj keď tu už dlhšie nežijem, usilujem sa v St. Étienne sem-tam zastaviť a navštíviť známych.

Niečo vás prekvapilo, keď ste prišli teraz do svojho obľúbeného mesta?
Samozrejme, mesto je podstatne krajšie, ako keď som tu kedysi pôsobil. Zásluhu má teraz na tom aj šampionát, futbalová výzdoba i atmosféra, ale za 25 rokov sa tu veľa vybudovalo a zmenilo.

Čo je najmä iné?
Kedysi to bolo typické banícke mesto, nám by pripomenulo Ostravu. Keď som tu ešte hrával, banícky duch bolo cítiť, hoci bane už pozatvárali. Ja som však mal k nemu vždy pekný vzťah, tu som začínal zahraničnú kariéru, stretol prvých francúzskych priateľov, dosiahol prvé úspechy. Teraz sa mnohé zmenilo. Je tu krajší, modernejší štadión, vybudovali pekné tréningové centrum. St. Étienne je futbalové mesto.

Okrem St. Étienne ste pôsobili, hoci podstatne kratšie, aj v Bastii. Aké spomienky máte na Francúzsko?
Keď som tu hrával, francúzsky futbal bol v kurze a Marseille malo najlepší klub v Európe. Strávil som tu takmer osem rokov a túto etapu mojej kariéry si veľmi vážim. Vo francúzskej lige si zahralo po mne len málo slovenských hráčov a teraz v nej už dlhšie nepôsobí nik. Podľa mňa je to aj tým, že sa v nej pomerne ťažko presadzuje. Mne sa to podarilo. Francúzi majú dobrú futbalovú školu, veľa kvalitných, talentovaných futbalistov.

Ľubomír Moravčík v drese St. Etienne.

Videli ste už nejaký zápas na šampionáte?
Pohybujem sa len v St. Étienne, ale bol som už na zaujímavom stretnutí Chorvátsko – Česko.

Čo vás najviac zaujalo?
Všetko. Atmosféra, dobrá organizácia, pekný štadión. Padli štyri góly. Chorváti hrali veľmi dobre, boli lepší. Ale zastavili ich fanúšikovia, prerušenie zápasu v závere im vôbec nepomohlo a stratili výhru. Ale mňa to teší, aspoň ešte môžu Česi bojovať o postup.

Zažili ste ešte československú éru a s českými hráčmi ste v jednom tíme bojovali na MS 1990 v Taliansku. Ste ich fanúšik?
Mám k nim bližšie ako k niektorým iným mužstvám. Samozrejme, keď nehrali slovenskí reprezentanti na šampionáte, fandil som českému tímu.

Ako hodnotíte výkony slovenských futbalistov v prvých dvoch stretnutiach turnaja?
Prvý zápas s Walesom sme trochu prešustrovali, mohli sme z neho vyťažiť viac a bod by nám pomohol. Druhý zápas ukázal, že keď Marek Hamšík zoberie taktovku do rúk, môžeme zdolať možno každého.

Kto vás z iných mužstiev najviac upútal?
Favoriti sa pomaly rozbiehajú. Španieli ukázali, že sú silní a treba s nimi rátať. To isté platí aj o domácich Francúzoch. Trošku pomalšie naberajú tempo Nemci. Ale milo ma prekvapili Taliani. Samozrejme, patrili do okruhu silných mužstiev, ale hrajú lepšie, ako som čakal. V oboch doterajších stretnutiach ukázali sympatické výkony, dobrú hru. Priznávam, s nimi som pred turnajom príliš nerátal.

Sú teraz azda vašimi favoritmi?
Nie, to by som nepovedal. Stále platí, že je päť – šesť mužstiev, ktoré patria do okruhu favoritov. Prídu štvrťfinálové, semifinálové stretnutia, v nich sa môže udiať ešte všeličo, netrúfam si tipovať vývoj. Majstrovstvá Európy sú dlhý turnaj, ešte nie sú ani v polovici. Uvidíme, aká bude situácia o dva týždne.

Čo môže potom rozhodovať?
Rozhodujúcich faktorov môže byť viac. Podľa mňa bude veľmi dôležité, v akej forme, pohode budú kľúčoví hráči veľkých mužstiev. Napríklad Cristiano Ronaldo sa rozbieha pomalšie, nepremenil dokonca penaltu a jeho portugalský tím nevyhral. Myslím si, že na konci rozhodnú kľúčoví hráči. A uvidíme, ktorý z nich ukáže najlepšiu formu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Ľubomír Moravčík