Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Keď sa vrátim, budeme majstri, odkázal z väzenia slávny tréner druholigovému mužstvu. Oslavovali päť titulov

Trnavský Spartak, jeden z najúspešnejších slovenských futbalových klubov, oslavuje 100 rokov od svojho vzniku.

03.06.2023 05:40
Valér Švec Foto:
Strojca trnavských úspechov Anton Malatinský (vľavo) so svojím žiakom Valérom Švecom na začiatku jeho trénerskej kariéry.
debata (9)

Džentlmen trávnikov Valér Švec je najstarším žijúcim pamätníkom najslávnejšej éry klubu. Na budúci mesiac oslávi 88 rokov. Legenda Spartaka má v jeho histórii výnimočné postavenie: jediný získal v trnavských farbách titul ako hráč i ako tréner.

Chodíte ešte na zápasy na štadión?

Už nie. Všetko by bolo v poriadku, keby som mohol lepšie chodiť. Nohy mi už neslúžia ako kedysi. Bojím sa ísť tam, kde je veľa ľudí, aby do mňa niekto náhodou nestrčil.

Túto daň si vyžiadala dlhá futbalová kariéra?

Býval som dosť často zranený. Tri razy mi operovali kolená, je to vždy zásah do organizmu, prejaví sa to. Zranenia členkov ani nerátam, tých bolo veľa, výrony bežná vec. Členok mi zafixovali, dostal som injekciu a hral som. Aj to všetko prinášal futbalový život.

Zranenie vás obralo aj o štart v najslávnejšom súboji trnavskej histórie. Mužstvo sa ako jediné u nás predstavilo v semifinále EPM, predchodcu Ligy majstrov. Vaša absencia proti Ajaxu mala kuriózny dôvod…

To bola špeciálna situácia. Schádzali sme v Amsterdame po tréningu z trávnika, už som sa ponáhľal pod sprchu. Čakali nás novinári, žiadali, aby sme sa na chvíľu zdržali a niečo z tréningu ešte ukázali, chceli si robiť nejaké zábery. Tréner Hucko súhlasil. Príliš sa mi nechcelo, ale trénerovi sme nikdy neprotirečili. Vrátil som sa a nešťastne sa na mokrom teréne zranil.

trnava, oslavy Čítajte aj Zavolajte Šuplera, kričali v Trnave na futbale. Titul unikol o vlások

V zápase mužstvo podľahlo 0:3 a ani výborný výkon v odvete a výhra 2:0 už nestačila…

Bol som pri všetkých úspechoch, a keď som chýbal, nedopadlo to dobre (smiech). Tak to bolo aj v Amsterdame. A nemohol som nastúpiť ani v odvete, v ktorej nám chýbalo málo a mohli sme hrať vo finále najprestížnejšej súťaže. Veľmi ma trápilo, že som v týchto zápasoch nehral, v tom čase som mal možno životnú formu.

Sledujete teraz futbal aspoň v televízii?

Samozrejme, futbalom žijem stále. Aj trnavským, mám prehľad. V televízii sa dá vidieť veľa zápasov, môžem si vyberať.

Ako sa vám páči súčasný futbal?

Je iný ako za našich čias. Do futbalu musíte dávať vždy aj srdce a aj riskovať. Nepáči sa mi alibistická hra, ktorú často vidím, veľa prihrávok v obrane, pomalé rozohrávanie. Možno podobne hrávala aj Barcelona, ale potom urobila útok a dala gól. Mala na takýto systém hráčov. Spomínam si na posledné ligové derby v tejto sezóne Trnava – Slovan. Bolo úplne iné ako tie naše.

14. FK Železiarne Podbrezová Čítajte aj Netuctový majiteľ? Za Sotáka sa nechceme skrývať. Kucka je nedostupný, dohrá v Slovane

V čom?

Domáci vystrelili na bránku dva razy, hostia raz. A to neboli ani šance… To je derby? To je futbal? Naši tréneri mali pred vyše polstoročím odbornú literatúru najmä z Maďarska, iná vtedy ani nebola. Aj v nej sa objavovala zásada, že ak hráč nedokáže obísť aspoň jedného súpera, nemá na ihrisku čo robiť. Ale to by bolo na dlhé rozprávanie…

Pamätníci si spomínajú, že vaše mužstvo spustilo doma na súpera uragán, vravelo sa, že už pred začiatkom prehrával 0:2…

Keď sme po štvrťhodine neviedli aspoň 1:0, prípadne nebolo už rozhodnuté, diváci pískali. Sedem rokov sme doma v lige neprehrali. Za niekoľko sezón sa vyskytlo v zostave len zopár zmien. Na ľavej strane obrany hrával Jano Zlocha, keď nastúpil na vojenčinu, nahradil ho Hagara a Jano potom prestúpil do Slovana. Na pravom krídle bol najskôr Štibrányi, potom sa tam striedali Martinkovič a Farkaš.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Valér Švec #Anton Malatinský