Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Netuctový majiteľ? Za Sotáka sa nechceme skrývať. Kucka je nedostupný, dohrá v Slovane

Futbalisti Železiarní Podbrezová majú za sebou najúspešnejšiu sezónu. Nováčik obsadil štvrté miesto. Miroslav Poliaček väčšinu profesionálnej hráčskej kariéry prežil v Slovane Bratislava a Tatrane Prešov. Teraz pôsobí na poste generálneho manažéra.

02.06.2023 05:45
14. FK Železiarne Podbrezová Foto: ,
Futbalisti Železiarní Podbrezová obsadili vo Fortuna lige 4. miesto.
debata

V Podbrezovej vládne so sezónou spokojnosť. Váš názor?

Chceli sme sa vyhnúť boju o záchranu, etablovať sa v lige a pokúsiť sa dostať do prvej šestky. Verili sme, že s nováčikovským elánom i s kvalitou, ktorú máme, by sme to mohli zvládnuť. Napokon sme bojovali aj o Európu, tá nám unikla, to ma trochu mrzí. Ale nechceme byť neskromní…

Máte pocit, že ste mohli skončiť aj vyššie?

V dlhodobej súťaži je tabuľka spravodlivá. S najlepšími sme udržali krok, až na Trnavu. So Žilinou sme napríklad vyhrali všetky štyri zápasy… Ale s mužstvami z druhej polovice tabuľky sme stratili veľa bodov. Nezdolali sme Zlaté Moravce, Skalicu či Michalovce. V takýchto zápasoch musíme byť úspešnejší.

Oslavy majstrovského titulu Slovana Bratislava
Video
Pozrite sa, ako to vyzeralo po poslednom kole na Tehelnom poli. / Zdroj: TV Pravda

Vyrovnanú bilanciu máte so Slovanom, okrem vás ho dva razy nezdolal nik iný…

Proti Slovanu máme vždy špeciálnu motiváciu. Na prvý zápas prišla veľká návšteva, súper mal nabitý program, hral v pohároch, využili sme jeho menšiu koncentráciu. Tešíme sa z týchto výsledkov, ale nepreceňujeme ich.

Podbrezová je prvoligista z najmenšieho mesta. Aký má pre ňu význam, že pôsobí v najvyššej futbalovej súťaži?

Nie je podstatné, či mužstvo pôsobí v malom alebo veľkom meste či dokonca na dedine, ale aký silný partner stojí za ním a akí ľudia v ňom pracujú. To sa potvrdilo už aj inde. Príliš neverím na reči, že v lige by mali hrať len reprezentanti veľkých miest. Istú logiku to možno má, ale na ihrisku rozhodujú iné veci.

José Mourinho Čítajte viac Mourinho si počkal na rozhodcov v budapeštianskej garáži. Svedkovia nemohli veriť vlastným očiam ani ušiam

Podbrezová už pôsobila v lige, vypadla, vlani sa vrátila. Môže sa menší klub na dlhší čas usadiť medzi elitou ako Trnava či Žilina?

Dá sa to. Verili sme, že návštevy u nás budú síce vyššie, ale na silnejších súperov chodili počty porovnateľné aj s väčšími mestami. V našom regióne je o futbal záujem. Máme za sebou silného partnera, ale chceme fungovať aj ako firma, aby sme si vedeli na seba zarobiť, čo sa nám darí. Robíme kroky, aby sme nemuseli len čakať, čo dostaneme od Železiarní, ale hľadali sme aj menších partnerov, utvorili sme širšie portfólio. To je predpoklad, aby sme náš projekt dlhodobo udržali.

Predtým ste pôsobili v Pohroní a zdá sa, že preň bola najvyššia súťaž len epizódou…

S Pohroním sme podpísali spoluprácu, máme veľa mladých chalanov, chceme, aby po odchode z dorastu dostávali šancu v mužskom futbale, aspoň na úrovni druhej ligy. Pohronie má teraz trochu iné starosti, ale verím, že má výkonnostný i divácky potenciál a do prvej ligy sa ešte pozrie. Spolupracujeme aj s treťoligovým Kalinovom, ktorý sa stal našou farmou.

marek hamšík, francesco calzona Čítajte viac Calzona nominoval na Island a Lichtenštajnsko. Príde aj Hamšík

Váš projekt je podobný žilinskému. Zjednodušene povedané: vychovávať a predávať hráčov. Je to vaša filozofia?

Veľmi zjednodušene to platí. Ale hrozí, že sa to príliš zužuje len na biznis. Nie je to len o tom, či niekoho predáme a prežijeme. Chceme byť úspešní. Ale zároveň si uvedomujeme, kde je naše miesto v slovenskom futbale. Dávame priestor mladým hráčom, uvádzame ich do veľkého futbalu, potom sa môžu ďalej výkonnostne posúvať. Keď máme hráča ako Galčík, je o neho záujem, nebudeme ho držať nasilu v klube. Podobne ako Mosesa, ktorý môže futbalom zmeniť život sebe aj rodine. Naša úloha je takých hráčov nahradiť. Nerobíme len biznis a nič iné nás nezaujíma. Je normálne, že sa hráči predávajú.

Majiteľa Železiarní Vladimíra Sotáka futbalová verejnosť občas vníma ako neštandardného podnikateľa. Ako sa s ním spolupracuje? Máte voľnú ruku?

Veľa ľudí sa ma pýta, či je spolupráca s pánom Sotákom ťažká. Odpovedám: Je bezproblémová. Chce mať informácie, zaujíma sa o klub, ale vždy nechá rozhodnutie na nás. A potom to obhajuje ako našu spoločnú myšlienku. Nie je náhoda, že mu funguje biznis, lebo ľuďom, ktorým dá dôveru, dá aj priestor rozhodovať a preberajú zodpovednosť. Mne tento model vyhovuje. Nechceme sa za neho skrývať.

trnava, oslavy Čítajte viac Zavolajte Šuplera, kričali v Trnave na futbale. Titul unikol o vlások

Vy ste duša klubu, vybrali ste si aj trénera Skuhravého, ďalšiu kľúčovú postavu…

Mám v klube najvyššiu pozíciu, nebránim sa ani zodpovednosti. Pre nás je podstatné skĺbiť výsledok s rozvojom hráčov. Trénerov, ktorí by dokázali také zadanie plniť, nie je veľa. Prácu trénera Skuhravého som sledoval dlhšie. Keď končil v Dukle Praha a naskytla sa šanca ho angažovať, debatoval som s ním a od prvých chvíľ bolo jasné, že sme si sadli.

Uplynulý ročník priniesol raritu, v lige hrali až traja nováčikovia. Podbrezová skončila štvrtá, Banská Bystrica piata, Skalica ôsma…

Boj o postup nás zocelil, vnímal som, že naše kádre majú svoju kvalitu. Bol som presvedčený, že všetci traja sa zachránime. Ale toto bola výnimočná situácia. Bol to dobrý ročník.

Aké šance dávate Košiciam?

Myslím, že majú dobré zázemie, očakávam aj divácky záujem. Košice do ligy vhupnú a budú nepríjemným súperom pre každého. Môžu atakovať aj prvú šestku.

Pred rokom ste sa pokúsili získať Juraja Kucku, ktorý v Podbrezovej začínal kariéru. Oslovíte ho opäť?

Aktuálne je to nereálne. V Slovane sa uchytil, klub má nové výzvy, pred sebou Ligu majstrov. Kucka je nedostupný.

Možno o rok, alebo keď sa bude lúčiť s kariérou?

Ani tomu neverím. Nechcem hovoriť za neho, ale podľa mňa to už dohrá v Slovane. Zostane tam, kým mu budú stačiť sily. Ale dôležité bude aj to, aký káder a ambície budeme mať o rok-dva my.

messi Čítajte viac Potvrdené. Lionel Messi v Paríži končí, kam povedú jeho kroky?

V zime ste uvoľnili do Saudskej Arábie na hosťovanie iného skúseného hráča – Borisa Godála. Vráti sa?

To je to zatiaľ otvorená otázka. Ale som presvedčený, že s mladými môžeme hrať len vtedy, keď budeme mať v tíme troch-štyroch charakterných starších hráčov s nadštandardnou výkonnosťou. Nechceme len jedenásť mladíkov. Uvidíme, čo bude s Godálom, ako sa vyvinie situácia okolo Mareka Bartoša, ktorý má za sebou výbornú sezónu a je o neho záujem. Teším sa, že Marek Kuzma, ktorý mal na jar zdravotné problémy, už bude v poriadku.

Fanúšikovia budú mať po štvrtom mieste veľké očakávania. Aké sú vaše?

Chcem, aby sme mali opäť pripravené mužstvo, ktoré bude bojovať o prvú šestku. Dôležité bude dobre začať. Naši fanúšikovia by nás radi videli aj v európskej súťaži. Netvrdím, že sa nám to podarí najbližšiu sezónu, ale v blízkej budúcnosti sa pokúsime, aby sme nemuseli túto ambíciu skrývať.

Koľko zarobili slovenské futbalové kluby Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...
debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #FK Železiarne Podbrezová #Vladimír Soták #Miroslav Poliaček