Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čakvetadzeho chceme kúpiť. Investujeme toľko, koľko si rodina môže dovoliť, Rusom však nevieme konkurovať

Dramatický záver a zisk piateho titulu v rade uzavrel jednu z najúspešnejších sezón futbalového Slovana Bratislava. Len pár dní po jej skončení už vedenie pracuje na tom, aby sa vysnívaný postup do skupinovej fázy Ligy majstrov stal už o tri mesiace realitou. Novinky z kuchyne belasých prezradil generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík mladší.

29.05.2023 05:45
Ivan Kmotrík ml. Foto:
Ivan Kmotrík mladší sa na pozíciu generálneho riaditeľa vrátil v marci tohto roku.
debata (11)

Pred rokom ste si kládli otázku, pre koho robíte futbal. Dala vám posledná sezóna na ňu odpoveď?

Jej záverečné týždne určite áno. To, ako sa na konci sezóny zachovali ľudia a akú podporu sme od fanúšikov cítili v nadstavbovej časti a pohárovej Európe, na to nebol Slovan v minulosti zvyknutý. Považujem to za správnu reakciu priaznivcov na moje slová. Na posledné kolo prišlo 15 606 divákov, na záverečnom zápase minulej sezóny bolo na súboji so Žilinou 5 617 divákov. Ten nárast je obrovský.

Nespôsobil to najmä dramatickým záver súťaže, keď ste skoro celú jar naháňali Dunajskú Stredu na prvom mieste tabuľky?

Nemyslím si, že to bolo iba tým, aj keď pre nejaké percento to mohlo zohrávať úlohu. Mám však pocit, že fanúšikovia Slovana zistili, že môžu na Tehelnom poli zažívať nezabudnuteľné chvíle. Mnohí to spoznali počas jesenného účinkovania v pohárovej Európe. Odvtedy záujem o futbal v Bratislave rástol. Futbal je spoločenský fenomén a skôr či neskôr si ľudia k zaujímavým veciam cestu nájdu.

Čo plánujete počas prestávky urobiť pre to, aby na 1. kolo nového ročníka neprišla podpriemerná troj-štvortisícová návšteva?

Mojou úlohou je vytvoriť mužstvo, ktoré dá ľuďom nádej, že v ďalšej sezóne môžeme dosiahnuť ešte väčší úspech v Európe. Teraz je dôležité, kam sa odrazíme do budúcej sezóny. Bolo by fantastické, ak by sa nám podarilo zapĺňať tribúny tak, ako tomu bolo pri posledných domácich dueloch s Trnavou, Dunajskou Stredou či Podbrezovou. Máme veľmi dobrý základ a hráčov, ktorých si ľudia obľúbili a na ktorých sa radi chodia pozerať – ako Weissa, Kucku, Čavriča, Kankavu a ďalších.

Video
Takto oslavoval Slovan zisk piateho titulu za sebou. / Zdroj: TV Pravda

Napríklad Čakvetadzeho…

Áno, aj na toho. Ale u neho ešte nemáme istotu, že bude obliekať dres Slovana v budúcej sezóne. Vnímam ho ako výborného futbalistu, ktorý klubu veľmi pomohol po hernej stránke a stal sa obľúbencom fanúšikov. Robím všetko pre to, aby sme ho získali na trvalý prestup. To je náš cieľ. Bude to veľmi náročné, ale urobíme všetko, čo bude v našich silách.

V kuloároch sa spomína, že jeho výstupná klauzula z Gentu je 10 miliónov eur. Aj keby ste vyjednali povedzme o polovicu nižšiu sumu, je dnes Slovan schopný kúpiť hráča za 5 miliónov?

Nemôžem konkretizovať čiastku, o ktorej s Gentom rokujeme. Slovan by musel byť v inej situácii, aby mohol zaplatiť za hráča povedzme 4 milióny. Hľadáme formu takého prestupu, ktorý by sme mohli zvládnuť. V hre sú možnosti splátok, percentá z ďalšieho predaja – alternatív je viacero. Pri prestupoch často zohráva veľkú úlohu samotný futbalista.

A čo si teda želá Čakvetadze?

Chcel by zostať v Slovane. Avšak nie je to iba v jeho rukách. V jeho prípade sú tri možnosti: Buď prestúpi natrvalo k nám, kúpi ho niekto iný, alebo ho Gent pošle znova na hosťovanie. Zvádzame boj s neznámymi konkurentmi a ja nedokážem odhadnúť, aké plány s ním má belgický klub.

Koľko zarobili slovenské futbalové kluby Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...

Kto má v súvislosti s budúcnosťou hráča silnejšie slovo, klub alebo futbalista?

Klub bude mať v otázke prestupov vždy navrch. No na druhej strane môže futbalista povedať, kam ísť nechce. Je to jeho slobodné rozhodnutie.

Vie si Čakvetadze predstaviť pôsobenie v inom klube?

Je veľmi pozitívne nastavený na to, aby urobil všetko, čo je v jeho silách, aby prišiel natrvalo do Slovana. Odozva fanúšikov na jeho výkony, na všetko čo tu zažil… V porovnaní s temným obdobím kariéry v Gente prežil teraz jednu z najlepších sezón v kariére.

No udržanie 23-ročného Gruzínca asi nebude fanúšikom stačiť na to, aby pri štarte novej sezóny zaplnili Tehelné pole.

Pozrite sa, ľudia ukončili sezónu pozitívne naladení a od toho sa musíme odraziť do novej. Gro nášho tímu zostáva pokope a verím, že už aj to je dostatočné lákadlo. Len udržať týchto hráčov nie je jednoduché. V nasledujúcich týždňoch sa pokúsim urobiť všetko, čo bude v mojich silách, aby sme mužstvo vhodne doplnili a boli čo najlepšie pripravené na Európu. A pri tomto boji budeme fanúšikov potrebovať na našej strane. Keď nás budú hnať za úspechom tak, ako to bolo v poslednom ročníku, tak to opäť spolu zvládneme. Fanúšikov potrebujeme, boli a sú náš dvanásty hráč.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss ml. #Vladimír Weiss st. #Ivan Kmotrík mladší #Giorgi Čakvetadze