Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák mal prsty v angažovaní top posily. Košičania sa už tešia na Slovan. Stihnú dokončiť štadión?

Dokonalé načasovanie. Košickí futbalisti sa do najvyššej slovenskej súťaže vracajú po ôsmich rokoch. S novým štadiónom, silným partnerom z Maďarska a čoskoro aj s mládežníckou akadémiou európskych rozmerov. Navyše im pomáha aj osobnosť s ohromnými skúsenosťami. Ján Kozák st. v klube pôsobí ako poradca.

19.05.2023 12:00
FC Kosice a Jan Kozak Foto:
Ján Kozák st. (vpravo) mal na postupe FC Košce do Fortuna ligy výrazný podiel.
debata (6)

„Som veľmi rád, že je pri mne a dáva mi cenné rady. Snažíme sa spolu niečo veľké v Košiciach vybudovať,“ vraví generálny manažér FC Košice Pavol Turczyk.

Do Košíc sa vráti najvyššia súťaž. Čo to pre vás znamená?

Zo všetkých ľudí v klube opadol tlak. Prežívame výborné poctiy. Sezóna bola dlhá a náročná. O postupe sme rozhodli až v predposlednom kole. Ani sme si to poriadne neuvedomovali, že sa nám to môže podariť v domácom zápase s Myjavou. Vedeli sme, že ak vyhráme, budeme to mať vo svojich rukách. Po tom, ako sme sa dozvedeli, že Prešov zaváhal a máme istý postup, vypukla eufória.

SR Futbal II. liga 29. kolo Košice Postup KEX Čítajte viac Hráči mali povolené všetko, zaslúžili si to, tvrdí tréner Košíc. Sú podmienky v klube porovnateľné s prvoligistami?

Oslavy sa začali už na štadióne. Ako ste ich s hráčmi a fanúšikmi prežívali?

Atmosféra bola výborná. Tešil som sa, že ľudia prišli v takom hojnom počte (vyše 3200 divákov, pozn.), napriek tomu, že sa hral aj hokej Slovensko – Česko a bol pracovný deň. Fanúšikovia nás hnali počas celého zápasu, boli fantastickí.

Postup v sebe nesie aj veľkú symboliku. V piatok 12. mája sme oslavovali presne päť rokov od založenia klubu. Oslavy boli spontánne, keďže sme nemali nič pripravené. Trvali až do rána a úprimne poviem, že to bolo naozaj bujaré. Užili sme si to všetci spolu. Mám obrovskú radosť najmä za trénerov a hráčov. V určitej fáze sezóny im veľa ľudí neverilo, ale oni sa zomkli a zvládli to. Zaslúžene sme si postup vybojovali.

VIDEO: Gól Jakubka v zápase proti Myjave, ktorý bol zároveň aj postupujúcim gólom do najvyššej súťaže

Kedy ste počas sezóny prežívali najťažšie chvíle?

Do klubu som prišiel minulý rok koncom mája, keď bol ešte trénerom Jozef Vukušič. Dostal som za cieľ pripraviť trénerský štáb aj mužstvo na novú sezónu. Mali sme na to veľmi krátky čas. Museli sme to stihnúť za dva týždne. Nebolo to jednoduché. Vedeli sme, že potrebujeme posily do každej formácie. Niečo sa nám podarilo už v lete, no hráči sa potrebovali zohrať. Postupne si to sadlo.

Niektoré nákupy nám vyšli viac, iné menej. Ani v jednom prípade sme však neboli úplne nespokojní. Výsledky počas jesennej časti neboli ideálne. Každý nás vnímal ako favorita a preto to mali hráči nesmierne náročné. Zimná prestávka nám pomohla. Mužstvo sme vhodne doplnili. Vedeli sme, kde nás tlačí topánka. Museli sme priviesť skúsených hráčov.

Generálny manažér FC Košice Pavol Turczyk (v... Foto: FC Košice
Pavol Turczyk FC Kosice Generálny manažér FC Košice Pavol Turczyk (v strede) a prezident klubu Dušan Trnka (vpravo).

Prešov urobil na jeseň víťaznú šnúru, ktorú nikto nečakal. Bol na vlne a my sme ho museli naháňať. Keď sme strácali osem bodov, už to vyzeralo veľmi zle. Potom sa to postupne začalo otáčať. Povedali sme si, že sa budeme pozerať len na seba. Vyšlo to, pretože hráči uverili, že môžeme súťaž vyhrať.

Do akej miery má košický úspech na svedomí tréner Anton Šoltis?

Keď som pred rokom prebral funkciu v klube, pre mňa bolo jednoznačnou prioritou na pozíciu trénera priviesť Antona Šoltisa. Poznám ho veľmi dlho a vedel som, že sa na neho môžem spoľahnúť. Počas celej sezóny som ani raz nepochyboval o tom, že je správnou voľbou.

Výhra Slovana na Štiavničkách a spečatenie titulu Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana v Banskej Bystrici.

Veril som, že s tímom vybojuje postup, či už priamo z prvého miesta alebo cez baráž. Viem, aké tlaky na neho boli. Dôležitá bola vzájomná dôvera. Aj vďaka nej nám to vyšlo a splnili sme cieľ, ktorý sme si pred sezónou stanovili.

Bude tréner Šoltis pokračovať v tíme aj v nasledujúcej sezóne?

Zmluvu má platnú aj na ďalší ročník, nevidím dôvod, aby sme to menili. Myslím si, že tak je to aj správne. Tréner tu niečo dokázal a navyše je Košičan. Fortuna ligu pozná. O inom trénerovi ani neuvažujeme.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #FC Košice