Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otvorený list Dunajskej Stredy: Upozorňuje, kritizuje aj žiada hlavu šéfa Komisie rozhodcov

Druhý tím tabuľky najvyššej futbalovej súťaže, DAC Dunajská Streda, zareagoval na nedeľnú prehru so Slovanom Bratislava (2:3) otvoreným listom zverejnenom na webe klubu. Ten adresuje Slovenského futbalovému zväzu (SFZ), Únii ligový klubov ÚLK a Komisii rozhodcov SFZ.

10.05.2023 15:54
15. DAC - Slovan Foto: ,
Po víťaznom góle Vladimíra Weissa sa na trávniku v zápase DAC - Slovan odohrala hromadná šarvátka.
debata (18)

Na úvod listu vedenie DAC zdôrazňuje, že práve tím z Dunajskej Stredy je najkritickejší pri hodnotení vlastných výkonov. Následne sa však pustilo do ostrej kritiky osôb a orgánov zodpovedných za diania v najvyššej súťaži. „Po nedeľňajšom zápase by sme sa radi podelili o niekoľko postrehov a požiadali organizácie zodpovedné za riadenie a rozvoj futbalu na Slovensku, aby konali,“ píše sa v liste.

Video
Záznam z tlačovej konferencie po zápase DAC - Slovan.

Ako prvé si pod drobnohľad zobrali udalosti v nadstavenom čase po tom, ako Vladimír Weiss ml. strelil z pokutového kopu víťazný gól na 3:2. „Ak sa v nadstavenom čase zápasu roka na preplnenom štadióne naháňa po ihrisku zhruba 40 ľudí (členovia realizačných tímov, hráči, ochranka), niečo ide mimo plán. Myslíme si, že vzhľadom na poslanie a ciele vašich organizácií ste povinní reagovať na vyššie uvedené udalosti a prijať potrebné opatrenia, aby sa v budúcnosti predchádzalo podobným situáciám.“

Pozornosť upriamilo aj na Komisiu rozhodcov a hlavného arbitra duelu Filipa Glovu. „Náš tréner sa verejne pýtal, ako bude reagovať Komisia rozhodcov po rozbore výkonu pána Glovu. Na mysli máme najmä situáciu zo 60. minúty,“ pokračuje vyjadrenie DAC.

Slovan - DAC Čítajte viac Úsmevy a emotívne video. Kmotrík oznámil radostnú správu, kľúčoví muži Slovana predĺžili zmluvy

Pri inkriminovanej situácii bol Glova privolaný k obrazovke VAR, aby sa pozrel na možnú penaltu. Napokon ju po asi päťminútovom posudzovaní neodpískal.

„Aj vzhľadom na okolnosti prípadu a platné pravidlá netrpezlivo čakáme na zdôvodnenie, prečo sa rozhodol penaltu neodpískať. Zároveň si Vás dovoľujeme upozorniť na vyjadrenia predsedu Komisie rozhodcov pána Ružbarského z 8. a 9. mája 2023 v televízii, ktorými prispel k názoru, že prvý gól Slovana bol neuznaný nesprávne. Tento postoj a jeho načasovanie je opovrhnutia hodný pokus zakryť pochybenia predsedu a členov nefungujúcej komisie, ktorí sa zubami-nechtami držia svojich funkcií.“

Sergio Busquets Čítajte viac Končí posledný mohykán slávnej éry. Barcelona prichádza o svojho kapitána

Podľa DAC predviedol hlavný rozhodca počas zápasu neúctivé správanie, ktoré vyústilo do potenciálne nebezpečnej a maximálne napätej situácie v nadstavenom čase, za ktoré má niesť on hlavnú zodpovednosť. Vedenie klubu tvrdí, že k zlepšeniu výkonnosti rozhodcov sú potrebné štrukturálne reformy.

„Týmto vyzývame pána Ružbarského, aby prevzal zodpovednosť za tieto udalosti poškodzujúce futbal a odstúpil z funkcie predsedu Komisie rozhodcov. My ako klub sme komerčná spoločnosť, a preto ide o veľa, pretože potrebujeme vyvážiť riziká a zabezpečiť udržateľný rast."

Erling Haaland Čítajte viac Škandál v Lige majstrov. Obscénne gesto Haalandovho otca, eskorta ho vyviedla zo štadióna

V Dunajskej Strede tvrdia, že nekompetentnosť rozhodcov a Komisie rozhodcov je pre slovenský futbal deštruktívna, ničí jeho imidž a spôsobuje, že fanúšikovia – ktorí sú najväčšími akcionármi vo svete futbalu – strácajú dôveru v integritu nášho futbalu.

Následne si kritiku do svojich radov vypočuli aj Únia ligový klubov a Slovenský futbalový zväz, ktoré nedostatočne bojujú proti rasizmu a diskriminácii v súvislosti s DAC. „Upozorníme aj UEFA, ako kompetentnú organizáciu, že zo strany SFZ chýbajú reálne opatrenia na odstránenie rasizmu a diskriminácie zo štadiónov našej krajiny,“ konštatuje sa v liste.

Zápas sezóny DAC - Slovan v obrazoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcej galérii zistíte, ako to vyzeralo...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #Fortuna liga