Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamoši z Dunajskej Stredy? Weiss múdro tlmí národnostné vášne, bez jeho syna by dnes Slovan nemal šancu

Štyri kolá pred koncom ligovej súťaže to vyzerá na dramatický finiš. Futbalisti Dunajskej Stredy majú o bod viac ako Slovan Bratislava. Situácia je zamotaná a v naháňačke za trofejou bude kartami miešať aj Trnava.

24.04.2023 14:40
Slovan, Ferencváros Foto: ,
Vladimír Weiss st. so synom vrátili Slovan do boja o majstrovský titul.
debata (6)

Belasí totiž v piatok doma privítajú Spartak a v pondelok zasa do Trnavy pocestujú – na finále Slovenského pohára. Peter Ďuriš (42), dlhoročný ligový futbalista a dnes televízny expert, tvrdí, že „sme svedkami najlepšieho záveru za posledné roky. Je to podmienené tým, že to Slovan dotiahol v Európe tak ďaleko.“

Čo zmenilo uplynulé kolo na majstrovských vyhliadkach DAC a Slovana?

V podstate nič. Speje to k tomu, že o všetkom sa rozhodne vo vzájomnom zápase v Dunajskej Strede. Ak by mi niekto pred začiatkom sezóny povedal, že DAC bude zopár kôl pred koncom súperiť s belasými o titul a v tabuľke mať jednobodový náskok, neveril by som.

Pred pár týždňami mal ešte šesťbodový náskok…

Pravda, bol som na zápase na Tehelnom poli, kde ho Slovan v priamom súboji skresal. Pred jeho začiatkom som si pomyslel, že by to bol zázrak, keby Dunajská titul nezískala. No tie sa v živote dejú (úsmev).

Aj dnes som presvedčený, že sa jej to napokon podarí. Je to skvelá reklama pre slovenský futbal. Fanúšik to vidí.

Je remíza z Trnavy pre DAC dobrým výsledkom?

Jednoznačne. Ani počas mojej éry v Trnave si poriadne nespomínam, kedy tam Dunajská Streda vyhrala. Štadión Antona Malatinského je veľmi špecifický, klub má podporu na tribúnach a hráčom to dodáva obrovské sebavedomie. V takomto prostredí nemajú najmenší problém oddať sa.

Aj preto je remíza pre DAC veľmi solídny výsledok. Pokojne to môže byť rozhodujúci bod v bitke o majstrovský trón.

SR futbal FL o titul 6. kolo Žilina Slovan ZAX Čítajte viac Boj o titul sa dramatizuje. Dunajská Streda zakopla, Slovan stráca už len bod

Takže, ak sa tréner Guľa po zápase tešil, myslel to úprimne…

Vyzerá to tak. Prvý polčas bol, aký bol, DAC musel doťahovať, potom však Aďo vstúpil do zápasu veľmi odvážnym ťahom. Stiahol jedného z najlepších a najskúsenejších hráčov v lige (v 55. minúte Kalmára nahradil Kružliak, pozn. red.), obetoval ho, aby mohol zmeniť rozostavenie. A vyšlo mu to. Skvelé striedanie.

Poviem úprimne: to, že tento klub zaútočí na titul, som čakal až v nasledujúcej sezóne. Tréner je tam pomerne krátko, musel urobiť čistky, nastavil útočné i obranné schémy, pri tom všetkom pracuje s kozmopolitným tímom – spravil veľký kus práce.

Keď však už chválim Guľu, potom musím aj trénera Weissa, lebo ak sa mu podarí predbehnúť Dunajskú Stredu, bude to neskutočne veľký počin. Bavíme sa totiž o tom, že strácal už šesť bodov.

Oba tábory zhodne tvrdia, že situáciu majú vo vlastných rukách. Dá sa povedať, kto drží opraty pevnejšie?

Určite DAC. Slovan je však v tejto chvíli na dostrel jedného duelu. Otázka je, ako to obe mužstvá pochopia. Liga majstrov je najkvalitnejšia súťaž na svete, belasí si v nej odohrali predkolá a vedia, o čom to je.

Teraz však očakávam aj hráčsky impulz v kabíne Dunajskej Stredy, lebo stratégia, taktika, princípy a automatizmy, to všetko majú ponastavované. O titul sa musia pobiť samotní futbalisti, v Trnave im akoby niečo zväzovalo nohy. Možno to bol pocit zodpovednosti. Musia zahodiť tabuľku spred vlastných očí. Strach a stres sú zlí radcovia.

Pre Dunajskú Stredu to môže byť historický míľnik. Slovan je v inej pozícii, v každom jesennom zápase v európskych súťažiach hral o život. Často to zlomil v nadstavenom čase či v predĺženiach. To hrá v jeho prospech. Bude to brutálny záver sezóny.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss #DAC Dunajská Streda #Peter Ďuriš