Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss si vie urobiť poriadok v tíme. Aj preto Trnava derby nevyhráva

V nedeľu ho čaká jeho desiate najslávnejšie futbalové derby na trnavskej lavičke, ak rátame do bilancie aj minuloročné finále Slovenského pohára. Bude to aj zápas najúspešnejších trénerov.

29.03.2023 18:32
Michal Gašparík Foto: ,
Michal Gašparík prevzal Trnavu v januári 2021 a je aktuálne najdlhšie slúžiaci kouč v lige.
debata

Skúsený Vladimír Weiss vyhral anketu Tréner roka 2021 i 2022 a Michal Gašparík, predstaviteľ nastupujúcej generácie, skončil hneď za ním.

V lige je mladší tréner len Peter Struhár. Súťaž je plná mladých hráčov. Dostávajú dosť priestoru aj mladí tréneri?

Mám pocit, že tento trend sa už pomaly prejavuje. V kluboch siahajú aj po menej frekventovaných menách a chcú skúsiť niečo nové. A aj modernejšie, čo sa od mladších trénerov očakáva. Ale ak potom niečo nefunguje a výsledky nie sú také, ako funkcionári očakávali, vyťahujú známe a skúsené mená. To je teraz prípad Trenčína, kde nastúpil František Straka.

O vás sa hovorí ako o začínajúcom trénerovi, hoci ste už prekročili štyridsiatku. Bayern donedávna viedol Nagelsmann, ktorý ho prevzal ako 33-ročný, a ako 28-ročný trénoval Hoffenheim…

Aj v Trnave by sme našli podobný príklad z nedávnej minulosti – Nestor El Maestro nastúpil v Spartaku, keď mal 34 rokov a doviedol ho hneď k titulu. On i Nagelsmann sú tréneri, ktorí nemali za sebou profesionálnu hráčsku kariéru. Od mladého veku sa venovali trénerstvu, získali veľký časový náskok.

Vladimír Weiss Čítajte viac Koniec úspešnej kariéry? Možno tu stojím poslednýkrát, prekvapil Weiss na galavečere

Spartak ste prevzali v januári 2021 a ste aktuálne najdlhšie slúžiaci kouč v lige. To potvrdzuje, že tréneri nemajú dlhú životnosť…

Súhlasím, je trochu úsmevné, že stačí tak málo na aktuálny rekord. Ale myslím si, že bývali aj horšie časy. V tomto ročníku kluby nevymenili toľko trénerov ako vo viacerých predchádzajúcich. S prekvapením som sa práve dozvedel aj iný fakt.

Aký?

Že v nedeľu prekonám Juraja Jarábka a budem v Spartaku už na druhom mieste v slovenskej ére. Predo mnou zostane len Karol Pecze, ktorý viedol tím plné tri ročníky. Tak to v slovenskom futbale chodí. Najmä v kluboch, ktoré majú ambície a medzi ne patrí aj Trnava. Keď sa nedarí, najskôr sa siaha k výmene trénera.

V trénerskej ankete ste obsadili dva razy druhé miesto. Ako vnímate tieto ocenenia?

Samozrejme, je to veľmi príjemné. Veľký bonus i motivácia do budúcnosti. Veľmi si to cením, pretože niečo podobné sa už v nasledujúcich rokoch nemusí opakovať.

SR Švajčiarsko futbal EKL osemfinále Odveta BAX Čítajte viac Weiss: Taký výkon nepredvedie ani Trnava, ani Dunajská Streda, iba Slovan. Nič si za to však nekúpime

Preskočil vás tréner Slovana Vladimír Weiss. Ktoré jeho silné stránky vnímate, v čom vás môže inšpirovať?

Prvá vec: vie si spraviť poriadok v mužstve. A druhá: má výborný cit pre hru, videnie futbalu, striedania, vstupy do zápasu, ktorými vie zmeniť jeho priebeh – herný i výsledkový.

Po vypadnutí s Bazilejom tvrdil, že taký zápas, aký odohrali jeho hráči, nezvládne ani Trnava, ani DAC. Váš názor?

Tréner mal pravdu. Slovan má vyššiu kvalitu ako my i Dunajská Streda. Dvojzápas s Bazilejom odohral na vysokej úrovni, prejavila sa kvalita hráčov, ich skúsenosť s významnejšími zápasmi. Nám toto chýba. Keď sa v nich slovanisti maximálne sústredia, vyžmýkajú zo seba všetko, je to cítiť. Škoda, že nepostúpili, ja ako Trnavčan som im to želal.

Vystupujete zväčša pokojne, nezvyšujete hlas. Viete byť na hráčov aj tvrdší?

To je presne to, ako ma vidia iní. Ale v šatni sa často správam inak ako na verejnosti. Viem byť veľmi tvrdý. Hráči by to potvrdili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Michal Gašparík #Vladimír Weiss st.