Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodca sa z toho možno s úsmevom vyviní, ale nerobme z ľudí hlupákov. Je to babrák a zaslúži si poriadny trest

Pár minút po zápase Banskej Bystrice s Dunajskou Stredou (2:3) napísal na sociálnu sieť Facebook ostrý status. Bývalý tréner Vladimír Goffa v ňom kritizoval hlavného rozhodcu Martina Dohála, ktorý podľa neho poškodil domácu Duklu.

13.03.2023 12:26
Martn Dohál Foto:
Rozhodca Martin Dohál.
debata (28)

V dvoch prípadoch – najprv keď jej neodpískal pokutový kop a potom keď jej neuznal gól v nadstavenom čase. Futbalovému expertovi sme sa ozvali v pondelok doobeda a emócie v ňom aj naďalej kypeli.

Stále ste nahnevaný?
Aj pobúrený a rozhorčený. Vidím za tým úmysel podržať Dunajskú Stredu. Je to niečo podobné, ako keď nedávno odstupoval minister zdravotníctva Lengvarský a hovoril o politickej korupcii, tak v tomto prípade môžeme spomenúť športovú korupciu.

Alebo inak, korupcia sa jednoducho dokázať nedá, ale babráctvo áno. Ako sa môže takýto rozhodca dostať na medzinárodné zápasy? Prečo má odznak FIFA? Veď mu chýba nielen odborná zdatnosť, ale aj skúsenosti. Nerozumiem tomu.

Ktorá situácia vás viac rozhorčila?
Prvá. Pri ramene v nadstavenom čase sa môžeme baviť o odpískaní či neodpískaní, ale pri nenariadenom pokutovom kope cítim jednoznačný úmysel ovplyvniť zápas. Tá ruka bola evidentná. A tu je základný bod – rozhodca sa ani len neunúval ísť pozrieť na video. Kolegovia vo vozidle VAR sa zasa neunúvali za každú cenu ho k videu dostať. Arbiter i partia vo VAR-e by mali byť exemplárne potrestaní. Z toho sa nedá vyviniť.

Nový výklad pravidiel o hraní rukou v pokutovom území je mimoriadne náročný a pre mnohých nejasný. Neprináša to do hry zbytočné zmätky?
Ak útočník strieľa na bránku a loptu zastaví obranca rukou – či úmyselne alebo neúmyselne, či smeruje k telu alebo od tela – mal by to byť pokutový kop. Treba s tým niečo robiť, lebo tento výklad pravidiel je nozaj ľubovoľný a dá sa ohýbať rôznymi smermi. Napríklad prípadné ofsajdy sa dohrávajú pokojne aj pol minúty a počká sa na definitívny verdikt.

Chápem, so situáciami v pokutovom území je to náročnejšie. No ak by sa rozhodca v tomto prípade vyviňoval, že to nebol úmysel, potom je to minimálne babráctvo a neschopnosť. Takýto arbiter nielenže nemá čo hľadať na medzinárodnej scéne, ale ani v slovenskej lige.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #MFK Dukla Banská Bystrica #Vladimír Goffa #Martn Dohál