Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

(Ne)zvládnutý zásah. Prečo polícia robila poriadky v trnavskom sektore? A prečo sa švihalo obuškami?

Veľké slovenské derby medzi Slovanom a Trnavou (4:1) sa skončilo podľa obvyklého scenára. Do sektoru hostí vtrhla polícia a zjednávala poriadok.

06.03.2023 09:24
SR Bratislava Šport Futbal FL 22. kolo Slovan... Foto: ,
Sektor fanúšikov Trnavy počas zápasu na Slovane.
debata (7)

Blížil sa záver duelu medzi rivalskými klubmi, keď hlásateľ na Tehelnom poli upozornil hosťujúcich fanúšikov, aby neničili zariadenie na štadióne. Z pohľadu hlavnej tribúny sa zdalo, že zopár hosťujúcich ultras „kmáše“ s dvojitou ochrannou sieťou, ktorá je nainštalovaná na Tehelnom poli.

Potom „spartakovci“ zapálili niekoľko červených dymovníc (mimochodom, fanúšikovia Slovana urobili pár minút predtým to isté) a do ich sektora napochodovali policajti. Začali sa výtržnosti a niekoľko potýčok s mužmi zákona.

Z pohľadu nestranného fanúšika sa však zdalo, že zásah bol neadekvátny a predovšetkým zbytočný, keďže v sektore hostí sa nič dramatické nedialo.

Ako teda vysvetlila svoje konanie polícia?

„Futbalový zápas prebiehal pokojne, až do chvíle keď krátko pred koncom došlo v sektore D určenom pre fanúšikov hostí k násilnému poškodzovaniu ochranných sietí, v dôsledku čoho hrozil pád fanúšikov. Z toho dôvodu bol vykonaný zo strany príslušníkov PZ služobný zákrok a do niekoľkých minút bol obnovený verejný poriadok. Pri tejto udalosti došlo k zraneniu štyroch osôb z radov fanúšikov. Protiprávne konania, ku ktorým došlo v priestoroch uvedeného sektora, aktuálne dokumentujeme a vyhodnocujeme,“ napísala polícia na sociálnej sieti Facebook.

Pravdou však je, že jej príchodom sa situácia neupokojila, skôr vyostrila. Fanúšikovia už nielen kmásali sieťou, ale vytrhávali sedadlá na Tehelnom poli. A násilie pokračovalo aj po konci zápasu, keď muži zákona vyprevádzali hosťujúcich fanúšikov zo štadióna.

„Pri odchode jedna z osôb poškodila sklenenú výplň autobusu. Z toho dôvodu policajti ihneď zakročili a podozrivú osobu z trestného činu poškodzovania cudzej veci obmedzili na osobnej slobode,“ píše sa vo vyhlásení. K fejsbúkovému statusu polícia pripojila aj fotografiu s rozbitým oknom na autobuse.

Svoj pohľad na vec ponúkol na sociálnej sieti Twitter aj jeden z fanúšikov Trnavy a priamy svedok sobotňajších udalostí. Zásah polície a jej následné vysvetlenie svojho konania okomentoval takto.

„Rozumej 3m štvorcové sita stálo za štyroch zranených, streľbu, záchvat fanúšika a následne rozbitý interiér tribúny. Do niekoľko minút bol obnovený poriadok, rozumej vytlačenie polície zo sektoru a rozobratie ich vybavenia v 20-minútovej bitke,“ napísal Richard Skýpala.

A čo sa podľa neho dialo priamo v sektore? Toto je jeho výpoveď…

Opis udalostí podľa trnavského fanúšika Skýpalu

  • "75. minút sa na tribúne nič nedialo. Po odpálení pyrotechniky do sektoru nakráčal fialový tím polície. Treba si uvedomiť, že sektor bol plný, počas zápasu do neho usporiadateľ veľmi citlivo premiestnil divákov z Trnavy aj z okolitých tribún. V 75. minúte bola použitá pyro a bolo strhnuté sito, cez ktoré reálne nebolo vidieť na futbal. Avšak iba odtrhnuté skoby.
  • Ak sa dialo niečo pod tribúnou neviem o tom, hovorí sa o poškodení WC, ale na tribúne sa nič nedialo. Fialový tím polície nakráčal na preplnenú tribúnu medzi ľudí na kontakt a obkľúčili jeden sektor trnavských, paradoxne ten kde nebol hlavný kotol. Bol to môj sektor.
  • Konflikt začal sotením a pádom opitého fanúšika. Po rozbuške sa začala strkanica. Policajti tlačili ľudí od strechy sektoru a začala sa bitka. Fanúšikovia vytlačili políciu pod tribúnu. Bitka pokračovala pri vstupe.
  • Polícia absolútne neodhadla situáciu. Hodila poplašnú pyrotechniku medzi skupinu trnavských. Oslepení a ohlušení ľudia odstúpili od vchodu. Polícia absolútne nepochopiteľne vstúpila na schody a strieľala do ľudí gumené projektily.
  • Odchádzam zo sektoru, počujem plačúce deti, resuscitujúceho fanúšika, ktorý sa nepreberal, odviezla rýchla záchranná služba. Do plaču je seriózne aj mne.
  • Ak po dnešku niekto povie niečo o vytrhnutých stoličkách a podobne. Má pravdu, boli, ale po bitke s políciou. Kopec dementov je medzi ľuďmi i policajtmi. No stojím si za tým, že prítomnosť polície na tribúne bola absolútne neopodstatnená.

Faktom však zostáva, že výtržnosti sú na zápasoch Slovana s Trnavou bežným javom. Na jeseň 2021 sa takto nedohral zápas na štadióne Antona Malatinského. Vtedy oba fanúšikovské tábory vybehli na hraciu plochu a pobili sa.

Zápas sa nedohral, komisia duel kontumovala a bol z toho veľký škandál. O fanúšikovských ulras sme sa následne rozprávali aj so športovým psychológom Pavlom Bielikom.

SR Trnava šport futbal FL 11. kolo Slovan TTX Čítajte viac Chuligáni neriešia modriny. Poriadna bitka je súčasťou ich hodnôt
Najlepšie snímky zo zápasu Slovan - Spartak Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Ťažkoodenci na koňoch v okolí štadióna pred...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava