Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galis spomína pred derby: Keď som odišiel do Trnavy, podpálili mi auto

V slovenskom futbale zažil niečo, čo nik iný. Najúspešnejší ligový tréner Dušan Galis získal päť titulov. Všetky so Slovanom Bratislava.

01.03.2023 14:50
Galis Slovan Foto: ,
Dušan Galis a vtedajší kapitán Slovana Igor Žofčák na snímke z augusta 2013.
debata (2)

V lete 1997 si priamo z lavičky belasých presadol na trnavskú. Prestup k najväčšiemu konkurentovi vyvolal veľké emócie.

Z čoho pramení obrovská rivalita medzi Slovanom a Spartakom?

Taká rivalita sa nezrodí za pár rokov, je daná historicky. Vyostrovala sa najmä v období, keď oba tímy patrili medzi najlepšie na Slovensku ale aj v Československu. Kvalita hrala vždy dôležitú úlohu. Fanúšikovia tieto súboje vnímali vždy veľmi emotívne.

Zažili ste derby ako hráč Slovana a neskôr najmä ako tréner. Mali kedysi väčší náboj?

Najväčší bol na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatach rokov. O titul bojovali dve silné mužstvá, v roku 1969 semifinalista EPM s víťazom PVP. Na jednej strane Adamec, Kuna, Dobiaš, na druhej Vencel, Jokl, Čapkovičovci… Trnava patrila podľa mňa medzi desať najlepších tímov v Európe.

Na začiatku tejto éry som bol mladý futbalista a zažil som niektoré jej zápasy, keď som stál v hľadisku na jednej nohe, štadión býval plný, atmosféra vybičovaná, ale nesprevádzala ju agresivita, bitky ako v posledných sezónach. So súčasnosťou sa to nedá porovnávať, pretože kvalita bola neporovnateľne vyššia.

Vladimír Weiss Ivan Kmotrík Čítajte viac Dianie v Slovane je ako balón nad USA, ktorý nedávno zostrelili. Nikto nevie, čo to bolo. Čo sa deje na Tehelnom poli?

Stráca sa prestíž derby aj preto, lebo v kádroch je množstvo legionárov? Môžu ho vnímať rovnako ako ich predchodcovia?

To ťažko, s tým treba jednoducho vyrastať. V minulosti malo derby väčší náboj. Súčasní hráči nepoznajú históriu, tradície, veľké klubové mená… To platí o cudzincoch, ale často aj o domácich hráčoch. Pochybujem, že slovanisti vedia, že Ján Popluhár hral za výber sveta, že získal medailu na MS… Motivácia, väzby na klub, to všetko je dnes iné. Aj chémia v šatni.

Pre vás bolo derby vždy sviatok?

Bez debaty. Už od pondelka vládlo v šatni iné ovzdušie. Nedebatovalo sa o tom, či bude chlieb drahší, ale kto dá viac gólov, kto vyhrá, v akej zostave nastúpime. V takej atmosfére som nemusel hráčov motivovať.

Po siedmich rokoch na lavičke Slovana ste prestúpili k najväčšiemu súperovi, čo bolo skoro nepredstaviteľné. Čo rozhodlo?

Tesne predtým vyvrcholili problémy na Tehelnom poli, Slovan ma prepustil kolo pred koncom súťaže. Bol som nahnevaný, lebo ma vyhodili preto, že sme neprehrali s Košicami.

Mali ste prehrať?

Asi áno… Po sezóne som mal ponuku aj z Košíc, ale rozhodol som sa pre Trnavu. Bolo to futbalové mesto, na zápasy chodili vysoké návštevy, to ma lákalo.

5 Kmotrik Weiss junior Čítajte viac Návrat Kmotríka do Slovana? Ak dostanem plné kompetencie, som pripravený, vraví majiteľov syn

Spôsobil vám prestup do Trnavy nejaké nepríjemnosti?

Po podpise zmluvy mi zapálili pred domom auto. Kto, to sa nezistilo. Býval som na Krížnej a volali mi policajti, že mi horí auto.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Dušan Galis