Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší hráč ligy. Galád vidí talent v bielom mercedese s červenou kožou

Chlapčenský výraz, ale na ihrisku už bezmála mužský futbalový prejav. Šimon Faško si v úvode jarnej časti odkrútil ligovú premiéru. V mladej súťaži je úplne najmladší. V aktuálnych súpiskách mužstiev je jediný, ktorý sa narodil v roku 2006.

23.02.2023 14:24
Šimon Faško Foto: ,
Šimon Faško (vpravo) v drese Podbrezovej bojuje o loptu s Patrikom Pintem zo Zlatých Moraviec.
debata

Tínedžeri z Podbrezovej

Faško vyrástol v Podbrezovej, od prípravky prešiel všetkými jej žiackymi a mládežníckymi výbermi.

Tréner Roman Skuhravý mu dal prvý raz šancu v Zlatých Moravciach v základnej zostave. V deň stretnutia mal 16 rokov, 10 mesiacov a 2 dni. Uplynulú nedeľu si zahral opäť hodinu v súboji so Žilinou.

„Medzi staršími spoluhráčmi sa cítim veľmi dobre. V kabíne vládne dobrá atmosféra a všetci spoluhráči mi pomáhajú, za čo im ďakujem. Som vďačný trénerovi, dôveruje mi, že to zvládnem,“ vyjadril sa mladík na klubovej stránke.

futbal, rekordy, koláž nepoužívať Čítajte aj Neporaziteľný Arsenal, geniálny Messi či futbalový Jágr. Toto sú rekordy, ktoré (zrejme) nik neprekoná

Podbrezová pokračuje v trende a dáva priestor mladým futbalistom. V súčasnom tíme sú piati, ktorí majú osemnásť rokov a menej, čo je najviac v tejto vekovej kategórii zo všetkých mužstiev.

"Sme radi, že Šimon vďaka práci mládežníckych trénerov nášho klubu dosiahol taký progres a mohol nastúpiť v drese áčka. Výkonom upútal a potvrdil, že je veľkým talentom slovenského futbalu.

Veríme, že bude motiváciou pre ďalších našich chlapcov. Vďaka jeho prístupu nemám obavy, že to nezvládne aj v hlave," tvrdí generálny manažér FK Železiarne Miroslav Poliaček.

Na súpiskách prvoligových tímov figuruje 22 hráčov, ktorí majú osemnásť a menej rokov. Šimon sa stal vôbec najmladším ligovým debutantom v histórii podbrezovského klubu. Aj jeho starší brat Michal robil prvé futbalové kroky v Podbrezovej, ale premiéru v lige si pripísal v drese banskobystrickej Dukly. Bol vtedy ešte o mesiac a pol mladší.

kolaz Čítajte aj Slovenská pýcha. Tieto krásne štadióny budú hostiť majstrovstvá Európy

Mladík s mentalitou chlapa

Vlani v lete sa Michal do Banskej Bystrice vrátil, predtým pôsobil v Slovane Liberec. V úvodnom tohtoročnom kole proti Trenčínu sa nešťastne zranil, museli ho previezť do nemocnice a podrobil sa operácii obličky.

Tréner Skuhravý mal obavy, ako tento moment zapôsobí na Šimona. „Povedal mi, že chce hrať a bude hrať dobre, že aj bratovi bude lepšie a zvládne to,“ približoval hráčovu reakciu.

Šimon sa ukazoval v dobrom svetle už v zimnej príprave i v prípravných zápasoch. „Pre mňa je drahokam, s ktorým môžeme pracovať. Je poctivý, miluje futbal, má charakter. Nikdy som netrénoval takého mladého hráča, ktorý má mentalitu tridsaťročného futbalistu,“ tvrdí Skuhravý.

Stanislav Lobotka Čítajte aj Počítač s Jágrovým číslom. Lobotka sa už neskrýva a frustruje súperov

Aj tréner súpera Ivan Galád tínedžera pochválil. Všimol si ho už skôr, keď nastúpil v reprezentácii pätnásťročných. „Je to klenot, ak bude dobre vedený a tréneri sa mu budú venovať, tak o tri roky môže jazdiť v bielom mercedese s červenou kožou.“

Napriek nevysokému veku nepatrí Šimon ani do prvej desiatky najmladších debutantov v histórii ligy. Tento rebríček vedie stále Andrej Rendla, ktorý mal 16 rokov a deň, keď si 14. októbra 2006 zahral prvý raz v ligovom zápase.

Medzi najmladšími je aj futbalista, ktorý aktuálne pôsobí v lige. Zoran Záhradník z Michaloviec má sedemnásť a na konte 15 štartov, hoci zväčša len symbolických, na pár minút. Keď debutoval 21. augusta 2021, zaostal za Rendlovým rekordom len o jeden deň.

futbalové rozhodkyne Čítajte aj Futbalisti hrajú ako ony pískajú. Medzi sexy rozhodkyňami sú právničky, modelky i dedova pýcha
Najmladší debutanti v slovenskej lige
Andrej Rendla Banská Bystrica 16 rokov a 1 deň
Jakub Vojtuš Žilina 16 rokov a 2 dni
Zoran Záhradník Michalovce 16 rokov a 2 dni

Meno, klub, vek pri ligovom debute.

Program 21. kola

Piatok: 17.30 Podbrezová – Michalovce (Nova Sport). Sobota: 15.00 Zlaté Moravce-Vráble – Slovan, Banská Bystrica – Liptovský Mikuláš, Dunajská Streda – Skalica, Trnava – Trenčín. Nedeľa: 17.30 Žilina – Ružomberok (Dajto).

Slovenské štadióny, ktoré budú hostiť ME 2025 Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
koláž štadióny
Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #FK Železiarne Podbrezová #Šimon Faško