Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovan môže ohroziť úspech. Titul mu nemá kto vziať

Najlepšie na začiatok. V úvodnom kole tohto roka najvyššej futbalovej súťaže sa odohrá na Žitnom ostrove bitka o čelo tabuľky. Ak futbalisti Dunajskej Stredy zdolajú v nedeľu Slovan Bratislava, dostihnú ho bodovo a môžu ho aj vystriedať na prvom mieste.

09.02.2023 19:20
DAC vs. Slovan Foto: ,
Šlágrom úvodného jarného kola futbalovej ligy bude súboj Dunajskej Stredy proti Slovanu Bratislava.
debata

Belasí zimovali na špici s trojbodovým náskokom, najnižším v porovnaní s uplynulými štyrmi sezónami, v ktorých získali titul.

„Nie je to komfortný náskok, DAC cíti šancu a Slovan ľahký tlak. Nemôže takýto súboj odohrať len tak v suchom tričku. Ale nemyslím si, že prehrá, hoci nie som odborník na tipovanie a ani ho nemám rád. Naopak, teší ma, že ma futbal vždy niečím prekvapí. Ale Slovan zostáva pre mňa favorit v nedeľňajšom šlágri i v súťaži. Získa aj piaty titul za sebou," prognózuje Martin Poljovka, ktorý nastúpil v slovenskej lige v 404 zápasoch a v historickom rebríčku mu patrí štvrtá priečka.

Čo nahráva súperom majstra

Súčasný tréner banskobystrickej devätnástky zdôrazňuje, že v najvyššej súťaži nevidí tím, ktorý by Slovanu mohol vziať reálne titul. „Hrozí paradoxná situácia. Mohol by sa oň pripraviť sám najmä v prípade, ak bude úspešný v Európe. Samozrejme, postup mu želáme, pomohol by aj slovenskému futbalu. Ale Slovanu by sťažil situáciu v lige. Podľa mňa je jeho prioritou európska súťaž, ak by postupoval, tréner Weiss by asi viac kalkuloval so silami kľúčových opôr. Možno by v lige dostali prednosť iní, a videli sme aj na jeseň, že mužstvo nezvládlo všetky zápasy podľa predstáv. Otvoril by sa malý priestor pre prenasledovateľov, aby mu skomplikovali cestu za titulom."

Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss o slovenských posilách: Ak idú do Poľska, vypýtajú si o polovicu menej

Z Tehelného poľa odišlo v zime najviac známych hráčov. Tento pohyb tréner Vladimír Weiss avizoval už v novembri. „Až ôsmim sa končí v lete zmluva, budeme to riešiť. S kým sme spokojní, ten zostane, s kým nie, ten odíde." Už po jeseni tvrdil, že v prvej šestke očakáva náročné zápasy. „Boj o titul nebude ľahký, proti Slovanu hrá každý na 130 percent.“

V jeho kádri už nefigurujú Abena, Hrnčár, Rabiu, Mustafič, Ramírez, Medved, Šaponjič. „Nebavme sa teraz o kvalite, odchodov bolo dosť. Ale prezeral som si aktuálnu súpisku a aj striedačka Bratislavčanov stále vyzerá dobre, na slovenské pomery je nadštandardná. Slovan má aj teraz na každý post aspoň dvoch kvalitných hráčov. Najciteľnejší je odchod Abenu, pravidelne nastupoval, na jeho pozícii nemá takú silnú alternatívu ako v ostatných formáciách.“

Odišli najvyťaženejší v lige

Poljovka sledoval na Štiavničkách utorkový pohárový súboj Banskej Bystrice a Slovana, v ktorom sa predstavili aj traja noví hráči majstra. „Obranca Jarjué a útočník Zuberu nastúpili až v závere, ale Malik bol v základe a zaujal ma, dal hneď aj gól. Je to typický hrotový útočník, súbojový, fyzicky silný, zdá sa, že môže Slovanu pomôcť. A taký typ obohatí aj súťaž."

Slovan Čítajte viac S týmito menami pôjde do Európy. Slovan uzavrel súpisku

Slovan opustili najmä futbalisti, od ktorých čakali v klube viac. Sú však medzi nimi aj takí, ktorí patrili v lige k najvyťaženejším. Z hráčov v poli si najviac minút v lige pripísal na jeseň Hrnčár (1062), hneď za ním sú Ramírez (1021) a Mustafič (986). „Platí, že počtami aj kvalitou má obhajca titulu stále káder, ktorý by mal doma dominovať, aj po zime zostal kvalitatívne najširší, čo rozhodne,“ dodal Poljovka.

Pripomína aj odchody ďalších futbalistov. Podbrezovú opustil Cobman, druhý najlepší strelec súťaže, Ružomberok reprezentant Regáli…

„To sú hráči s výbornými zápasmi i číslami, ťahali svoje tímy. Za nich neprišla ani náhodou podobná náhrada, je to oslabenie tímov i celej súťaže, predstavovali kvalitu. Spadá to do reálií slovenskej ligy, sotva to možno klubom vyčítať. Aj v budúcnosti je to jedna z hlavných ciest, ak chcú vôbec žiť. Na druhej strane Banská Bystrica udržala inú osobnosť ligy Polievku, o jeho odchode sa tiež veľa debatovalo. Je to rozdielový hráč. A klubu môže priniesť teraz miesto v prvej šestke."

Už neplatí, že lopty nepotrebujú

Brány futbalových štadiónov sa ešte nikdy neotvárali v novom roku tak skoro. Napriek tomu prestávka trvala tri mesiace. Začala sa už v prvej polovici novembra kvôli MS v Katare. „Trend je, aby bola čo najkratšia a v posledných sezónach sa to aj darí, pretože sme sa výrazne posunuli vďaka zlepšeným podmienkam, moderným technológiám, vykurovaniu trávnikov. Prípravu v kluboch zväčša rozdelili dve prestávky, bola trochu rozbitá, neucelená, s čím sa tímy doteraz nestretli. Možno to spôsobilo trénerom malý rébus. Ale to nebol zásadný problém, ktorý by mal ovplyvniť výkonnosť tímov či kvalitu súťaže."

Slovan Bystrica Čítajte viac Slovan potvrdil úlohu favorita. Skórovala aj nová posila

Je známe, že futbalisti nemajú radi dlhé zimné prípravy, náročné sústredenia zamerané na kondíciu. Poljovka, ktorý ako hráč pôsobil v Trnave a Banskej Bystrici, nebol výnimkou, zažil ich množstvo. „Súčasnosť sa nedá porovnávať s časmi, keď som bol aktívny hráč, čo nebolo až tak dávno. Nech nás viedol ktorýkoľvek tréner, v úvode januára sme sa vybrali do hôr a stávalo sa, že sme loptu aj niekoľko dní nevideli. Veľa sme behali v snehu a zdvíhali činky. Takto to už málokde funguje. Tím sa nevyberie pod Chopok a tréner nepovie hráčom, že kopačky a lopty nebudú potrebovať. Prípravy sú pre nich príjemnejšie. Ich spôsob sa mení, prevažuje herný tréning, viac sa pracuje s loptou. V tomto sme sa tiež posunuli dopredu," uzatvoril Poljovka.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda #Fortuna liga