Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrý chlapec sa do Slovana nevrátil. Ramírez má rád peniaze a ešte viac topánky

Mal byť hviezdou, ťahúňom, rozhodujúcim hráčom, no väčšinu futbalovej jesene presedel na lavičke náhradníkov. A keď dostal šancu, veľa gólov nedal. Bolo ich dovedna sedem - v 31 zápasoch. Za 1559 minút.

20.01.2023 05:20
7. Eric Ramírez Foto: ,
Eric Ramírez.
debata

Napriek tomu je najväčší futbalový úspech Slovana Bratislava za posledné dve dekády predovšetkým jeho zásluha. Bol to Eric Ramírez, kto zabezpečil slovenskému majstrovi európsku jar. A možno zachránil stoličku pod trénerom Vladimírom Weissom. Je verejným tajomstvom, že skúsený kouč bol v prípade neúspechu pripravený na výpoveď.

Ramírez však najprv v play off o Európsku konferenčnú ligu – v čase, keď už nikto nedúfal – dvoma gólmi položil Mostar a poslal Slovan do skupinovej fázy tejto súťaže. V nej zasa Venezuelčan zlomil silný odpor Pjuniku Jerevan.

Dá sa povedať, že najslávnejší slovenský klub predovšetkým jeho zásluhou zbohatol o niekoľko miliónov. Jeho nožničky proti Mostaru vyniesli klubovej pokladnici tri a postup zo skupiny ďalší najmenej milión a pol.

Prišla však zima, mladý Venezuelčan odišiel na dovolenku a už sa nevrátil. Podľa zákulisných správ z Tehelného poľa tam už viac s 24-ročným útočníkom nepočítajú.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Slovanu zarobil milióny. Strelec Ramírez vraj dostal výpoveď

Dobré srdce aj expert

Keď sa náhradník Ramírez presadil proti Pjuniku, tešil sa ako malý chlapec. Gól dal trošku netypicky, keďže dôsledne napádal brankára a ten stratil kontrolu nad situáciou. Netypicky preto, že Ramírez mal často problém spraviť dva kroky navyše.

V šatni belasých si však aspoň v tú noc mohli povedať, že hoci veľmi nehráva, jeho hosťovanie i nadštandardné mzdové podmienky sa napokon oplatili. Rodáka z Barinasu na začiatku sezóny do Bratislavy zapožičalo Dynamo Kyjev.

Tréner Weiss ho po dueli s arménskym majstrom pochválil, niekoľkokrát zopakoval, že je to dobrý chlapec. Kto pozorne počúval, tušil, že nasledovať bude aj nejaké „ale“. A vedel, že skúsený kouč nie je s Ramírezom úplne spokojný.

„Nato sem prišiel, na góly,“ spustil Weiss, keď sa téma zvrtla na vysokého kanoniera. „Je gólový a chlap ako hora, do súbojov je ako stvorený. Vnútri je dobrý chlapec s dobrým srdcom, ale aj expert. Som na neho prísny. Má potenciál, len je Latinoameričan, musí viac pracovať, aby bol väčší futbalista. Verím, že sa ešte rozbehne.“

V jednej veci mal Weiss zrejme pravdu, v inej zasa nepresne predvídal. Ramírez potvrdil, že nie je veľkým profesionálom a tréner sa mýlil – Venezuelčan sa už v Slovane nerozbehne. Podľa našich informácií s ním Slovan predčasne ukončil zmluvu. Na zraze sa mal hlásiť 4. januára a v Bratislave sa dodnes o ňom nevie.

Eric Ramirez. Foto: ŠK Slovan
Eric Ramirez. Eric Ramirez.

Na fešáka žiarlili

Ramírez prišiel do Európy prvýkrát v júli 2017. Do oka padol českému prvoligistovi MFK Karviná. Nebol z neho stroj na góly, hoci jeho talent bol neprehliadnuteľný. Jeho vtedajší kouč Jozef Weber pre český denník Sport vraví, že rýchlejšieho hráča nikdy netrénoval, potvrdzovali to údajne aj všetky číselné parametre.

Ale aj tam boli ďalšie „ale“… Napríklad, Weber vraj musel niekoľkokrát na útočníka zvýšiť hlas. Ale opatrne, podľa neho takíto futbalisti vždy nepochopia, že to s nimi tréner myslí dobre.

„Bolo to pre nás všetkých veľmi zložité, pretože Eric prišiel bez medzistanice v Európe. Ani jazykovo nebol vybavený (mimochodom, ani dnes nie je žiadny lingvista a dohovorí sa veľmi biednou, až sekanou angličtinou, pozn. red.), dlho si zvykal. Navyše, v Karvinej sme mali výbornú partiu, ktorá nemala rada, keď niekto neodovzdal na tréningu maximum,“ dopĺňa Weber a pridáva pár zaujímavostí, ktoré Ramíreza nediskvalifikujú ako futbalistu, ale určite stoja za zmienku.

Róbert Polievka Čítajte viac Polievka: O Slovane som počul, ale nečakám, že v zime sa udeje niečo veľké

Keď Venezuelčanovi prišla na účet prvá výplata, údajne netrvalo dlho a bolo po nej. Kúpil si dvadsať párov topánok.

„Treba dodať, že aklimatizácia juhoamerického tínedžera nebola jednoduchá. Mohla za to mentalita príliš fixovaná na peniaze,“ hodnotí reportér Sportu Michal Kvasnica.

„A tiež naňho možno chlapci trošku žiarlili, pretože sa ako urastený a pekný mladík určite páčil dievčatám,“ smeje sa zasa Weber.

Azda aj preto sa v Karvinej viac nesnažili, aby si Ramíreza v klube udržali dlhšie. Ruku zdvihla Dunajská Streda a do Čiech poslala údajne pol milióna eur. Po krátkom hosťovaní v Senici, kde konečne prišli aj góly, Venezuelčan na Žitnom ostrove naplno rozkvitol. Keď dal za sezónu šestnásť gólov a bol po Poliakovi Dawidovi Kurminowskom druhým najlepším strelcom súťaže, ozvalo sa Dynamo Kyjev.

Takmer dva milióny eur sa nedali odmietnuť.

Ale na Ukrajine sa nepresadil – odohral sedem zápasov a dal iba jeden gól. Nastúpil však aj v Lige majstrov. Na pôde Barcelony. Iba na päť minút. Nasledovalo hosťovanie v španielskom Sportingu Gijón a potom v Slovane. Z opcie, ktorá oprávňovala belasých na konci sezóny si Ramíreza kúpiť, však nezostalo nič. „Dobý chlapec“ s neprofesionálnym správaním to zariadil inak.

Real Madrid Čítajte viac Čierny zoznam Realu. Žiaľ, do rebríčka Španielov sa dostala aj naša legenda

Zabudli sa vrátiť

To, že sa hráč po dovolenke nevráti do klubu, nie je – nielen – na Slovensku žiadna rarita. Z minulosti poznáme niekoľko podobných prípadov a keďže je reč o Slovane, v histórii ani príliš pátrať netreba. Marocký futbalista Mohammed Rharsalla Khadfi, známejší ako Moha, si na jar 2021 postavil hlavu. Po zápase v Žiline, kde nefiguroval na súpiske, sa novinári pýtali na to, čo s ním je.

„Nevidel som ho posledné tri dni. Neviem, čo s ním je,“ šokoval svojou odpoveďou vtedajší slovinský tréner tímu Darko Milanič.

Slovan síce nevedel, no ľudia na sociálnych sieťach áno. Kým jeho spoluhráči bojovali o body, on pridával na instagram fotografie. Napríklad zo záhrady v španielskej Granade. Šikovný krídelník tvrdil, že s klubom sa nepohodol na financiách, čo ho stálo miesto v základnej zostave. Z klubu napokon odišiel ako voľný hráč a spor skončil na súde. Dodnes nie je vyriešený.

najdrahší hráči v európskych ligách Čítajte viac Slováci, Česi, Maďari... Koľko stoja najdrahší hráči v európskych ligách?

Žiline podobne pred rokmi odišiel peruánsky futbalista Jean Deza. Slovenský klub ho v roku 2013 uvoľnil, aby si mohol doma plniť reprezentačné povinnosti, ale na severe Slovenska sa už viac neukázal. Namiesto spiatočných leteniek riešil prestup do jedného z peruánskych tí­mov.

Podobne Žilina pochodila s Admirom Vladavičom, v tom čase jednou z hviezd tímu. Na začiatku roku 2012 po ňom „vyhlásila pátranie“, keďže sa na januárovom zraze nepripojil k mužstvu. Bosniak, ktorý spätne tvrdil, že sa v MŠK viac necítil dobre, navyše nedvíhal telefón. Kauza sa napokon skončila na stole UEFA.

Na konci 90. rokov hral na Slovensku aj Senegalčan Lamine Diagne. Pod Tatrami mal za sebou už pomerne solídnu kariéru, keď sa upísal druholigovým Leviciam. Po sviatkoch sa už nevrátil.

Ohlas, Slovan Čítajte viac Neodolal Maďarom. Po Ramírezovi odchádza zo Slovana ďalšia opora

„Spanikáril som. Vrátil som sa domov do Dakaru a nikomu som o tom v klube nepovedal. Dnes už viem, že som urobil chybu. Po šiestich mesiacoch som chcel ísť späť na Slovensko, ale vypršalo mi platné vízum a zhasla aj nádej. V Leviciach som veľa nezarábal a nadobudol som dojem, že môžem mať viac peňazí,“ vysvetľoval svoje dôvody po dvadsiatich rokoch pre Pravdu.

Ramírez možno tiež bude ľutovať. Na Slovan čaká osemfinále Konferenčnej ligy. Nastúpi naň už bez svojho „miliónového žolíka“.

Zásah otca či viera. Topfutbalisti bez tetovaní Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Gareth Bale
Walesan nedávno ukončil úspešnú...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Eric Ramírez