Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové bašty chátrajú, sú z nich ruiny. Z niektorých sú bezdomovci

Kedysi patrili k baštám slovenského futbalu. Teraz chátrajú, stali sa z nich futbalové ruiny. Komplikované obdobie má za sebou košický i prešovský futbal, ich tímy už roky chýbajú medzi slovenskou elitou.

01.10.2022 10:47
Ladislav Petráš Szilárd Németh Foto: ,
Legendy Interu, asistent trénera Ladislav Petráš (vpravo) a Szilárd Németh, ktorý jediným gólom rozhodol o výhre mužstva v zápase s Ružomberkom vo finále Slovenského pohára 2001.
debata (3)

V kritickej situácii sa aktuálne ocitol reprezentant ďalšieho krajského mesta Nitry. Mužstvo spod Zobora ešte vlani na jar hralo v najvyššej súťaži, ale teraz sa trápi vo štvrtej lige.

A umieračik zvoní FK Senica, ktorý po finančnom kolapse padol v lete až do štvrtej ligy, ale ani do nej napokon nenastúpil.

Podobnú situáciu veľmi dobre pozná Jozef Barmoš. Zažil strmhlavý pád s Interom Bratislava. Klub preslávili mnohé legendy československého a slovenského futbalu, v roku 2000 a 2001 vybojoval titul i Slovenský pohár, ale o šesť rokov neskôr vypadol z najvyššej súťaže a už sa v nej viac neobjavil.

Na jar 2009 síce vyhral druholigovú súťaž, ale predstaviteľ majiteľov Ľubomír Chrenko oznámil, že klub už sponzori nebudú viac podporovať.

Prezident Interu Bratislava Jozef Barmoš v... Foto: TASR, Martin Baumann
Jozef Barmoš Prezident Interu Bratislava Jozef Barmoš v auguste 2010, keď klub prežíval existenčné problémy. Legenda žlto-čiernych sa výrazne pričinila o to, že Inter nezanikol.

Prvoligovú licenciu predal práve Senici, ktorá bola v tom čase lídrom štvrtej ligy a z večera na ráno sa stala nováčikom v najvyššej súťaži. V Interi to znamenalo koniec mužského futbalu.

„Bola to čudná hra. Noví majitelia boli zároveň hrobármi klubu," nevyrovnal sa ani po viacerých rokoch s likvidáciou klubu Barmoš.

Z interistov sa stali bezdomovci

Legendárny obranca, bronzový medailista z ME 1980, prežil na Pasienkoch najkrajšie roky. Keď tím v žlto-čiernych farbách žal posledné úspechy na slovenskej scéne, pôsobil v klube ako generálny manažér. Súčasnú situáciu Senice, ktorá preberala štafetu po Interi, nevidí optimisticky.

„Mrzí ma, v akej situácii sa Seničania ocitli. Nikomu niečo podobné neprajem, zažil som to na svojej koži. Mám obavy, že sa futbal v Senici len tak na nohy nepostaví. Je to problém, pretože samosprávy, mestá, športu príliš nepomáhajú.

Tomuto spoločenskému nezáujmu o šport nerozumiem. Pýtam sa, načo investovali v meste do štadióna, keď tam končí futbalový život? Dúfam, že sa v klube udrží aspoň mládež."

SR Futbal FL 4. kolo Banská Bystrica Ružomberok BBX Čítajte viac Najlukratívnejší prestup medzi ligistami? Slovan lanári útočníka Bystrice

Barmoš sa v kritickom období postavil na čelo Interu a mal výrazný podiel na tom, že v ňom úplne nezanikol futbalový život. Pokračoval najmä v práci s mladými talentovanými futbalistami.

V Interi dali dokopy aj seniorský tím, ktorý sa z piatej ligy vyhrabal postupne až do druhej, ale medzi slovenskú špičku, do ktorej desaťročia patril, sa už nevrátil.

„Na to bolo potrebné získať viac financií. Tie nám chýbali aj na druhú ligu. Bez podpory silného sponzora sme nemali šancu. To je aj súčasný problém Senice," približuje prezident Interu a bývalý československý reprezentant.

Inter sa vysťahoval do Stupavy, kde si vybudoval svoje sídlo. Aktuálne pôsobí v tretej lige. Jeho prioritou zostala mládež. V klube sa starajú o 350 detí.

„Venujeme sa im celý týždeň, čo pokladám za spoločensky užitočnú prácu, ale necítime takmer žiadnu podporu od mesta a ďalších, ktorým by na tom malo tiež záležať.

Legendy Interu, asistent trénera Ladislav... Foto: TASR, ŠTEFAN KAČENA
Ladislav Petráš Szilárd Németh Legendy Interu, asistent trénera Ladislav Petráš (vpravo) a Szilárd Németh, ktorý jediným gólom rozhodol o výhre mužstva v zápase s Ružomberkom vo finále Slovenského pohára 2001.

Chýbajú nám ihriská pre mládež. Prišli sme o všetko, aj o štadión na Pasienkoch, nedostali sme zaň nijakú kompenzáciu, aspoň náhradné plochy, hoci aj na periférii Bratislavy."

Interu sa nepodarilo doteraz nájsť trvalé sídlo v meste, ktoré desaťročia reprezentoval, v tom vidí najväčší problém aj Barmoš.

„Stali sme sa bezdomovcami. V Stupave sa Inter nechytil, aj preto budeme v najbližšej budúcnosti hrávať domáce zápasy v Dunajskej Lužnej. Sme rozhádzaní na mnohých miestach a za prenájmy platíme nekresťanské peniaze," povzdychol si.

Dlhy narástli na 750-tisíc

Senický klub má síce vynovený stánok, kde sa hrala prvá liga nepretržite trinásť sezón, ale za niekoľko týždňov prišiel o mužstvo seniorov.

V prvých sezónach po vstupe do prvoligovej súťaže pôsobil ako stabilný článok v slovenskom futbale. Ako nováčik obsadil v dvanásťčlennom pelotóne šieste miesto, aj pred tímami ako Trnava či Dunajská Streda.

SR futbal FL 22. kolo Michalovce Senica KEX Čítajte viac Nemôžu hrať ani prvú ani druhú súťaž. Ďalší klub z Fortuna ligy má problémy

Senica potom tri roky po sebe reprezentovala v Európskej lige, dvakrát skončila v lige druhá. Dva razy sa prebojovala do finále Slovenského pohára a podľahla v ňom až na penalty.

Dlhodobé finančné problémy vyvrcholili v tomto roku, keď klub nebol schopný plniť si zmluvné záväzky k hráčom i k ďalším pracovníkom. Na jar dohrával ligu už len s dorastencami a hoci obsadil 10. miesto a v pohode sa zachránil, preradili ho až o tri súťaže nižšie pre neplnenie si licenčných povinností.

Právny zástupca Únie futbalových profesionálov Peter Lukášek zastupuje bývalých senických hráčov. „Momentálne klub dlhuje 750-tisíc eur všetkým veriteľom, hráčom, trénerom, pracovníkom," tvrdí.

Táto suma je momentálne nevymáhateľná. „Senický klub pôsobí ako schránkový subjekt, je to niečo, čo existuje len na papieri, nevlastní štadión, nijaké aktíva, majetok, ktoré by sa mohli speňažiť.

Na snímke vľavo hráč Trnavy Martin Škrtel a... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Martin Škrtel v súboji s Abdoulaye Ouattarom. Na snímke vľavo hráč Trnavy Martin Škrtel a hráč Senice Abdoulaye Ouattara počas odvetného zápasu semifinále SP - Slovnaft Cupu FK Senica - FC Spartak Trnava.

Neexistuje forma, ako ho prinútiť, aby vyrovnal záväzky. Klub má od FIFA zákaz prestupov," vysvetľuje komplikovanú situáciu Lukášek.

Tento prípad nemusí byť v slovenskom futbale posledný. Právnik vidí hrozbu, lebo neexistuje garancia, aby sa niečo podobné neopakovalo.

„Vieme, že potrebujeme zvýšiť bankovú záruku, ktorá by kryla minimálne polovicu rozpočtu klubu na mzdy hráčov. Futbalový zväz a Únia ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž, tvrdia, že stačí 30-tisícová suma, ktorú kluby ukladajú pred sezónou na zväzový účet.

Tú však v prípade Senice vyčerpal jeden hráč, ktorý mal právoplatné rozhodnutie, na ostatných nezostalo nič. Neexistujú nijaké mechanizmy a nie je ani záujem prijímať tvrdšie opatrenia. Kluby – až na malé výnimky – nič nevlastnia, nemajú majetok."

V lete opustili prvoligovú scénu pre neplnenie licenčných podmienok aj futbalisti Serede, do tretej ligy padli z výšky – zo šiestej priečky prvoligovej tabuľky. Štyri roky účinkovali medzi najlepšími, ale ich štadión nespĺňal podmienky a nemohli tam hrať zápasy.

SR Senica šport futbal FL 16. kolo Žilina TTX Čítajte viac Hromadné výpovede v Senici. Nastúpia s dorastencami?

Kočovali po celom západnom Slovensku, doma boli v Nitre, Zlatých Moravciach, Trnave, v Myjave a aj na bratislavských Pasienkoch. Po štyroch rokoch sa vrátili do Serede, kde môžu hostiť treťoligových súperov, čo v klube považujú za jeden z pozitívnych momentov.

Za Nitrou je už len Marcelová

Podobné problémy nemusia riešiť v Nitre. Donedávna prvoligový klub, zadlžený síce až po uši, má zatiaľ kde hrávať. Je doma na štadióne pod Zoborom, ktorý prešiel rekonštrukciou, dostal moderný strih a spĺňa požiadavky aj na zápasy reprezentácie.

Namiesto Slovana či Trnavy však Nitrania na ňom hostia okolité dediny, ktoré pôsobia s nimi vo štvrtej lige. Po ôsmich kolách im hrozí ďalšia športová potupa. Získali zatiaľ len bod a patrí im predposledné miesto. Za reprezentantom krajského mesta je len Marcelová…

Klub, ktorý roky patril medzi najlepšie vo výchove talentov, prišiel aj o silné výbery do 17 a 19 rokov. Futbalisti sa rozutekali po okolitých kluboch, v áčku mužov už nepôsobia nijakí hráči, ktorí v ňom boli ešte vlani na jar.

Futbalisti Nitry sa tešia z gólu v zápase proti... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Nitra, Michalovce Futbalisti Nitry sa tešia z gólu v zápase proti Michalovciam.

V úvode sezóny Nitrania nevycestovali na súboj do Lednických Rovní, nenazbieralo sa dosť futbalistov, aby mohli odohrať majstrovský zápas. Skontumovali ho v prospech súpera a v prípade, že by sa podobná situácia opakovala, Nitre hrozí, že ju vylúčia zo súťaže.

„V klube je stále kopa nevyriešených vecí, ktoré sa roky nabaľovali, rástli dlhy, striedali sa tu majitelia. Na čelo sa dostali aj ľudia, ktorí nemali o futbale ani šajn. To, čo sa deje, je dôsledok toho všetkého.

Mali by viac pomôcť domáci Nitrania, ktorí sa radi hrdia, že majú nitrianske srdiečka, ale príliš sa to neprejavuje. Nitriansky futbal dopláca na rozhasené vzťahy," tvrdí bývalý vynikajúci futbalista Augustín Antalík.

Rodák z neďalekých Veľkých Ripnian prežil najlepšie roky v Baníku Ostrava, s ktorým vybojoval dva federálne tituly, na sklonku kariéry pôsobil v Nitre. V posledných sezónach pomáhal klubu na poste trénera a momentálne je vedúci mužstva mužov.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Milan Škriniar a Barbora Hrončeková.

Podľa neho sa k tradičnému nitrianskemu futbalovému klubu stavia macošsky mesto. „Poznám podobnú situáciu z Ostravy. Aj tam sa dostal do veľkých problémov Baník, ale krízu prekonal. Ale len vďaka mestu, u ktorého našiel podporu. Aj v Nitre je to jediná cesta.

Mesto vlastní štadión a FC Nitra je značka. Tá by mala byť prioritou. Keď mesto nepodá pomocnú ruku, klub sa z toho nevyhrabe. Aj hokej, ktorý je na tom teraz lepšie, mal pred časom problémy. Aj jemu pomohlo mesto, aby sa postavil na nohy."

Za pochodu, tesne pred štartom súťaže, narýchlo pozliepali v klube mužstvo, na lavičku sa posadil mladý tréner Jozef Kozák, ktorý si aj priviedol zopár hráčov. „Pomaly skladáme mužstvo, verím, že situácia sa bude zlepšovať a súťaž dohráme. Hráči sú amatéri, dostávajú nejaké drobné.

Zatiaľ kvalita chýba, ale tím potrebuje teraz čas, musí sa zohrať. To nie je otázka jedného či dvoch týždňov. A v zime sa musí káder posilniť. Kým však hráme, tak žijeme," vraví Antalík, ktorý minulý mesiac oslávil 69. narodeniny.

Veľké mestá zostávajú bez ligy

Klub dlhuje svojim bývalým hráčom 420-tisíc eur. Aj preto mala aj Nitra pozastavené transfery, nemohla dopĺňať káder o nových hráčov. V tomto smere nastal aspoň malý posun. Potvrdzuje to aj právny expert Peter Lukášek.

SR futbal FL baráž účasť odveta Nitra Dubnica NRX Čítajte viac Voľný pád? Nitra je stále bez licencie pre druhú ligu

„V júli došlo v klube k akcionárskej zmene, aspoň navonok sa to takto javí. S novými akcionármi klubu sme sa dohodli, že tento dlh vyrovnajú. Túto dohodu potrebovali, aby odblokovali zákaz prestupov od FIFA a mohli aspoň odohrať štvrtú ligu.

Nitra uznala dlhy a zaviazala sa ich uhradiť v siedmich splátkach do júla 2023. Hráči sa navyše plošne dohodli, že ak ani jedna splátka nebude meškať, vzdajú sa tridsiatich percent záväzkov. Prvá splátka bola uhradená, uvidíme, čo bude ďalej," približuje Lukášek.

Aj posledné skúsenosti trápiacich sa klubov opäť vyvolali diskusiu o transparentnosti vlastníckych vzťahov. Svetlo sveta by mala uzrieť smernica o vlastníckych štruktúrach futbalových klubov. Mala by priniesť aj povinnosť väčšej kontroly, kto sa môže stať ich vlastníkom.

„Podľa mňa neskoro, ale SFZ sa aspoň touto otázkou konečne zaoberá. Malo by byť jasné i verejne známe, kto je vlastníkom klubu. A tiež by malo byť zrejmé, ako možno klub nadobudnúť a kedy.

SR futbal FL 1. kolo Skalica Ružomberok Regáli Čítajte viac Ružomberok potvrdil úlohu favorita a stúpa v tabuľke

Je zlé, ak sa pravidelne opakuje, že v strede súťaže nastúpi nový vlastník a od začiatku si neplní povinnosti. Taká zmena by nemala mať negatívny vplyv na už rozbehnutú sezónu. Nemôže pokračovať stav, aby riadiaci orgán súťaže nemal v tomto procese žiadne slovo," dodáva Lukášek.

Únia ligových klubov by chcela mať v elitnej súťaži zástupcov veľkých miest, kde je futbalová tradícia a aj vyšší divácky potenciál. Zatiaľ sa však musí najvyššia súťaž zaobísť bez tradičných klubov z Košíc, Prešova, Nitry.

Banská Bystrica sa vrátila do nej len toto leto, hlavné mesto zastupuje iba Slovan, hoci donedávna malo tri prvoligové tímy. Návrat kedysi silných mužstiev do elitnej súťaže zostáva naďalej vo väčšine prípadoch v nedohľadne.

Futbalové kluby, ktoré upadli do zabudnutia Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Blackburn (Anglicko) - Slávne časy anglického...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mfk košice #Tatran Prešov #FC Nitra #FK Senica #Inter Bratislava