Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnavčan, ktorý hral v derby len v belasom: Slovan zdoláme

Doteraz zažil päť derby Trnavy a Slovana. Všetky v drese bratislavského tímu. V nedeľu ho čaká prvé v trnavských farbách.

17.09.2022 19:42
debata
Samuel Štefánik (vľavo) v drese Spartaka Trnava. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Poľsko SR Futbal EKL 3. Predkolo odveta Samuel Štefánik (vľavo) v drese Spartaka Trnava.

„Teším sa, derby má svoje čaro, je to sviatok futbalu,“ vraví Samuel Štefánik (30), ktorý pred desiatimi rokmi patril k supertalentom slovenského futbalu.

V derby máte vyrovnanú bilanciu: tri remízy, po jednej výhre i prehre. Spomínate si na tieto zápasy?

Spomínam si najmä na atmosféru, sprevádzalo ich vždy trochu napätia, veľa očakávania, priťahujú väčšiu pozornosť fanúšikov, nie je to nikdy úplne bežný zápas. Ale detaily si už príliš nevybavujem.

Paradoxne mi utkvelo v pamäti hneď prvé derby, ktoré sme pred vyše ôsmimi rokmi v Trnave prehrali 0:4. Vôbec nám nevyšlo. Vtedy som bol sklamaný, ale teraz by som taký výsledok bral… (smiech)

Ligovú kariéru ste odštartovali ako dvadsaťročný v Trenčíne. Odohrali ste skvelú sezónu. Nemáte pocit, že bola vôbec vaša najlepšia?

Podobné hodnotenia nechávam na iných. Sám som o tom takto nikdy neuvažoval. Mal som úspešný vstup na ligovú scénu, darilo sa aj tímu, ale netrúfam si povedať, ktorá sezóna bola moja najlepšia.

Výkony v Trenčíne mi však otvorili dvere do reprezentácie i holandskej ligy, v nasledujúcom ročníku som prestúpil do Nijmegenu.

Nekládli ste si niekedy otázku, či ste nemohli dosiahnuť v doterajšej kariére aj viac?

Občas o tom uvažujem, ale odpovedať na to nie je jednoduché. Kariéra sa skladá aj z mnohých detailov, ovplyvňuje ju vždy veľa vecí, urobíte v nej množstvo rozhodnutí.

Musíte mať aj šťastie a byť v správnom čase na správnom mieste. Mohlo to byť lepšie, ale aj horšie. Dozadu sa príliš nepozerám a nevŕtam sa v tom. Viac ma zaujíma, čo bude.

Samuel Štefánik v drese Slovana v roku 2014. Foto: TASR, Martin Baumann
Samuel Štefánik Samuel Štefánik v drese Slovana v roku 2014.

V Slovane vás pred vyše ôsmimi rokmi vítali s veľkými očakávaniami, ale už čoskoro ste ho opustili. Prečo?

Nemali sme za sebou najlepšiu sezónu, ani tím, ani ja. Skončili sme v lige s veľkou stratou tretí. Slovan má vždy ambície byť najlepší, vyhrať všetko, čo sa dá.

Naše cesty sa rozišli, nebolo to pre mňa ideálne obdobie, ale na Slovan nespomínam v najhoršom. Zamieril som na hosťovanie do poľského tímu Podbeskidzie, potom som prestúpil do Termalice. Bola to zaujímavá etapa v mojej kariére.

Stretol som sa s mnohými slovenskými i českými hráčmi, ktorí tam pôsobili. Poliaci majú kvalitnejšiu ligu ako my, veľa peňazí investovali do štadiónov, akadémií, o futbal je tam veľký záujem, médiá sa mu venujú intenzívne celý týždeň.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte aj Bývalý hráč Slovana: Asi by bolo lepšie, ak by Weiss odišiel. Takto príde o nervy

Vrátili ste sa na Slovensko. Bola Trnava dobrá voľba?

Verím, že áno. Som spokojný. Ale zatiaľ som v Trnave len dva mesiace, takže na hlbšie hodnotenia je priskoro.

Termalice vypadli na jar z Ekstraklasy. Bol to dôvod na návrat?

Samozrejme, chcel som hrať v najvyššej súťaži, ale nebol to jediný dôvod. Manželka už žila s deťmi na Slovensku, pretože začali chodiť do školy, syn Samko má osem rokov, dcéra Zara šesť. Riešil som dilemu, či ešte zostať v Poľsku bez nich, alebo sa vrátiť domov. Zvažovali sme v rodine všetky plusy i mínusy a voľba napokon padla na Trnavu.

Presťahovali ste sa do slovenského Ríma?

Nie, bývame v Dvorci, to je malá obec dva kilometre od Bánoviec nad Bebravou, kde som sa aj narodil. Do Trnavy dochádzam.

Nie je to príliš náročné na denné cestovanie?

Nie je to úplne komfortná situácia. Ale keď máme nahustený program, prespím v Trnave, navyše veľa cestujem na zápasy s mužstvom, zatiaľ sa to dá v pohode zvládnuť.

Samuel Štefánik z Trnavy v súboji s hráčom... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
V. Británia SR Futbal EKL Newtown Trnava 2. predkolo odveta Samuel Štefánik z Trnavy v súboji s hráčom Newtownu Ryanom Searsom.

Spartak naposledy vyhral v Trenčíne 2:0. Cítili ste ešte nejakú nostalgiu?

Na Trenčín mám výborné spomienky, futbalovo som tam rástol, vždy sa tam rád vraciam. Možno je to pre mňa trochu špecifickejší zápas, ale hral som proti Trenčínu už viackrát, už to beriem s odstupom.

Išli sme si po tri body, úlohu sme splnili, víťazstvo bolo pre nás veľmi dôležité. Poskočili sme na druhé miesto v tabuľke, naladili sa na derby, pozvali naň divákov, verím, že ich príde čo najviac.

Slovan získal štyri tituly po sebe, na čele tabuľky má už náskok. Dá sa s ním súperiť o titul?

Má všetky predpoklady, aby opäť obhájil titul. Ale vo futbale nemusí vždy vyhrať favorit. Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme mu cestu skomplikovali, bilancovať budeme na konci sezóny. V tomto boji bude mať veľký význam aj nedeľňajší zápas. Súper má kvalitu a ak by zvíťazil, náskok by narástol a hoci je do konca ešte veľa kôl, veľmi ťažko by sme ho naháňali.

Váš tip na derby?

Vyhrá Trnava. Určite, nepochybujem o tom.


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Samuel Štefánik