Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kocianov odkaz: Ufňukaného hráča nepotrebujem

V najvyššej futbalovej súťaži pôsobia traja tréneri, ktorí predtým viedli aj slovenskú reprezentáciu.

18.08.2022 12:33
Ján Kocian Foto: ,
Ján Kocian pri zoznamovaní sa so svojimi zverencami začiatkom mája.
debata

Na lavičke výberu do 21 rokov sedel Adrian Guľa z Dunajskej Stredy, áčku šéfovali bývalí spoluhráči z československého národného mužstva, Vladimír Weiss striedal na tomto poste Jána Kociana.

Kým prvý je so Slovanom na čele súťaže, druhý so Zlatými Moravcami-Vrábľami uzatvára tabuľku.

Boli ste už niekedy v podobnej situácii a v ligovej súťaži vám patrilo posledné miesto?

V podobnej určite áno. Napríklad keď som nastupoval v Ruchu Chorzów, bol na predposlednom mieste poľskej ligy. Nakoniec sme skončili druhí. Teraz máme za sebou len päť kôl. Keď sa obzrieme dozadu, ViOn nikdy neútočil v úvode súťaže na popredné priečky. Rozbeh mával pomalší. Chceli by sme byť vyššie, ale nie je dôvod na paniku.

SR Futbal FL 4. kolo Slovan Bratislava Skalica BAX Čítajte aj Vysoké víťazstvá favoritov. Súperov nešetrili Slovan, Trnava ani DAC

Začínali ste v klube v závere minulej sezóny, ViOn ste viedli zatiaľ v siedmich zápasoch, tešili ste sa len z jednej výhry. Nečakali ste viac?

Čakal, najmä v domácich zápasoch so Skalicou a s Liptovským Mikulášom. Vyrastal som v neďalekých Topoľčiankach, som tu doma, roky sa dobre poznám s majiteľom, aj preto pociťujem špeciálnu zodpovednosť, beriem to asi až príliš osobne, prežívam to. Klub funguje skoro na rodinnej báze, je to iné, ako keď som pracoval niekde v zahraničí.

V slovenskej lige ste pôsobili naposledy v 1. FC Košice, ešte v roku 1999. Ako vyznieva porovnanie ligy po bezmála štvrťstoročí?

Z Košíc som odchádzal do Kolína, do nemeckej bundesligy. Odvtedy som pôsobil najmä v zahraničí. Už som nerátal, že sa do slovenskej ligy ešte vrátim. Osud rozhodol inak. Liga za ten čas veľmi omladla. A predtým v nej nebolo zďaleka toľko cudzincov. Ale má svoju kvalitu a veľa sa v nej zlepšilo najmä v infraštruktúre.

FC Košice Čítajte viac S Maďarmi a veľkými plánmi. FC Košice vstáva z popola

V máji vás ViOn angažoval, aby ste mu pomohli k záchrane. Zdá sa, že podobné problémy mu hrozia opäť…

Chceli by sme sa vyhnúť záchranárskym prácam, ale musíme počítať aj s touto alternatívou. Stále platí, že sezóna je veľmi mladá. Vyslovovať nejaké prognózy je predčasné.

Ako hodnotíte úvod sezóny?

Po skončení minulého ročníka sme si stanovili v klube nejakú víziu, povedali sme si, akou cestou sa chceme uberať a rozhodli sme sa uvoľniť viacerých hráčov. Keď také mužstvo ako je naše, opustí jedenásť hráčov a príde päť-šesť nových, je to cítiť.

Na to treba chvíľu času, aby si to všetko sadlo a mužstvo sa vyprofilovalo. Tento proces u nás prebieha. Hľadáme optimálnu zostavu. Majiteľ i funkcionári vedia, čo robím, vedia, prečo to robím. Chceli sme mať viac bodov, ale zostávame pokojní.

Ján Kocian na tréningu ViOn-u s Tomášom Ďubekom. Foto: TASR, Henrich Mišovič
Ján Kocian Ján Kocian na tréningu ViOn-u s Tomášom Ďubekom.

Keď sa situácia skonsoliduje, bude mať ViOn na viac ako iba na záchranu?

Určite má na viac. A myslím, že to v najbližších týždňoch herne potvrdíme, príde zlepšenie. Aktuálnu situáciu ovplyvňuje aj veľká maródka.

Keď nám proti takému súperovi, akým bola naposledy Žilina, vypadne päť hráčov základnej zostavy, je to problém. Napriek tomu sme odohrali v Žiline dobrý zápas, lámal sa na penalte, ktorú sme nepremenili. Verím, že v našich silách sú aj lepšie výkony.

Neovplyvnila atmosféru aj rebélia mladého Gréka Alexandrosa Kyziridisa, ktorý sa rozhodol opustiť klub a kládol si ultimáta?

Nemyslím si to. S odstupom času môžem povedať, že moja reakcia bola aj trochu účelová. S Kyziridisom sme rátali, predĺžili sme s ním kontrakt, mal zaujímavé čísla, čo sa týka gólov, prihrávok, stavili sme na neho v útoku.

SR Futbal FL 6. kolo udržanie Zlaté Moravce Michalovce NRX Čítajte viac Grék, ktorý naštval Kociana, je preč. Prestúpil do Maďarska

V čom bol problém?

Zaskočilo nás, že až na konci prestupového obdobia prišiel s požiadavkami a domáhal sa ich nevhodným spôsobom. Naznačoval, že nebude hrať, že sa „urobí zranený“. Aj ja som musel problém riešiť dôrazne a ukázať mu mantinely, ktoré nemôže preskakovať.

Druhá strana mince bola obchodná, museli sme navodiť situáciu, aby za neho potenciálny záujemca zaplatil sumu, akú sme očakávali. Povedali sme mu, že môže odísť, ale nebude to zadarmo. Nepotreboval som ufňukaného a urazeného hráča, s ktorým by boli len problémy.

Už odišiel do Debrecínu?

Áno, je to futbalista, ktorý by nám pomohol, ale za iných okolností. Táto situácia nemala vplyv na chod tímu, jeho účinkovanie v súťaži.

Tréner Vionu Zlaté Moravce Ján Kocian. Foto: Lukáš Grinaj
Ján Kocian Tréner Vionu Zlaté Moravce Ján Kocian.

Chcete ešte doplniť káder o nejaké posily?

Radi by sme získali ešte jedného stopéra, ale už končí prestupové obdobie, trh sa uzatvára a neviem, či sa nám podarí zrealizovať nejaký transfer. Ťažko sa už hľadá voľný hráč, ktorý by bol posilou, mal aj kvalitu, ktorú potrebujeme.

Minulý týždeň nastúpil v klube Egy Vikri. Nie je populárny indonézsky futbalista len marketingovým ťahom, vidíte v ňom aj reálny herný potenciál?

Mohol by mať podobné predpoklady ako Kyziridis, najmä v hre jeden na jedného. Nebrali sme ho kvôli jeho followerom na instagrame, ani kvôli množstvu dresov, ktoré predáme. Má svoju kvalitu, čo potvrdil aj na jar v Senici.

Sledovali sme ho, brali do úvahy charakterový i športový potenciál. V Žiline sa nám zranil obranca, Egy naskočil len po dvoch tréningoch u nás, nebol na taký zápas ešte dostatočne nachystaný. V Indonézii sa pripravoval individuálne, chýba mu skupinový tréning. Verím, že nám pomôže.

SR Futbal FL 5.kolo Žilina ViOn ZAX Čítajte viac Má viac sledovateľov ako Sagan. Indonézsky Messi nastúpil v Žiline

Najbližšie doma privítate Ružomberok a potom sa predstavíte na pôde nováčikov – Banskej Bystrice a Podbrezovej…

Nevyberieme si. Ani štart do súťaže sme nemali ľahký – začínali sme v Trnave, potom cestovali do Dunajskej Stredy a Žiliny. Čakajú nás súperi, ktorí sú v tabuľke všetci nad nami a my sa im chceme priblížiť, ísť vyššie.

Verím, že prelomíme smolu, hoci len o smole to nebolo. Musíme zvládnuť zlomové situácie, byť efektívnejší a dávať góly. Čakal som ich od ofenzívnych hráčov Vestenického či Brenkusa, ktorí k nám prišli v lete. Vieme o kvalitách Ružomberka, ale nastúpime doma a chceme zvíťaziť.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian #FC ViOn Zlaté Moravce