Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka investoval do Podbrezovej. Do chodu klubu nezasahuje

Slovan Bratislava, MFK Ružomberok, Spartak Trnava, DAC Dunajská Streda. Futbalisti Železiarní Podbrezová si náročnejší návrat do najvyššej súťaže nemohli predstaviť.

28.07.2022 14:29
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka.
debata (3)

V úvode nového ročníka im žreb prisúdil prvé štyri tímy minulej sezóny, ktoré aktuálne reprezentujú slovenský futbal v Európe.

„Je to kruté privítanie. Ale môžeme aspoň ukázať, čo vieme a ako sme pripravení,“ tvrdil pred štartom sezóny tréner Roman Skuhravý.

Zatiaľ to nevyzerá pre jeho zverencov najhoršie. Slovan doma zdolali (2:1) a v Ružomberku vybojovali remízu (2:2).

Zápasy sleduje aj v Neapole

Potešili aj slovenského reprezentanta Stanislava Lobotku, ktorý je spolumajiteľom podbrezovského klubu. Ak mu to program dovolí, sleduje v Neapole jeho stretnutia v televízii.

Výhra Podbrezovej nad Slovanom Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Sme späť. Fortuna, vitaj. Fanúšikovia...

„Po zápase so Slovanom bol spokojný, ale mal aj kritické postrehy. Jeho nároky na držanie lopty sú vyššie. Zdalo sa mu, že pri nakopávaných loptách súpera boli Podbrezovčania príliš stiahnutí,“ približuje Lobotkov agent Branislav Jašurek, ktorý je hráčovou predĺženou rukou, stráži jeho investíciu v klube.

„Stano do chodu klubu vôbec nezasahuje. Sústreďuje sa najmä na kariéru. Po šéfovi Železiarní pánovi Sotákovi je druhým najväčším fanúšikom Podbrezovej. To je jeho pozícia.“

Lobotka, ktorý vlastní 35 percent akcií klubu, situáciu a futbalové podmienky na Horehroní pozná. Vlani s tímom týždeň trénoval. Vyjadril sa pozitívne aj o štýle a kvalite tréningov pod vedením trénera Skuhravého.

SR futbal FL 1. kolo Podbrezová Slovan BBX Čítajte aj Po peknom privítaní výbuch. Kucka nehľadal výhovorky

Hlavným akcionárom a podporovateľom futbalu zostali Železiarne Podbrezová, ale najmä riešenie športových otázok preniesli viac na ľudí, ktorým dôverujú.

Stredopoliar SSC Neapol je presvedčený, že investoval dobre.

„Páči sa mu zameranie, filozofia, ciele klubu. Vzhľadom na svoj príjem, investuje do rôznych vecí. Toto bola z jeho pohľadu pomerne malá investícia v čase covidu. Po čase sa mu nepochybne vráti,“ tvrdí Jašurek.

Postup ako futbalový očistec

Pre Podbrezovú sú v súčasnosti dôležití najmä dvaja muži: Miroslav Poliaček a Roman Skuhravý.

Klub vyhral prvý dôležitý boj už pred štartom ligy. Udržal si trénera Skuhravého. V Podbrezovej s tým už skoro nepočítali, mali vytypovaných aj jeho zástupcov. Český tréner mal viaceré ponuky a zdalo sa, že zamieri do Žiliny. Nakoniec sa rozhodol zostať.

Hlavný tréner Podbrezovej Roman Skuhravý. Foto: TASR, Ján Krošlák
Roman Skuhravý Hlavný tréner Podbrezovej Roman Skuhravý.

Generálny riaditeľ FK ŽP Poliaček je pre majiteľov garanciou, že si klub udrží charakter a ciele podľa ich predstáv.

"Aj pre Stana je záruka, že táto investícia má perspektívu a bude sa s ňou nakladať čestne. Investoval najmä do ľudí, ktorí momentálne futbal v Podbrezovej ro­bia.

Nevylučuje, že keď raz skončí hráčsku kariéru, bude bezprostrednou súčasťou takéhoto projektu. Buduje si pozíciu do budúcnosti, aby neskôr robil, čo ho baví, lebo už nebude musieť robiť, čo ho bude živiť," pokračuje Jašurek.

Poliaček nastúpil do Podbrezovej v rozbehnutej súťaži na jar 2019, ale pád tímu nezastavil. Vypadol z najvyššej súťaže a návrat medzi slovenskú elitu trval tri roky. Dlhšie, ako si mnohí želali.

V relácii Kopačky v TV Hronka vyhlásil, že postup do ligy bol pre neho futbalový očistec.

SR futbal FL 1. kolo Podbrezová Slovan BBX Čítajte aj Podbrezová šokovala Slovan. Namiesto Weissa zhodnotil zápas Kitka

„S Podbrezovou som vypadol a považoval som za povinnosť, aby sme sa vrátili tam, kde sme boli, keď som v klube začínal. Verím, že ďalšie sezóny nám prinesú viac radosti.“

Po vypadnutí bol problém udržať v tíme hráčov, lepší nechceli pôsobiť v druhej lige. „Sformovať nové mužstvo bola fuška,“ priznal Poliaček.

Nováčik chce byť zaujímavý

V kádri teraz nastali minimálne zmeny. V lige dostanú šancu najmä tí, ktorí sa zaslúžili o postup. Najväčšou stratou bol odchod jedného z najlepších hráčov druholigovej súťaže, talentovaného Rolanda Galčíka.

Reprezentant do 21 rokov vyrastal v Podbrezovej, v zime prestúpil do Žiliny. Na jar ešte zostal na hosťovaní a pomohol tímu k postupu.

Farmou podbrezovského klubu sa pred niekoľkými dňami stal treťoligový Baník Kalinovo, z obce neďaleko Lučenca. Podbrezová si od tejto spolupráce sľubuje najmä výraznejšie napredovanie mladých hráčov, ktorí budú mať väčší priestor na uplatnenie.

SR futbal FL 1. kolo Podbrezová Slovan BBX Čítajte viac Nadšenie z návratu, ostré súboje. Pozrite si prekvapenie na Horehroní v obrazoch

V budúcnosti by mal klub žiť najmä z predaja hráčov. V súčasnosti už využíva časť práv za prestup 22-ročného Jakuba Kiwiora. Šikovný poľský obranca pôsobil v Podbrezovej, aktuálne je hráčom talianskej Spezie, kam prestupoval zo Žiliny. Jeho prestupová cena sa blížila k trom miliónom eur.

Aj prestupy niektorých iných prinášajú finančné benefity. Klub má v talóne aj ďalších hráčov, o ktorých môže byť v budúcnosti záujem. Nejde však len o projekt vychovať a predať, majiteľom ide aj o výsledky, chcú, aby hral dôstojnú úlohu v súťaži.

"Klub nevnímame len z pohľadu áčka. Chceme vidieť progres v akadémii, v práci mládežníckych tímov. V prvom mužstve sa pokúsime predstaviť vždy dvoch-troch mladých hráčov, ktorí si musia ligu zaslúžiť, byť na ňu pripravení.

Ambície? Netvrdíme, že budeme hrať o titul, ale chceme byť zaujímaví, hrať ofenzívne, cieľom je, aby náš futbal ľudí bavil. Keby sme sa dostali do prvej šestky, bola by to nádhera," zhrnul svoje želania Miroslav Poliaček.

Ponuku dostal aj Kucka

Generálny riaditeľ nováčika Miroslav Poliaček potvrdil, že na jar volal aj Jurajovi Kuckovi, ktorý vstupoval do veľkého futbalu práve v Podbrezovej. V klube mali predstavu, že by sa mohol vrátiť na Slovensko práve sem. Slovenský reprezentant sa za ponuku poďakoval. „Možno niekedy v budúcnosti,“ zareagoval a zamieril na Tehelné pole.


Standings provided by SofaScore LiveScore
3 debata chyba
Viac na túto tému: #FK Železiarne Podbrezová