Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľa strelcov obliali pivom. Zlizol si, že mu chýbala Sparta

Návrat Juraja Kucku na slovenskú ligovú scénu po štrnástich rokoch. Ale aj trénera Adriána Guľu, ktorý získal pred piatimi rokmi so Žilinou titul a v nedeľu sa premiérovo posadí na lavičku Dunajskej Stredy.

15.07.2022 09:25
SR Futbal FL 10. kolo Nadstavba Skupina Titul BAX Foto: ,
Futbalisti Slovana oslavujú zisk majstrovskej trofeje.
debata (1)

Netradične až traja nováčikovia, ktorí by mali priniesť herné oživenie a ekonomickú stabilitu. Ale opäť len jeden horúci kandidát na titul.

Málokto pochybuje, že sa ním stane Slovan Bratislava s historicky najvyšším rozpočtom a s najdrahším kádrom. Piatykrát po sebe a trinásty raz celkovo v ére samostatnosti.

V piatok štartuje tridsiaty ročník najvyššej slovenskej súťaže, ktorá je síce už v najlepších futbalových rokoch, ale dlhodobo ju trápi padajúca kvalita, príťažlivosť a mizerný záujem divákov.

Trnava, logo Čítajte viac Trnava priviedla zvučné mená a rieši ďalšie posily. Poľaviť nechce

V doterajších sezónach v nej padlo 14 890 gólov. O prvý sa postaral interista Ľubomír Luhový (55), ktorý 14. augusta 1993 otváral skóre zápasu Inter Bratislava – Chemlon Humenné.

"Na tento moment si dobre spomínam, dal som gól v úvode. Potom sme viedli 3:0, ale súper zápas zdramatizoval.

Padlo päť gólov, azda ich v novej sezóne pribudne čo najviac. Vždy lákajú divákov, ktorých súťaž veľmi potrebuje," tvrdí bývalý reprezentant, ktorý sa ako jediný Slovák stal kráľom strelcov v československej aj v slovenskej lige.

Bašty stále chýbajú

Čo očakáva od nového ročníka? "Želám si, aby bol lepší a zaujímavejší ako minulý. Možno bude dramatickejší najmä na horných priečkach. Slovan získal titul štyri razy po sebe a s výrazným náskok.

Verím, že to bude motivovať jeho potenciálnych súperov. Sú skúsenejší, možno i silnejší. Slovan je doma jasný líder, ale na medzinárodnej scéne zatiaľ nepresvedčil, očakávam, že sa sústredí najmä na túto úlohu," zdôrazňuje Luhový, ktorý aktuálne pôsobí v Karvinej ako tréner prvoligovej juniorky.

Súťaž bude ôsmy rok bez Košíc, piaty bez Prešova, druhý bez Nitry, ktorá prežíva ťažký pád o tri súťaže nižšie.

Ako vyzerajú futbalové legendy Československa? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Václav Němeček (55): V národnom drese...

Tímy z týchto miest bývali pravidelnými účastníkmi vo federálnej aj slovenskej súťaži, boli často nositeľmi kvality. Chýbajú nielen Luhovému.

"Nerád by som sa dopustil podobnej chyby ako pred tridsiatimi rokmi, keď sa ma pýtali po rozdelení Československa, či mi nebude ľúto za takými súpermi, ako bola Sparta, Slavia, Ostrava, za rivalitou, ktorá medzi nami vládla.

Odpovedal som, že teraz namiesto toho budeme jazdiť do Prievidze či Humenného a tieto tímy ich nenahradia.

Fanúšikovia z menších miest sa na mňa hnevali, keď som prišiel do Humenného, tak som si to zlizol, opľuli ma, obliali pivom.

Chcel som len povedať, že je iné hrať na Sparte a iné v Humennom, kde to mimochodom tiež nikdy nebolo jednoduché," smeje sa po rokoch Luhový.

Bez konkurencie padá kvalita

Do ligy sa vracia po rokoch banskobystrická Dukla, jeden z niekdajších pilierov slovenského futbalu, ktorá miešala karty aj v československej lige. Člen Klubu ligových kanonierov (108 gólov) zdôrazňuje, že nechce znevažovať ani prínos a úsilie malých klubov.

"Zaslúžia si uznanie, robia dôležitú prácu. Ak niekto vyhrá súťaž, nech ide vyššie, zaslúži si to. Tento základný princíp súťaživosti a postupnosti uznávam.

Vladimír Weiss Čítajte viac Pozor na optimizmus! Weissova genialita je jediným svetlým bodom

Verím, že aj teraz malé kluby niečo zaujímavé do súťaže prinesú. Ale ich potenciál – výkonnostný a divácky – nie je taký veľký ako v prípade mužstiev z krajských miest s veľkou tradíciou.

Kvalitu, ktorá bola kedysi koncentrovaná v Košiciach či Prešove, nenahradia. Tieto tímy do ligy patria.

Skôr či neskôr to tak bude musieť byť. Ale postup si musia vybojovať sami, skonsolidovať pomery, vybudovať konkurencieschopné tímy. Potom bude úroveň súťaže stúpať," pokračuje Luhový.

Podľa neho je práve slabá konkurencia v najvyššej súťaži vážny problém.

Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss: V šatni mi neveria, že som to tak chcel. Aj v prípravke sa mi to podarilo

"Práve preto jej úroveň padá. Iba kvalitná konkurencia posúva vývoj, bez nej sa nepohneme dopredu. V nej rastú aj hráči. Slovan vyhráva ligu bez väčšieho úsilia, doma nehrá zápasy nadoraz a potom sa to prejavuje v európskych súťažiach.

Výrazne sa zlepšilo prostredie, kvalita štadiónov, ich vybavenie, skrátka infraštruktúra. Obal je krajší, teraz musíme viac pracovať na obsahu, na futbalových atribútoch."

Michalovce, Banská Bystrica Čítajte aj Zápas Michalovce - B. Bystrica sme sledovali ONLINE

Liga po ťažkých otrasoch

Uplynulý ročník futbalovej ligy nepatril k najvydarenejším. Piata Sereď, ktorá vybojovala svoje najlepšie umiestnenie v lige a desiata Senica museli opustiť súťaž, hoci obsadili priečky, z ktorých sa nevypadáva.

Nespĺňali dlhšie licenčné podmienky a tento stav sa už nedal tolerovať. Senica nabúrala na jar regulárnosť súťaže, ktorú dohrávala s dorastencami.

Slovenská liga podobné otrasy zažila aj v nedávnej minulosti. V lete 2015 ju pre neplnenie licenčných podmienok museli nedobrovoľne opustiť VSS Košice, hoci im patrila šiesta priečka.

Najlepší futbalisti sezóny 2021/22 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
65. Patrik Schick - Bayer Leverkusen.

Odvtedy sa niekdajšia pýcha futbalových Košíc nedokázala postaviť na nohy. Vzápätí prišiel ďalší úder, keď v zime 2016 odstúpila z ligy Myjava a jej zápasy sa anulovali.

Aktuálnu ligovú zostavu doplnila nielen Podbrezová ako víťaz druhej ligy, ale aj Banská Bystrica a Skalica, ktorým padla účasť z neba „bez boja“.

Všetci už v prvej lige pôsobili a prezentovali sa ako ambiciózni nováčikovia, ktorí v nej nechcú byť len do počtu. Predstavitelia Únie ligových klubov (ÚLK) veria, že katastrofický scenár z uplynulej sezóny sa nebude opakovať.

Riadiaci orgán súťaže sprísnil pravidlá i kontrolné mechanizmy. To všetko by malo prispieť k hladkému priebehu jubilejného ročníka súťaže.

Program 1. kola
Piatok 20.30 Michalovce – Banská Bystrica (Nova Sport), sobota 18.00 Trnava – Zlaté Moravce-Vráble, Trenčín – Žilina, 20.30 Podbrezová – Slovan (Dajto), nedeľa 18.00 Skalica – Ružomberok, Dunajská Streda – Liptovský Mikuláš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ľubomír Luhový