Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Kmotrík exkluzívne: Pre koho to robíme? To sa pýtam stále častejšie

Rozlúčili ste sa s kapitánom Vasilom Božikovom, pritom nič nenasvedčovalo tomu, že by mal skončiť. Čo sa stalo?
Vasilovi sa skončila zmluva. Boli sme v komunikácii s ním aj jeho agentom, zhruba tri týždne pred koncom súťaže sme mu predložili návrh na nový kontrakt. Pri návrhu sme zohľadňovali realitu a to, čo sme pre klub chceli. Vasil na ponuku nereflektoval. Keď sme sedeli s trénerom Weissom, rozprávali sme sa aj o Vasilovej budúcnosti. Zhodli sme sa, že v danej situácii bude pre klub najlepšie, ak sa naše cesty rozídu.

Dokedy chcete mať uzavretý káder na novú sezónu?
Ideálne pred zápasom s Batumi. Bol by som rád, keby sme dovtedy dotiahli väčšinu transferov, no žiaden prestup nie je jednoduchý. Vždy si vyžaduje čas, rokovania, veci sa môžu rýchlo meniť. Potrebujeme sa ešte posilniť na pozícii útočníka, kde máme momentálne len Ivana Šaponjiča. Je tu ešte Alen Ožbolt, ale na neho evidujeme ponuku a pravdepodobne odíde, Samuel Mráz u nás končí. Za kľúčové považujeme aj zvýšenie konkurencie na pozícii brankára.

Ste ochotný zaplatiť za nového útočníka vyššiu sumu – na úrovni milión eur?
Poviem len to, že to bude kvalitný hráč. Aktuálne podstupuje lekárske a záťažové testy. Ak všetko dopadne tak, ako si želáme, tak ho onedlho predstavíme fanúšikom a širokej verejnosti. (išlo o útočníka Erica Ramireza, ktorého klub predstavil v piatok pozn. red.)

Za minulú sezónu ste vďaka účasti v európskych súťažiach zarobili vyše päť miliónov eur, Sporting Lisabon vám doplatil zvyšok sumy za Andraža Šporara. Boli to dostatočné príjmy, ktoré vykryli straty za fanúšikovské obmedzenia pre koronavírus?
Stále je obrovský rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ktoré platíme za chod klubu. Určite to boli veľké čiastky, ktoré prišli, ale stále sú náklady ďaleko vyššie, ako príjmy.

Slovan pracuje so suverénne najvyšším rozpočtom na Slovensku. Môže na ihrisku konkurovať napríklad Ferencvárosu, možnému súperovi v 2. predkole, ktorý má k dispozícii dvojnásobne viac peňazí?
Sústredíme sa na 1. predkolo. Ale nebojíme sa ani Ferencvárosu. Vyradili sme už aj PAOK Solún, ktorý mal možno 5-krát vyšší rozpočet. Samozrejme, financie zvyšujú šancu na úspech, no nie je to záruka. Keď máte v mužstve určitú hráčsku kvalitu, môžete konkurovať aj bohatším klubom.

Hovorili sme o príjme viac ako 5 miliónov za vlaňajšie ťaženie v pohárovej Európe. Je pre vás existenčne dôležité zarobiť takúto sumu každú sezónu?
Existenčné je príliš tvrdé slovo. Avšak je to pre nás nevyhnutné, keď chceme udržať kvalitu, aktuálny rozpočet a celkovo klub na súčasnej úrovni. Je prirodzené, že pri absencii tohto príjmu by sme museli hľadať úspory inde. Keď chceme udržať hráčsku kvalitu a aktuálny rozpočet, potrebujeme byť úspešní v Európe a pritiahnuť na štadión fanúšikov a sponzorov. To je kľúčové. Iba v takom prípade môže Slovan dlhodobo rásť a byť konkurencieschopný v Európe.

Pred covidom sa priemerná návštevnosť na ligové zápasy pohybovala na úrovni 5-tisíc divákov. S akou budete spokojný v nasledujúcej sezóne?
Budem rád, ak prekročí 6-tisíc divákov. Som presvedčený, že tento klub si to zaslúži. Návšteva pod 6-tisíc vás bude nútiť klásť si otázku, pre koho futbal robíme. Práca okolo Slovana nás stojí veľa času, energie aj peňazí a keď nevidíte u fanúšikov odozvu, tak si takúto otázku pokladáte stále častejšie.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík ml.