Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odišiel som ako hotový hráč. Teraz sa futbalisti preceňujú

Na začiatku tretieho milénia sa dve sezóny po sebe stal kráľom strelcov slovenskej futbalovej ligy.

05.04.2022 18:26
Szilárd Németh Foto:
Szilárd Németh v drese Middlesbrough.
debata

Následne Szilárd Németh (44) prestúpil z Interu Bratislava do Middlesbroughu. Ako 23-ročný reprezentant s desiatkami zápasov i gólov v kvalitnej súťaži. „Mal som výhodu v tom, že všade som hrával a dával góly,“ vraví terajší kouč druholigového Rohožníka.

Najlepší strelci slovenskej ligy pravidelne hneď po sezóne odchádzajú do zahraničia. Čím to je?

Slovenskú ligu vnímajú legionári ako prestupnú stanicu. Lepší Slováci sa z nej chcú zasa odraziť do zahraničia. Aj za mojich čias sme chceli skúsiť inú súťaž, ale nemali sme také informácie ako teraz. Úlohu hrá aj ekonomický faktor, hráči si chcú finančne prilepšiť.

Tomáš Malec odišiel do Rosenborgu v 21 rokoch, Samuel Mráz bol rovnako starý pri prestupe do Empoli. Nie je to priskoro?

Je ťažké zmiesť zo stola ponuku od slávneho nórskeho klubu či zo Serie A. Treba si uvedomiť, že taká už nemusela prísť, ani keby v Trenčíne, respektíve v Žiline zostali. Na druhej strane ide o to, kto za nimi stojí a radí im. Veľakrát sa stáva, že hráči idú preč a nemajú na to. Vezmite si Róberta Boženíka. Mal dobrý polrok a šiel do Feyenoordu. Zahraničie láka, ale netreba sa preceňovať. Hráči sa často nevedia adekvátne pozrieť na vlastné výkony a potom na to doplácajú.

Je to náročnejšie aj v tom, že v minulosti nemali kluby také veľké rozpočty a nekupovali toľko hráčov naraz?

To si nemyslím. Možno rozpočty narástli, ale aj hráči sú drahší. Navyše, kluby majú viac informácií ako v minulosti. Nie je to o tom, že kúpia a skúsia. Počas covidu každý pocítil ekonomické dosahy. Aj kluby si viac vážia peniaze.

pjimage  2 Čítajte viac Slabučká liga? Slovenským kráľom strelcov v cudzine vlhne pušný prach

Čo sú najdôležitejšie faktory pri výbere nového klubu?

Aký je to klub, o akú ligu ide, či som na ňu pripravený a aj to, či ma chce tréner. Musí do seba zapadnúť veľa vecí. Nie je to jednoduché. Navyše, ak prídete ako import, sú tlaky väčšie. Musíte dávať góly na mieste, kde sa necítite ako doma. Aj obrancovia sú kvalitnejší. Potom sa gólostroj môže zaseknúť.

Bolo to podobné aj u vás v roku 2001, keď ste šli do anglickej ligy?

Mal som výhodu v tom, že sa mi darilo – v Slovane, Košiciach či Interi. Všade som hrával a dával góly. Mal som veľa odohratých duelov a bol som v reprezentácii. Tréneri v Middlesbroughu ma chceli, boli sa na mňa pozrieť v lige i národnom tíme. To ma najviac presvedčilo. Mal som však aj smolu, lebo ich po sezóne vymenili.

Takže je ideálne, ak do zahraničia odchádzajú hotoví hráči?

Určite. Vtedy bola naša liga konkurencieschop­nejšia. Chodili sme do Košíc, Prešova, Trenčína, Banskej Bystrice a bol to jeden ťažký zápas za druhým. Majoroš, Jančula, Kožlej, Timko – skoro v každom mužstve bola takáto hviezda. Teraz Slovan nad všetkými vyčnieva. Žilina ide mladou cestou a tak belasí nemajú konkurenciu. Navyše, viaceré kluby majú problémy s financiami.

Zmenila sa typológia strelcov oproti minulosti?

Nie. Je pravda, že niektorí sú robustnejší, iní kombinačnejší. Futbal je rýchlejší, to je jediný rozdiel. Na všetko je menej času. Strelci sa musia rýchlejšie rozhodovať, ale naďalej sa hodnotia podľa gólov.

Aké rady dávate útočníkom, ktorých vediete?

Neexistuje univerzálny recept. Skôr sa im snažím vysvetliť, aby boli platní v systéme, verili si v zakončení a trénovali ho. Potom je to už na nich. Čo platilo u mňa, nemusí u nich. Každý človek je iný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Szilárd Németh