Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia s vypnutými kontrolkami odrádzajú hráčov ako Škrtel

Najslávnejšie slovenské futbalové derby. Solídna kulisa. Rozdielne postoje k vojne na Ukrajine. Jubilejný 300. zápas v domácej súťaži pre trénera Vladimíra Weissa staršieho. Zopár hráčov nad priemerom tunajšej ligy. Avšak nudný a bezgólový priebeh. A hanba po záverečnom hvizde.

01.03.2022 12:35
SR futbal FL 22. kolo Slovan Spartak Trnava Foto: ,
Vladimír Weiss ml. (Slovan) a vpravo Martin Škrtel (Trnava) v súboji o loptu.
debata

Ligový súboj medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava priniesol druhýkrát po sebe viac mimofutbalového vzruchu.

Kým v októbri minulého roka zápas odvekých rivalov predčasne ukončili kvôli výtržnostiam fanúšikov, v sobotu jeden z divákov vulgárne urážal oporu Spartaka Martina Škrtela. A jeho rodinu.

"Doba, ktorá nastala kvôli pandémii, zvýšila vnútornú agresiu a vytratil sa rešpekt i pokora. V niektorých ľuďoch sú vypnuté kontrolky. Stáva sa to najmä tým, ktorí nemajú emocionálne zábrany.

Potom vzniknú takéto situácie na adresu osobnosti, akou je Škrtel," vraví expert Ladislav Borbély v relácii TV Pravda – Fair Play.

Martin Škrtel Čítajte viac Škrtel odmietol ospravedlnenie diváka. ÚLK vyzdvihla Weissa

Odsúdený za korupciu

„Nech ti celá rodina zomrie na rakovinu,“ kričal na Škrtela jeden z fanúšikov.

Niekdajšieho obrancu Zenitu Petrohrad, Liverpoolu či Fenerbahce incident pobúril. Škrtela sa pri urážkach od niekdajšieho rozhodcu, ktorého pred viac ako desiatimi rokmi odsúdili za korupciu, zastal aj tréner Weiss.

„Jaroslav S. Človek, ktorý svojou hlúposťou a primitivizmom prerazí absolútne dno, musí akceptovať, že verejnosť uvidí jeho tvár. Nech aj jeho známi a rodina vidia, čoho je schopný,“ napísal Škrtel na instagrame a pridal aj fotku previnilca.

Ten sa mu údajne prišiel aj ospravedlniť, čo Škrtel odmietol.

"S takými ľuďmi nechcem mať nič spoločné. A úprimnosti jeho ospravedlnenia by som neveril ani slovo. To, čo vyslovil, nemá so športom, rivalitou a vôbec zdravým rozumom nič spoločné,“ vysvetlil Škrtel.

Slovan Čítajte viac Šialené scény. Pozrite sa, čo sa dialo po derby na Tehelnom poli

K incidentu sa vyjadrila aj Únia ligových klubov (ÚLK). V rozsiahlom stanovisku odsúdila správanie sa jedného z divákov. Pripomenula, že dotyčný nadával Škrtelovi už po polčase, keď sa hráči vybrali do šatní na prestávku.

"Takýto fanúšik nemá čo hľadať na zápasoch Fortuna ligy. Pevne veríme, že je aj v záujme domáceho klubu túto situáciu riešiť.

Škrtel sa po úspešnej kariére vrátil späť na naše trávniky. Podobný scenár by sme radi videli u Hamšíka, Kucku, Dúbravku či Škriniara. Nemôžu byť terčom takýchto reakcií," vyhlásila ÚLK.

Liga potrebuje Škrtela

Podľa Borbélyho by všetci futbaloví priaznivci – bez ohľadu na klubovú príslušnosť – mali byť radi, že sa taký hráč ako Škrtel na sklonku kariéry vrátil na Slovensko. Naposledy tu hrával v roku 2004, keď z AS Trenčín prestúpil za 300-tisíc eur do Zenitu Petrohrad.

"Vážim si Škrtela ako hráča i toto jeho rozhodnutie. Odviedol pre slovenský reprezentačný futbal veľa práce. Mal by byť objektom úcty.

Osem sezón úspešne pôsobil v najlepšej lige sveta a vrátil sa ukázať svoj kumšt domov. Ak to niekto nedokáže oceniť, nemá na štadióne čo hľadať," reagoval Borbély.

Dunajská Streda Čítajte viac Ani DAC nepózoval s transparentom proti vojne. Mal iný dôvod ako Slovan

Urážky zo slovenských tribún zanechali hlbokú stopu aj v zosnulom Pavlovi Demitrovi. Ten sa v sezóne 2004/2005 počas lockoutu v NHL vrátil do hokejovej extraligy v drese Dukly Trenčín.

„Je to o nastavení vnútorných hodnôt a prahu citlivosti, koľko dokáže zniesť. Výhoda u Maťa je v tom, že bol celý život deštruktívnym hráčom. Likvidoval kreativitu súpera. Verím, že sa s tým vyrovná a naďalej bude pozitívnym príspevkom do slovenskej ligy,“ doplnil Borbély.

Nielen takéto invektívy z tribún ničia úroveň slovenskej súťaže. Podľa Borbélyho je problém aj inde, čo sa ukázalo pri prvom derby Trnava – Slovan v tejto sezóne. Prezídium ÚLK vtedy zápas skontumovalo v prospech Slovana 3:0.

"Oba fanúšikovské tábory vtedy porušili pravidlá a tak sa nemôže výsledok skontumovať v prospech jedného z nich.

Ruslan Ľubarskij Čítajte viac Napadli nás v noci, presne ako to urobil Hitler. Sestrine deti teraz spia vo vani

Duel sa mal opakovať na neutrálnej pôde. Najspravodlivejšie by bolo, keby kontumovali Trnave aj Slovanu," vrátil sa k októbrovému incidentu Borblély.

Má obavy, že tieto rozhodnutia i nadávky môžu odradiť súčasné či niekdajšie hviezdy reprezentácie od toho, aby kariéru ukončili tam, kde začínali. Slovenská liga pritom ich umenie potrebuje ako soľ.

„Všimnite si súboje medzi Škrtelom a Vladom Weissom. Boli tvrdé, nekompromisné, ale férové. Nemáme toľko legionárov, aby sme mohli hazardovať s domácimi futbalistami a úrovňou tunajšej ligy. Keby stratila hráča ako Škrtel, išlo by o jasný úbytok kvality,“ dodal Borbély.

K celej kauze sa v relácii Fair Play v pondelok vyjadril aj Ladislav Borbély

Video

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Martin Škrtel #Ladislav Borbély