Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby gól neprinieslo. Slovan vyhral základnú časť s náskokom

Futbalisti úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava vstúpia do nadstavbovej časti Fortuna ligy s osembodovým náskokom pred FC Spartak Trnava.

26.02.2022 19:00
SR futbal FL 22. kolo Slovan Spartak Trnava Foto: ,
Vladimír Weiss ml. (Slovan) a vpravo Martin Škrtel (Trnava) v súboji o loptu.
debata (1)

V sobotnom šlágri záverečného 22. kola základnej časti sa vo vzájomnom zápase zrodila bezgólová remíza.

Tréner Slovana Vladimír Weiss st. odkoučoval 300. zápas v najvyššej slovenskej súťaži, pre kapitána domácich Vasila Božikova to bol jubilejný stý duel vo Fortuna lige.

Pred úvodným výkopom hráči Spartaka rozvinuli transparent s nápisom „Stop vojne“, čím odsúdili vojenský vpád ruskej armády na Ukrajinu.

Na opačnom póle tabuľky bude FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa po prehre v Ružomberku 0:1 doháňať deväťbodové manko na predposledný FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, ktorý v Trnave podľahol Seredi 1:2.

Fortuna liga – 22. kolo

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 0:0
ŽK: De Marco, Rabiu – Grič, Škrtel, Koštrna, Savvidis, Olejník. Rozhodovali: Ziemba – Hancko, Bednár, 7533 divákov.
Slovan: Chovan – Hrnčár, Kašia, Božikov, De Marco – Rabiu, Kankava – Zmrhal (72. Barseghjan), Weiss, Green (72. Čavrič) – Šaponjič
Trnava: Takáč – Koštrna, Škrtel, Tumma, Mikovič – Savvidis – Iván (79. Dyjan Azevedo), Bukata (90.+2 Procházka), Grič, Bamidele (79. Kozak) – Ristovski (89. Olejník)

V poradí 162. derby Slovana a Trnavy sa pred solídne zaplnenými tribúnami Tehelného poľa začalo zostra, Grič s Kankavom sa dostali dvakrát do súbojového a následne aj slovného stretu. Trnavský stredopoliar už o chvíľu videl žltú kartu po faule kolenom na Božikova.

Hostia nedarovali súperovi ani meter ihriska, ich tvrdá hra však narážala na prísny meter rozhodcu, ktorý potrestal žltou kartou aj Škrtela a Koštrnu. V 11. minúte vyslal prvú strelu na bránu Kankava, jeho pokus z 25 metrov však Takáč vyrazil a Mikovič odkopol do bezpečia.

Jozef Adamec Čítajte viac Slávny kanonier Adamec priniesol mame z New Yorku nožnice

V 17. minúte sa o prekvapujúci moment z priameho kopu pokúsil Weiss, trnavský brankár bol pripravený pri bližšej žrdi. O štyri minúty už bol Takáč prekonaný, po strele Šaponjiča ho zachránila ľavá žrď.

Slovanisti mali viac z hry, ale nepodarilo sa im dostať súpera pod súvislý tlak. Bezgólové skóre sa snažil zmeniť aktívny Weiss, ďalekonosným pokusom pred odchodom do šatní však netrafil bránu.

V 49. minúte mal veľkú šancu Green, jeho strela spoza šestnástky tesne minula brvno trnavskej bránky. Spartak sa aj po zmene strán držal defenzívneho systému, ktorý chceli domáci rozleptať kombináciami.

Spartak však ich snahu eliminoval bojovnosťou a dobrým napádaním. V 70. minúte nacvičený signál z rohu zakončil strelou vysoko nad Grič. Po dvojitom striedaní domáci na chvíľu ožili, ale ich snaha bol platonická.

Až v 88. minúte sa ocitol v tutovke Weiss, ktorého hlavičku však meter pred bránkovou čiarou odvrátil Škrtel. Slovan dokázal pritlačiť až v úplnom závere, ale vytúžený gól nestrelil. Taktika hostí, ktorí ani raz v zápase nevystrelili na bránu, splnila účel a z Bratislavy si vezú cenný bod.

Hlasy

Vladimír Weiss st., tréner Slovana Bratislava: "Myslím si, že pre ľudí to bol výborný zápas. Síce bez gólov, ale s nasadením. Hrali dve najlepšie mužstvá, naša ofenzíva sa dnes nepresadila ako sme chceli, pretože defenzíva súpera bola vynikajúca. Mali sme bližšie ku gólu, ale Trnava výborne bránila.

S výkonom som spokojný. Chceli sme vyhrať, ale prístup, nasadenie a chcenie boli v poriadku. Takto by sme chceli hrať stále. Našu hru brzdil aj ťažký terén. Opakujem, na takýto futbal budú chodiť ľudia. Máme osembodový náskok a verím, že aj kvalitu na to, aby sme to v nadstavbovej skupine zvládli."

Michal Gašparík, tréner Spartaka Trnava: „Nedá mi to, ale musím začať tým, ako sa tu ľudia správali k Martinovi Škrtelovi. Toľko invektív na jeho rodinu, ktoré si vypočul, to je extrém. Išli sme do Bratislavy s cieľom vyhrať, ale Slovan ukázal kvalitu. Proti nám hrá inak ako proti iným mužstvám v lige. My sme sa do šancí dostať nevedeli, aj preto bod berieme.“

MFK Zemplín Michalovce – FK Senica 0:1 (0:1)
Gól: 13. Niarchos (11 m). Rozhodovali: Kružliak – Roszbeck, Štofik, ŽK: Tosevski – Niarchos, Halabrín, Totka, Masulovič
Michalovce: Kožuchar – Vaško, Ranko, Kotula, Kanu (46. Ntotis) – Artabe (46. Ošima), Mendéz – Magda (46. Žofčák), Peňa (46. Begala), Yilmaz – Marcin (79. Tosevski)
Senica: Ravas – Oršula, Pavlík, Mihál, Svoboda – Halabrín, Totka – Vikri (73. Anaba), Piroska (81. Ouattara), Sulaeman (90. Mašulovič) – Niarchos (81. Jurdík)

Obe mužstvá vstúpili do kalendárneho roka 2022 s cieľom vybojovať si postup do prvej šestky, no v úvodných dvoch zápasoch nezískali ani bod. Už pred vzájomným zápasom boli bez šance na postup a v ďalšom priebehu sezóny budú hrať v skupine o záchranu.

Lepší štart do zápasu mali hostia, ktorí gólovo udreli v 13. minúte. Domáci Kanu fauloval v šestnástke a Niarchos poslal loptu z bieleho bodu do protipohybu brankára Kožuchara – 0:1. Michalovčania sa snažili o kombinačný futbal, ale v ich hre dlho absentovala presnosť a priamočiarosť.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
11. Ján Greguš (San José) - 603-tisíc.

Obrana Senice v prvom polčase vytláčala súpera mimo šestnástky a jedinú vážnejšiu šancu mu dovolila v 39. minúte. Po priamom kope sa k hlavičke dostal Marcin a loptu poslal do brvna.

Tréner domácich Miroslav Nemec spravil do druhého polčasu až štyri striedania. Jeho zverenci v druhom polčase viac riskovali a Seničania hrozili brejkami.

Hostia si dávali pozor na chyby, k domácim hráčom pristupovali natesno a v druhom polčase ich nepustili do nebezpečnej gólovej príležitosti. Vyrovnanie nepriniesla ani strela Tosevského v nadstavenom čase, ktorú zastavil jeden z hostí.

MFK Ružomberok – FK Pohronie Žiar nad Hronom 1:0 (0:0)
Gól: 54. Lichý. ŽK: Luterán, Regáli – F. Hašek, Klabník, Pajer. Rozhodovali: Ochotnický – Ádám, Vass, 652 divákov.
Ružomberok: Krajčírik – Fabiš, Luka, Mojžiš, Gerec (82. Mrva) – Luterán (66. Domonkos), Kochan – Rymarenko (66. T. Bobček), Lichý, Regáli – Boďa
Pohronie: Slančík – Sanneh, Klabník, Kapor, Šimčák – Ožvolda, Pajer (70. Chrien), Bangala (55. Steinhubel), Mihalík (70. Lačný) – F. Hašek (46. Diomande), Fo­fana

Prvá lopta na bránu smerovala až v 24. minúte, keď Boďova, no málo razantná hlavička skončila v rukách brankára hostí Slančíka. O chvíľu na to zvnútra šestnástky nad vypálili Rymarenko.

Ten istý hráč zakončoval takisto nad, po prihrávke Regáliho, v 34. minúte. V 44. minúte Hašek zbehol, pred bránou MFK našiel Fohanu, ktorý v sľubnej pozícii z prvej loptu netrafil a ani Mihalíkovi sa nepodarilo zakončiť.

Do druhého polčasu si Liptáci priniesli zo šatne viac energie. Po piatich minútach druhého polčasu lopta z hlavy Luku ešte skončila vedľa ľavej žrdi brány Žiarčanov. V 54. minúte sa už ale skóre menilo, Lichý dostal prihrávku od Boďu, ktorý vyhral osobný súboj a šikovne asi z 12 m prekonal Slančíka – 1:0.

Rusko, Poľsko, futbal Čítajte viac Proti Rusom nikdy! Poliaci odmietajú hrať baráž o účasť na MS 2022

S pribúdajúci minútami Pohronie zvyšovalo aktivitu, tlačilo sa pred domácu bránu s jasnou snahou o vyrovnanie. V 83. minúte ale hostí ratovala pravá žrď, keď z 35 m úžasnú ranu vyslal Mojžiš.

Hlasy

Peter Struhár, tréner Ružomberka: „Musím priznať, že naše víťazstvo sa rodilo veľmi ťažko, čo sa odrazilo aj na mojom hlase. Až do posledných minúta som musel byť stále v hre spolu s chlapcami a musím im poďakovať za tri body. V úvode zápasu sme mali dve veľmi dobré štandardky, ktoré nám ale nevyšli.

Pohronie si v prvom polčase vypracovalo jednu veľmi dobrú príležitosť. U nás bol problém presadzovať sa cez kraje. Za celý zápas sme vyslali len dve strely na bránu. Som rád, že jedna skončila gólom, druhá skončila na žrdi. Do konca stretnutia súper hral aktívne a dokázal si vytvoriť aj tlak.“

Martin Bittengl, tréner Pohronia: „Samozrejme, sme sklamaní z konečného výsledku. Prišli sme hrať aktívne so zámerom odviesť si body, čo sa nám bohužiaľ z niekoľkých dôvodov nepodarilo.

Nehrali sme vôbec zle, ale pri takom množstve štandardných situácií musíme byť produktívnejší a oveľa nebezpečnejší. Veľmi ma mrzí útočná fáza v poslednej tretine stretnutia, pretože sme si nevytvorili žiadnu vyloženú šancu. Boli to len pološance.“

ŠKF Sereď – FC ViOn Zlaté Moravce 2:1 (0:1)
Góly: 90. Jureškin (z 11 m) 90.+ Radič – 10. Suľa. ŽK: Šulek – Suľa. Rozhodovali: Ruc – Ferenc, Košecký, 100 divákov.
Sereď: Chudý – Morong (71. Radič), Šulek, Ljubičič, Jureškin – Iglesias (66. Potoma), Košťál (46. Todoroski) – Fábry, Mičin, Haša – Cobnan (46. Yao)
ViOn: Lukáš – Čögley, Bednár, Menich, Čonka – Grozdanovski, Neofytidis – Sloboda (85. Ďubek), Mondek (85. Kolesár), Suľa (76. Chren) – Jibril (66. Horák)

Už v 2. minúte duelu sa k strele dostal Haša, jeho pokus z vnútra šestnástky vyrazil pred seba brankár Lukáč. Sereď mohla skórovať aj v 9. minúte, keď v šestnástke Cobnana umne našiel Košťál, ale prvý menovaný napálil loptu iba do Lukáča.

Do vedenia však išli hostia, keď, po chybách v obrane našiel v 10. minúte Grozdanovski v šestnástke Suľu a ten nedal Chudému šancu – 0:1. Po góle boli aktívnejší domáci hráči, ale nevytvorili si žiadnu nebezpečnú príležitosť a prvé dejstvo tak vyhrali hostia.

Úvod druhej časti odštartovala nebezpečná, avšak nepresná strela Mondeka po priamom kope hostí, Chudý nemusel zasahovať. Po hodine hry chcel využiť odrazenú loptu po rohovom kope Suľa, ale jeho prudký pokus mieril mimo.

V sieti neskončila ani blokovaná strela Mičina v 76. minúte, podobne so šancou naložil o minútu neskôr aj Fábry. V 89. minúte fauloval brankár Lukáč Ljubičiča a rozhodca nariadil pokutový kop. Hostia vehementne protestovali dokonca u domácich hráčov a tí sa išli poradiť s trénerom Jarábkom či majú penaltu kopať.

Napokon si loptu zobral Jureškin a vyrovnal na 1:1. Šok pre hostí spôsobil Radič, keď si našiel centrovanú loptu z pravej strany a hlavou rozhodol v nadstavenom čase o výhre 2:1 pre Sereď.

Hlasy

Ľuboš Benkovský, tréner Zlatých Moraviec: „Z našej strany som spokojný s výkonom môjho družstva, presne dodržali čo sme si pripravili. Ako to dopadlo, niektoré veci sa nedajú ovplyvniť. Chcem zagratulovať kolegovi k výhre.“

Juraj Jarábek, tréner Serede: „Chápem kolegu, hrali dobre, najmä defenzíva bola dobre organizovaná, po našej chybe skórovali. Penaltu treba rešpektovať, rozhodca ju odpískal, napokon sme chvalabohu pre nás a smolne pre hostí dali druhý gól. Emócie patria k futbalu. My sme výhru chceli venovať brankárovi Chudému, ktorému zomrel otec.“

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MŠK Žilina 3:1 (1:0)
Góly: 3., 68. a 83. Krstovič – 48. Rusnák. Rozhodovali: Smolák – Poláček, Weiss, ŽK: Nebyla, Pinto (obaja DAC), 4076 divákov.
FC DAC: Ricardo – Pinto, Kružliak, Muhamedbegovič, Davis–Andzouana (58. Veselovský), Nebyla (78. Dimun), Balič, Sharani–Hahn (69. Andrezinho), Krstovič
Žilina: Petráš – Rusnák, Kopas, Nemčík, Owusu–Slebodník (73. Sauer), Mráz, Gono – Ďuriš, Mashike (56. Jánošík), Iľko

Pred výkopom Žilinčania reagovali na situáciu v Ukrajine a vytiahli transparent s nápisom Stop Vojne! DAC potreboval na prvý gól tri minúty, keď Hahn poslal výbornú loptu za obranu Krstovičovi a ten z hranice šestnástky nezaváhal – 1:0.

O minútu neskôr Sharani prešiel na ľavej strane, jeho spätnú prihrávku Andzouana poslal tesne vedľa. Domáci boli v úvodných minútach veľmi aktívni, hra sa však potom vyrovnala. O parádnu strelu sa postaral Andzouana v 29. minúte, lopta išla tesne nad bránu.

Ján Kováčik Čítajte viac Štvrtýkrát po sebe. Šéfom slovenského futbalu zostáva Kováčik

O minútu neskôr hrozil za hostí aj Nemčík, aj jeho strela letela tesne vedľa. Po úvodnom nápore domácich sa hra vyrovnala, hostia sa snažili o vyrovnanie. Blízko k tomu bol aj Iľko v 45. minúte, ale jeho tečovaná strela letela tesne vedľa.

Žilinčania začali druhý polčas výborne, keď sa im v 48. minúte podarilo vyrovnať. Ďuriš centroval z ľavej strany, odrazenú loptu z 18 metrov Rusnák z prvej poslal do brány – 1:1. V 52. minúte Kopas získal loptu v strede ihriska, postupoval na bránu, z 23 metrov tesne minul Ricarcdovu bránu.

V 59. minúte ohrozil žilinskú bránu Veselovský, Petráš vyrazil loptu na roh. V 68. minúte DAC opäť išiel do vedenia. Sharani z ľavej strany našiel v strede Krstoviča, ktorý z hranice šestnástky poslal loptu do siete – 2:1. O dve minúty mohol Krstovič streliť hetrik, opäť dostal prihrávku od Sharaniho, no strela z ľavej strany tesne minula bránu.

Hetrik sa napokon podaril, Krstovič strelil tretí gól Dunajskej Stredy v 83. minúte, keď po Baličovom centri poslal loptu hlavou do siete. Skóre sa už nezmenilo, DAC vyhral boj o štvrté miesto v tabuľke a od Žiliny odskočil na šesť bodov.

Hlasy

Joao Janeiro, tréner DAC: „Z výsledku som šťastný. Potrebovali sme vyhrať a otočiť fanúšikov na našu stranu. Máme mladý tím, sme vo fáze výstavby mužstva. Potrebujeme podporu a fanúšikovia musia byť trpezliví. Po prehre nie sme najhorší, a ani po výhre nie sme najlepší.“

Peter Černák, tréner Žiliny: "Nemali sme dobrý vstup do zápasu, inkasovali sme hneď gól. Súper nás dostal pod tlak, ale ako plynuli minúty, dostali sme sa z toho. Do polčasu sme mali pasáže, kde sme vyrovnali hru.

Na začiatku druhého polčasu sme sa dostali do zápasu vyrovnávajúcim gólom a potom to bolo o tom, kto dá vedúci gól. Súper po našej chybe strelil druhý gól. Aj tak sme chceli so zápasom niečo spraviť. Chalani podali dobrý a zodpovedný výkon, začo som na nich hrdý."

AS Trenčín – MFK Tatran Liptovský Mikuláš 2:2 (1:1)
Góly: 5. a 63. Azango – 41. Pinte, 82. Švec. ŽK: Bainovič, Slávik (obaja Trenčín). Rozhodovali: Kráľovič – Hrmo, Zemko
Trenčín: Kukučka – Slávik, Pires, Pirinen, Madu – Kadák, Bainovič, Zubairu (46. Gajdoš) – Tučný (46. Soares), Ikoba, Azango
Liptovský Mikuláš: Sváček – Krčík, Šindelář, Nagy, Pavúk – Gerát (76. Flak), Staš (90.+2 Bielák) – Filinský, Václavík, Pinte (76. Laura) – Voško (62. Švec, 90.+2 Káčerík)

Domáci sa ujali vedenia už v 5. minúte, keď Zubairu a Ikoba pripravili šancu v šestnástke Azangovi a ten spomedzi brániacich protihráčov otvoril skóre. Trenčín potom premárnil veľkú príležitosť na zdvojnásobene svojho náskoku, Pires trestuhodne prekopol prázdnu bránku.

Odpoveď stihla prísť ešte do prestávky, v 41. minúte korunoval zvýšenú aktivitu hostí Pinte, ktorý po centri Krčíka úspešne zakončil akciu dvoch proti dvom.

Po zmene strán si iniciatívu prinavrátili Trenčania. Po necelej hodine hry striedajúci Soares odcentroval z ľavej čiary, na zadnej žrdi Ikoba hlavičkoval vo vyloženej možnosti nad brvno. Tentoraz to AS až tak nemuselo mrzieť, v 63. minúte sa opäť dostali do vedenia.

Azango sa z pravého krídla preštrikoval cez stred až do šestnástky, aj tam mu hostia dopriali príliš veľa priestoru a technickou strelou na zadnú žrď upravil svojím druhým gólom v zápase na 2:1. Ani tento stav však domáci neudržali.

Azango nevyužil šancu na hetrik, na opačnom konci ešte Kukučka vyrazil hlavičku Pavúka, ale v 82. minúte už kapituloval. Vyrovnanie Liptovskému Mikulášu zariadili striedajúci futbalisti, Laura odcentroval z pravej strany, lopta sa od brániaceho hráča odrazila k Švecovi, ktorý prekonal Kukučku.

Aktualizujeme…


Standings provided by SofaScore LiveScore
1 debata chyba