Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zapamätal si plačúcich divákov. Ťahá ho to do Španielska

Vlani v decembri oslávil 21. narodeniny, ale v lige si pripísal už 73 štartov. Od minulého leta je najmladším kapitánom v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži. A aktuálne vedie aj streleckú tabuľku s desiatimi gólmi. Stredopoliar AS Trenčín Jakub Kadák je sklamaný, že si jeho tím tentoraz nezahrá v silnejšej šestke.

23.02.2022 15:34
Jakub Kadák Foto:
Jakub Kadák.
debata

O Trenčíne sa často hovorí ako o tíme, ktorý lepšie hrá, ako stojí v tabuľke. V čom vidíte príčinu tohto rozporu?

Robíme veľa chýb a súperi ich dokážu využiť, dostávame po nich dosť gólov. Potrebujeme pracovať na štandardných situáciách, nevychádzajú nám, ako by sme si želali, súperi z nich vyťažia viac. Nebodovali sme v zápasoch, ktoré sme nemuseli prehrať. Herne máme na to, aby sme bojovali v silnejšej skupine.

Realita je však iná…

Som veľmi sklamaný. Neúčasť v prvej šestke ma mrzí o to viac, že si myslím, že sme si zaslúžili byť v tabuľke vyššie.

V minulej sezóne ste odohrali 30 ligových zápasov a dali ste dva góly. Teraz ste ich strelili už desať. Čo sa zmenilo, že ste výrazne produktívnejší?

Odmalička sa venujem streľbe, špeciálne ju trénujem, často zostávam na ihrisku a strieľam na bránku. Až teraz sa to výraznejšie prejavuje. Aj v minulosti som mal šance, ale nevyužíval som ich. Súvisí to akiste aj so skúsenosťami. Stále som mladý hráč, chvíľu trvalo, kým som sa adaptoval na ligu, na iné tempo. Verím, že sa budem zlepšovať.

Ako dvadsaťročný ste sa stali kapitánom tímu. Ako k tomu došlo? Vybral si vás tréner alebo spoluhráči?

Po jednom tréningu si ma zavolal tréner Hlinka a oznámil mi svoje rozhodnutie. Pokús sa s touto úlohou popasovať, povedal mi.

Nepozastavili ste sa nad tým, neargumentovali ste, že ste mladý, začínajúci hráč?

Nie, prijal som to. Teším sa, že som dostal takúto možnosť. Vnímam to ako prejav dôvery. Robím všetko tak, aby som si ju zaslúžil. Mám pocit, že aj spoluhráči to prijali. Rád by som si udržal ich rešpekt, ale, samozrejme, stále sa aj učím. Pásku nosím viac ako pol roka, zvykol som si na ňu, je to veľmi príjemné.

Adrián Kaprálik Čítajte viac Žilinský Kapo sa nehrá na šéfa. Bál sa, že s futbalom skončí

Všetci králi strelcov rýchlo opustili ligu, odišli skúšať šťastie do zahraničia. Niektorí už v zime ako lídri streleckej tabuľky. Ako dlho vydržíte v Trenčíne?

To neviem. Nechávam to na manažérov a na klub. Mojou úlohou je koncentrovať sa na tréningy a zápasy. Čo má prísť, to príde. Nikam sa nasilu neponáhľam. V Trenčíne som od ôsmich rokov, klub mi pomohol, som mu vďačný za všetko, čo pre mňa robil. Nechcem sa zbaliť hneď po prvej ponuke. Musí byť dobrá pre mňa, mojich najbližších, ale aj pre klub.

Pred takmer rokom sa objavili informácie, že o vaše služby prejavil záujem Slovan…

Registroval som to najmä z médií. Platí, čo som už povedal. Týmto sa zaoberajú manažéri. Verím im, vedia, čo je pre mňa dobré. Aj môj názor bude nepochybne dôležitý, ale budem sa tým zaoberať, až keď bude na stole konkrétna ponuka. Zatiaľ to nebolo v takom štádiu. Očakávam, že túto sezónu dohrám na Slovensku.

Motivuje vás k tomu aj skutočnosť, že môžete byť kráľom strelcov?

To je určite silná motivácia. Pokúsim sa vyhrať súťaž kanonierov. Bolo by to zaujímavé, nie som útočník. Ale aj v mládežníckych kategóriách som vždy góly dával. V mužskom futbale som potreboval čas.

Aký je náročný prechod z mládežníckeho futbalu medzi dospelých?

Nie je to jednoduché. Absolvoval som prvý tréning v áčku, keď som mal šestnásť… Bolo to niečo úplne iné. Fyzickými nárokmi, tempom, rýchlosťou. Musel som si na to všetko zvykať. Chvíľu to trvá.

Každý mladý futbalista sníva o svojej budúcnosti. Ako ju vidíte vy?

Chcel by som sa jedného dňa dostať do španielskej ligy. To je môj sen.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
11. Ján Greguš (San José) - 603-tisíc.

Prečo práve tam? Páči sa vám španielsky futbal?

Áno, myslím si, že by mi sedel. A láka ma aj všetko, čo sa okolo neho deje. Atmosféra, štadióny. Alebo diváci, ich prístup. Ako prežívajú futbal. Nedávno sme hrali kvalifikačný zápas v Španielsku. A sledoval som, ako po ňom fanúšikovia plakali, keď išli okolo nich hráči. Tento obraz som si zapamätal. Bolo to veľmi emotívne.

Máte aj vysnívaný klub?

Real Madrid. Viem, že v ňom hral doteraz jediný slovenský futbalista – Peter Dubovský. Na to sa už oplatí makať.

Čo to všetko obnáša?

Musím si dávať pozor na všetko, čo robím. Dôležité je nielen to, ako hráč trénuje, ale aj ako sa stravuje, čo robí vo voľnom čase. Je to dosť odriekania. Uvidíme, čo sa podarí nielen mne, ale aj ďalším talentovaným slovenským hráčom.

Čomu sa najmä venujete, keď máte voľný čas?

Teraz predovšetkým mojej snúbenici Sabine. Zasnúbili sme sa len minulý týždeň…


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Jakub Kadák