Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan má náhradu za Hentyho. Z Atlética Madrid!

Futbalový Slovan vyrukuje do jarnej časti sezóny s novým útočníkom. Je ním Ivan Šaponjič, ktorý naposledy pôsobil v Atléticu Madrid.

22.01.2022 13:02
Ivan Šaponjič Foto:
Ivan Šaponjič na tréningu Atlética Madrid.
debata

Dvadsaťštyriročný Srb by mal byť náhradou za Nigérijčana Ezekiela Hentyho, ktorý odišiel na hosťovanie do Saudskej Arábie.

Vedenie klubu s ním podpísalo 3-ročný kontrakt s opciou na jeden a pol roka. S tímom odcestuje na sústredenie do Dubaja.

Do Slovana prichádza typická „deviatka“ na hrot útoku. Ivan Šaponjič využíva svoj dobrý fyzický fond, je veľmi silný v šestnástke, zároveň je dobre technicky vybavený so zmyslom pre kombináciu.

SR Futbal FL 8. kolo Slovan Ružomberok BAX Čítajte viac Služobne najstarší hráč Slovana bude hosťovať v Rotterdame

V roku 2015 ako 17-ročný vyhral so Srbskom majstrovstvá sveta do 20 rokov, pôsobil v Partizane Belehrad, Benfice Lisabon či v Atléticu Madrid, uvádza stránka Slovana.

„O Ivana sme mali záujem ešte v čase, keď pôsobil v Benfice, vtedy sa vcelku pochopiteľne rozhodol pre Atlético Madrid.

Môžu sa vyskytnúť otázky o jeho minutáži v poslednom období, ktorá bola v Atléticu v silnej konkurencii malá.

Sledovali sme ho však niekoľko rokov, vieme, aký potenciál mal, a aký v sebe stále má. Musíme si uvedomiť, že nie sme schopní platiť obrovské sumy za hráčov zo súťaží ako La Liga, ktorí sú aktuálne rozohratí a vo výbornej forme.

Hľadáme iné riešenia. Sme preto veľmi radi, že sa nám podarilo dotiahnuť tento prestup, a s Ivanom sme podpísali trojročnú zmluvu s opciou.

Netreba zabúdať, že Ivana si do Atlética vytypoval tréner Simoene, a počas celého pôsobenia bol napriek nižšej minutáži členom A-mužstva.

Chceme spoločne reštartovať jeho kariéru. Podarilo sa nám to s Andražom Šporarom, a verím, že teraz môžeme tiež napísať pekný príbeh. Som presvedčený, že Ivan má veľkú kvalitu a skrýva v sebe ešte veľký potenciál, ktorý časom ukáže,“ povedal generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

Michal Gašparík, Martin Škrtel Čítajte viac Zobrať titul Slovanu? Uvidíme vo februári

Šaponjič robil prvé futbalové kroky v rodnom meste Nova Varoš, no jeho talent čoskoro neušiel slávnemu Partizanu. Za klub z hlavného mesta Srbska debutoval 30. novembra 2013 pri domácom víťazstve 2:0 nad Spartakom Subotica. V tom čase mal len 16 rokov!

Prvý gól v drese Partizanu strelil 13. apríla 2015 pri triumfe 3:1 nad OFK Belehrad. Celkovo v sezóne 2014/15 skóroval v lige štyrikrát, a ako 17-ročný sa radoval z prvého majstrovského titulu.

V ďalšom ročníku dal gól v play-off Ligy majstrov proti BATE Borisov, čo však na postup nestačilo. Zahral si v skupine Európskej ligy a v domácej súťaži pridal ďalšie tri presné zásahy.

Od začiatku roka 2016 zmenil Šaponjič dres, a bol to naozaj veľký krok – zamieril do portugalského veľkoklubu Benfica Lisabon. Ešte stále ako 18-ročný mladík začínal v rezervnom tíme Benficy, kde ukazoval svoje strelecké kvality.

Benfica mu chcela dopriať ešte väčšiu minutáž a prax, preto od sezóny 2017/18 hosťoval v Zulte Waregem, ktoré v tom čase bolo víťazom Belgického pohára.

Ivan siedmimi gólmi prispel k postupu do finále baráže o účasť v pohárovej Európe, a po druhýkrát v kariére si zahral v skupine Európskej ligy.

Po sezóne v Belgicku sa vrátil do Benficy. Za rezervu lisabonského klubu odohral v druhej portugalskej lige celkom 68 zápasov, v ktorých strelil 14 gólov.

vladimír weiss Čítajte viac Koniec ságy? Slovan informoval, že Weiss zostáva

V lete 2019 si ho vyhliadlo Atlético Madrid pod vedením argentínskeho trénera Diega Simeoneho. Debut v La Lige zažil 26. januára 2020 pri remíze 0:0 s CD Leganés.

Po prerušení ligy kvôli pandémii si pripísal ešte jeden ligový štart, keď na ihrisku Celta Vigo striedal v závere Álvara Moratu.

V ročníku 2020/21 bol súčasťou majstrovského kádra Atlética, no aj po príchode Luisa Suáreza sa vo veľmi silnej konkurencii ťažko presadzoval do základnej zostavy, pripísal si dva štarty v Copa del Rey.

Druhú časť sezóny preto strávil na hosťovaní v Cádize, kde si 11. mája 2021 na ihrisku Osasuny otvoril gólový účet v La Lige.

Ivan Šaponjič reprezentoval Srbsko v prakticky všetkých mládežníckych kategóriách. Napríklad za srbskú reprezentáciu do 17 rokov odohral 19 zápasov, v ktorých strelil 16 gólov.

Podobne sa mu darilo v „19-ke,“ za ktorú dal 12 gólov. V roku 2015 úspešne účinkoval so Srbmi na majstrovstvách sveta v kategórii do 20 rokov.

Na záverečnom turnaji odohral ešte ako 17-ročný všetky zápasy a dal dva góly, v semifinále s Mali rozhodol o postupe do finále. V ňom sa Srbi po triumfe nad Brazíliou radovali z titulu majstrov sveta tejto vekovej kategórie.


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík ml. #Ezekiel Henty #Ivan Šaponjič