Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zobrať titul Slovanu? Uvidíme vo februári

Pred Vianocami oslávil štyridsiatku a dokončil najvyššie trénerské štúdium. Na budúci mesiac očakáva prírastok v rodine. "Bude to chalanisko, ďalší pokračovateľ našej rodinnej futbalovej dynastie," vraví tréner trnavského Spartaka Michal Gašparík ml.

12.01.2022 09:31
Michal Gašparík, Martin Škrtel Foto: ,
Tréner Spartaka Michal Gašparík (vpravo) s kapitánom mužstva Martinom Škrtelom.
debata

Mužstvo ste prevzali pred rokom. Ako hodnotíte toto obdobie?

Som spokojný, boli sme úspešní na jar i na jeseň. Herne i bodovo.

Podľa mnohých nad očakávanie. Vnímate to podobne?

Veril som, že môžem mužstvo posunúť vyššie – herne i výsledkovo. Ale nepredpokladal som, že v kalendárnom roku vybojujeme o bod viac ako Slovan. Klobúk dolu pre chalanmi.

Čo bolo najťažšie?

Nezažil som zatiaľ vyslovene ťažké obdobie. Celkom sa mi darilo meniť obraz mužstva. Neprekonávali sme nijaké veľké krízy, ani výkyvy vo výkonnosti. Najťažšie mi bolo v júli v prvom zápase na európskej scéne. V Konferenčnej lige sme prehrali na Malte. Ale doma sme to, našťastie, otočili.

Dlho vás trápila októbrová kontumačná prehra so Slovanom. Už vás prebolela?

Stále ma mrzí. Rozdiel v tabuľke medzi Slovanom a nami je táto kontumácia. Keby sa zápas odohral, možno zimujeme na čele my. Rešpektoval som pravidlá, ale trápi ma, že niektorí fanúšikovia nám znemožnili odohrať toto derby. V hľadisku bola výborná návšteva, mali sme formu, doma sme si na Slovan verili…

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

Dostali ste osem gólov v 18 zápasoch. Ale až tri doma od Ružomberka. Čomu to s odstupom času pripisujete?

Zlomovým momentom bola penalta, z ktorej sme inkasovali. Po prestávke sme to chceli rýchlo zvrátiť a boli sme zbrklí. Robili sme veľké chyby, ktorých sme sa predtým nedopúšťali. Chýbalo nám vtedy dosť hráčov. Bol to jediný zápas za celý rok, ktorý sme nezvládli. To sa stane aj veľkým mužstvám. A často nie raz.

Dobrú obranu ešte vystužil Martin Škrtel. Ale už pred jeho príchodom ste dostávali minimum gólov. V čom vám najviac pomohol?

Skúsenosťami, organizačnými schopnosťami, je vodcovská osobnosť, mužstvo ho počúva. V defenzíve sme sa ešte zlepšili, hoci aj predtým bola našou silnou stránkou. Neinkasovali sme ani po tom, čo nám vypadli niektorí hráči – Mikovič, Koštrna, Twardzik… Pracujeme systémovo a keď do zostavy naskočí nový hráč, funguje to.

Škrtel je od vás len o málo mladší. Ako sa vám s ním spolupracuje?

Od začiatku bolo vidieť, že Martin je rozumný, inteligentný chalan, držal si od trénera odstup. Sám som mu navrhol tykanie a náš vzťah to v ničom nenarúša.

Martin Škrtel v drese Trnavy. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Martin Škrtel Martin Škrtel v drese Trnavy.

Má nejaké výhody, úľavy?

Hoci sme mu niečo chceli uľahčiť v tréningu, lebo toho odohral už viac ako ostatní, nesúhlasil s tým. Je to profík, chce trénovať, pracuje aj navyše, stará sa o seba, má to v sebe.

Trnava zostala jediným reálnym konkurentom Slovana. Myslíte si, že mu môžete na jar vziať titul?

Keď sa pozrieme na tabuľku, je to možné. Ale konkurovať Slovanu je ťažké, pretože má najkvalitnejší a najširší káder. Dáva do futbalu oveľa viac peňazí. Nemyslím si, že v praxi je zatiaľ reálne obrať ho o titul. Ale vo futbale sa rodia prekvapenia. Pokúsime sa mu sťažiť cestu za obhajobou a urobiť ligu zaujímavejšou, napínavejšou, ako tomu bolo v minulých sezónach.

Už vo februári sa predstavíte v lige na Tehelnom poli. Môže sa v tomto zápase rozhodnúť?

Áno, hoci nielen v ňom. Kľúčové budú tri februárové zápasy. V nich sa ukáže, či môžeme Slovan ešte naháňať, alebo nám odskočí a bude o titule v podstate rozhodnuté.

SR Slovinsko Futbal MS2021 Kvalifikácia H Skupina TTX Čítajte viac Slovan zrejme SFZ narušil plány. Kto povedie reprezentáciu?

Čo Trnave chýba, aby sa stala majstrom?

Mužstvo je vyskladané dobre. Ale káder nemáme taký široký ako Slovan, preto bude podstatné, aby boli všetci hráči zdraví a v prvých jarných kolách mali aj optimálnu formu.

Začala sa zimná príprava, v ktorej odohráte pomerne veľa zápasov. Ste spokojný s programom, ktorý vás najbližší mesiac čaká?

Keby to bolo len na mne, program by sme mali iný. Musíme sa prispôsobiť, Tipsport je naším sponzorom a predstavíme sa v zimnej Tipsport lige.

Čakajú nás hneď tri zápasy za sebou, čo nie je ideálne, každý tréner chce najprv s tímom viac trénovať, pracovať na jeho kondícii. Prípravu budeme viac individualizovať, pracovať skupinovo, rozdelíme si sily na zápasy i na tréningy.

V tíme nastali zatiaľ minimálne zmeny. Rátate aj s posilami?

O väčších posilách, ktoré by nám už na jar pomohli, neuvažujeme. Budem spokojný, keď hráči neodídu a káder udržíme.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Michal Gašparík