Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prezident Spartaka apeluje: Slovanistov k nám už nepúšťajte

Za zlyhanie pri reakcii na prejavy výtržníctva na futbalovom derby medzi Trnavou a bratislavským Slovanom nesie zodpovednosť organizátor, ktorý včas nevydal pokyn polícii k zásahu proti narušovateľom verejného poriadku.

26.10.2021 13:32
Slovan Spartak fans Foto: ,
Bitka fanúšikov na nedeľňajšom derby Trnava - Slovan.
debata (4)

Na utorkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport to uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

"V čase, keď bolo potrebné vydať pokyn organizátora na zásah polície, nebol bezpečnostný manažér v spojení s veliteľom policajného zásahu. Nebol osobne na mieste a v čase, keď sa situácia vyhrotila, sa mu nedalo okamžite dovolať,“ uviedol Hamran. Pripomenul, že zásah polície sa môže začať až na požiadanie organizátora.

K výtržnostiam v Trnave a možným legislatívnym zmenám sa v relácii Ide o Pravdu vyjadril policajný prezident Štefan Hamran.

Video

Šéf polície pred poslancami informoval, že v rámci vyšetrovania polícia uložila pokuty, vo viacerých prípadoch bolo začaté trestné stíhanie.

"Máme k dispozícii niekoľko stoviek gigabajtov záznamov. Budeme sa snažiť stotožniť každého, kto bol neoprávnene na hracej ploche. Môžem povedať, že sa takmer naisto naplnila skutková podstata trestného činu výtržníctva,“ do­dal.

Výtržnosti počas zápasu Spartak - Slovan Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas...

Na rýchlejšie stotožnenie výtržníkov bola vytvorená pracovná skupina. Hamran avizoval, že sa pripravujú opatrenia, ktoré majú byť tvrdšou prevenciou voči vzniku podobných incidentov. Uistil, že za tým razantne pôjde.

9 Praha Čítajte viac Chuligáni bez zábran. Toto sú najkrvavejšie bitky na futbale

„Kto ma pozná, vie, že som orientovaný na výsledky, nemám rád balast a prešľapovanie na mieste,“ zdôraznil. Upozornil, že na vznik podobných incidentov má vplyv technický stav štadiónov, rovnako je potrebné reálne sfunkčniť informačný systém, identifikujúci osoby, ktoré vytvárajú na športových podujatiach problémy.

Členovia výboru avizovali žiadosť na ministerstvo vnútra o legislatívne návrhy, ktoré zabránia situáciám, aké sa stali.

Poslanec Igor Kašper (Sme rodina) poukázal na to, že je potrebné uvažovať o zmenách, ktoré by umožnili zasiahnuť polícii bez toho, aby musela čakať na vyžiadanie organizátora, rovnako možnosť zasiahnuť voči podozrivým osobám ešte pred samotným začiatkom podujatia.

Splnomocnenec vlády SR pre šport Karol Kučera sa pýtal aj na preventívne opatrenia, ktoré sa prijali.

FUTBAL-FL: Trnava - Bratislava Čítajte viac Boj pokračuje. Trnavčania vo štvrtok vyčíňali v Bratislave

Viacerým chýbala prítomnosť majiteľa Slovana Ivana Kmotríka.

Poslanec a bývalý tréner Slovana Dušan Galis (Smer-SD) vyjadril zasa počudovanie nad tým, prečo sa neprijmú opatrenia proti výtržníctvu v meste, v ktorom sa koná zápas, o ktorom je dopredu známe, že bude rizikový. „Toto sa v tomto prípade nestalo,“ upozornil.

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava – Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám.

Po potýčkach musel jedného z fanúšikov priamo na trávniku ošetrovať zdravotnícky personál a odniesli ho na nosidlách. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro.

Prezident Trnavy reaguje

Pre futbalových funkcionárov by bolo možno lepšie, ak by na istý čas aspoň v rámci niektorých klubov platil na zápasoch zákaz návštevy hosťujúcich fanúšikov.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Prezident futbalového klubu FC Spartak Trnava Peter Macho to uviedol na utorňajšom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý sa zaoberal opatreniami, potrebnými pre zvýšenie bezpečnosti na športových podujatiach.

Macho si myslí, že by sa dalo inšpirovať príkladom z Holandska a situáciou medzi fanúšikmi Feyenoordu Rotterdam a Ajaxu Amsterdam. "Možno na nejaké dva-tri roky, by mohol platiť zákaz, aby nemohli ísť slovanisti do Trnavy a naopak,“ povedal s tým, že v prechodnom období je potrebné prijať potrebnú prísnejšiu legislatívu.

Macho opakovane odmietol, že by výtržnosti v derby iniciovali fanúšikovia domácich. Svetlice, ktoré mali iniciovať ďalšie udalosti a násilie na štadióne, podľa neho hádzali fanúšikovia belasých.

"Máme zostreamované veci, že fanúšikovia čakali na 12. minútu, aby začali hádzať svetlice zo sektoru hostí, neviem, prečo si slovanisti zobrali červeno-čierne svetlice,“ povedal.

SR Trnava šport futbal FL 11. kolo Slovan TTX Čítajte viac Chuligáni neriešia modriny. Poriadna bitka je súčasťou ich hodnôt

Priznal, že nad sektorom hostí boli aj priaznivci Spartaka, ktorí vyvesili transparent Vždy nad Vami.

"Vieme, že to boli naši chlapci, my chceme zistiť, kto to bol, lebo ak sa nejakí 15-roční chlapci nechajú nahovoriť, aby po hoteli vyliezli hore na lexan, kde môžu spadnúť a zabiť ďalších ľudí, to je nebezpečné,“ uviedol Macho.

Majiteľ Slovana Ivan Kmotrík ml. na rokovaní výboru chýbal. Predseda parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽANO) informoval, že zo sprostredkovaných informácií sa mal Kmotrík vyjadriť, že o rokovaní nevedel.

"Oficiálne sme pozvánku poslali, nechcem ale tvrdiť, že pán Kmotrík nemal vôľu prísť,“ povedal Vašečka.

20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...
19. Atlético Madrid (Španielsko)
Fanúšikovia...
+1718. Dynamo Záhreb (Chorvátsko)
Slávny klub...

Standings provided by SofaScore LiveScore
4 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #futbal #slovan #Trnava #chuligáni #derby