Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC má istotu miestenky v Konferenčnej lige. Nitra je na chvoste

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda zvíťazili v sobotnom zápase 7. kola Fortuna ligy v skupine o titul nad MŠK Žilina 2:1 a zaistili si miestenku v premiérovej edícii Európskej konferenčnej ligy UEFA. Najhoršie môžu v tabuľke skončiť na treťom mieste.

01.05.2021 16:56 , aktualizované: 20:44
Dunajská Streda Žilina TTX Foto: ,
Fanúšikovia za bránami štadióna v Dunajskej Strede oslavujú s hráčmi víťazstvo nad Žilinou.
debata

Tím zo Žitného ostrova si vďaka výhre nad štvrtou Žilinou upevnil druhú priečku a zároveň si uchoval nádej na zisk titulu.

V prípade nedeľného triumfu obhajcu trofeje Slovana Bratislava v Trnave nad domácim Spartakom však už nebude môcť „belasých“ ohroziť.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MŠK Žilina 2:1 (1:1)
Góly: 16. Davis (z 11 m), 68. Taiwo – 30. Paur. Rozhodovali: Smolák – Hancko, Ferenc, ŽK: Jedlička – Slebodník, Anang, Paur, Minárik, cca 30 divákov
DAC: Jedlička – Blackman, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis – Divkovič, Schäfer, Balič, Andzouana (76. Njie) – Nebyla (63. Moumou), Taiwo (81. Nicolaescu)
Žilina: Petráš – Anang, Kopas, Minárik, Javorček – Fazlagič – Gono (55. Myslovič), Bernát – Kaprálik (55. Rusnák), Slebodník (55. Ďuriš), Paur (65. Kurminowski)

DAC sa okrem dlhodobo zraneného Zsolta Kalmára musel zaobísť aj bez najlepšieho strelca súťaže, Eric Ramirez pykal za žlté karty. V 10. minúte mohol otvoriť skóre Balič, prepracoval sa do pokutového územia, ľavačkou však prestrelil bránu.

Po štvrťhodine išiel DAC do vedenia. Center Baliča hosťujúca obrana zle odvrátila, lopta mierila do rúk Petráša, Taiwo ju však šikovne vypichol a poslal do prázdnej brány.

Na lepšie „prečítanie“ gólovej situácie využil hlavný rozhodca Smolák systém VAR. Spomalený záber na obrazovke ukázal, že pri centri zahral rukou Minárik a arbiter nariadil pokutový kop, ktorý Davis premenil – 1:0.

Dunajská Streda, Žilina Čítajte viac Tesné víťazstvo DAC-u nad Žilinou sme sledovali ONLINE

V 22. minúte Davis zahral priamy kop z hranice šestnástky, ktorý Petráš bravúrne vyrazil. Prvá polhodina patrila jednoznačne domácim, ktorí držali loptu viac na kopačkách a Žilinčanov do šance nepustili.

Hosťom sa však podarilo hneď z prvej šance udrieť, v 30. minúte odrazenú loptu z hranice šestnástky poslal do siete Paur – 1:1.

V 35. minúte sa po Davisovom centri dostal k lopte Taiwo, ale z piatich metrov netrafil bránu. V 45. minúte vyskúšal Petrášovu pozornosť aj Divkovič, ale jeho strelu brankár MŠK vyrazil na roh.

Slovan, futbal Čítajte viac Slovan sa už nepozerá na iných. Diváci len za bránami

Do druhého polčasu vstúpili lepšie domáci, v 56. minúte strelu Andzouanu vyrazil Petráš na roh. V 63. minúte Taiwo sklepol loptu pre Divkoviča, jeho strela však letela vedľa. V 68. minúte DAC išiel opäť do vedenia.

Moumou posolal prihrávku na Taiwa v pokutovom území, domáci útočník sa otočil a popri obrancovi poslal loptu do siete – 2:1. V ďalšom priebehu už veľa šancí nebolo, hralo sa prevažne medzi šestnástkami. V 86. minúte ešte Moumou z ostrého uhla prestrelil bránu. DAC tesné víťazstvo udržal a zabezpečil si účasť v pohárovej Európe.

Andrija Balič z Dunajskej Stredy ohrozuje... Foto: TASR, Nándor Fekete
Andrija Balič Andrija Balič z Dunajskej Stredy ohrozuje bránku Žiliny.

Antal Németh, tréner DAC-u: "V prvom rade by som sa chcel poďakovať 42 fanúšikom, ktorí boli na štadióne. Takisto ďakujem tisícom, ktorí zápas pozerali doma. Verím, že si ho užili viac ako pred týždňom.

Od prvej minúty sme mali zápas pod kontrolou. Aj po vyrovnávajúcom góle som videl na hráčoch, že chcú vyhrať. Aj naše striedania smerovali k tomu, aby sme dnes bodovali naplno. Som šťastný za výkon, ktorý mužstvo podalo."

Pavol Staňo, tréner Žiliny: "Neostáva mi nič iné ako priznať, že DAC vyhral zaslúžene. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje. Neboli sme behaví a dôrazní v súbojoch. A to umožnilo Dunajskej Strede, aby sa dostala ľahšie do finálnej fázy.

Snažili sme sa so zápasom niečo spraviť. Boli úseky, kedy to vyzeralo, že sa môžeme chytiť. V druhom polčase sme to chceli oživiť. Zdalo sa, že to pomohlo, ale potom prišlo zranenie Ananga. Gratulujem súperovi k víťazstvu."

Trenčania nedali šancu ViOn-u

Futbalisti AS Trenčín vyhrali v sobotnom zápase 7. kola v skupine o titul nad FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0.

AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0 (1:0)
Góly: 49. a 86. Ghali, 27. Kadák. Rozhodovali: Micheľ – Košecký Kmec, ŽK: Yem, Križan – Čögley
Trenčín: Kukučka – Yem, Šulek, Križan, Pirinen – Kadák (82. Corryn), El Mahdioui, Zubairu – Gaži (70. Lavrinčík), Ikoba (88. Čatakovič), Ghali (88. Tučný)
ViOn: Chovan – Čögley, Moško, Chren, Kyziridis (68. Vujič) – Tóth (46. Orávik), Sloboda (90. Haspra) – Hrnčár (89. Mihálik), Grozdanovski, Šmatlák (72. Ďubek) – Balaj

Trenčania vstúpili do zápasu aktívne. Už v 3. minúte mali výhodu priameho kopu. Z 23 metrov technicky vystrelil kapitán El Mahdioui a lopta preletela tesne vedľa pravej tyče Chovanovej brány. V 14. minúte predviedli domáci hráči rýchlu kontru.

V prečíslení sa do zakončenia dostal v pokutovom území Gaži, bol však v záklone a nedokázal loptu poslať do siete. O dve minúty ušiel obrane Kadák. Loptu v zakončení už iba dočahoval špičkou kopačky a tá skončila mimo brány. Následne sa osmelili aj hostia, no do vážnejšej príležitosti sa nedostali.

90' | KONIEC ZÁPASU | FULLTIME AS TRENČÍN - FC VION ZLATÉ MORAVCE 3:0 (1:0) Tím pod vedením Juraja Ančica zvíťazil v...

Uverejnil používateľ AS Trenčín Sobota 1. mája 2021

V 28. minúte kopol rohový kop Kadák do húštiny tiel a lopta prepadla za Chovanov chrbát. Prakticky okamžite mohol Kadák navýšiť vedenie Trenčanov. Uvoľnil sa, ale gólman hostí bol na mieste. Desať minút pred polčasom spadol po súboji Sloboda, no píšťalka hlavného rozhodcu zostala nemá.

Domácim vyšiel aj vstup do druhého polčasu. V 49. minúte centroval Ghali. Lopta sa odrazila od žrde a zapadla za Chovanov chrbát. Aktivita na kopačkách Trenčanov bola aj naďalej. Často sa však stratili vo vlastných kľučkách. V 55. minúte sa presadil Ghali. Loptu si vymenil so Zubairuom, ktorý však z vnútra pokutového územia nedokázal zakončiť razantne.

V 64. minúte mali hostia na dosah kontaktný gól. Po rohovom kope zostal na päťke voľný Balaj, no Kukučka reflexívne zachránil pri jeho hlavičke. V záverečnej tretine zápasu sa hral otvorený zápas, chýbalo však presnejšie zakončenie.

Stijn Vreven Čítajte viac Na lavičke nevydržal ani rok. Trenčín sa rozlúčil s Belgičanom Vrevenom

V 84. minúte nešťastne usmernil Yem loptu na Vujica, ktorý sa mohol Kukučku opýtať, kam to chce. Domáci gólman však opäť bravúrne zachránil. Na opačnej strane uzavrel skóre Ghali, keď využil brejkovú situáciu a povedľa Chovana pridal na 3:0.

Juraj Ančic, tréner Trenčína: „Od prvej minúty sme do zápasu vstúpili veľmi dobre. Vysoko sme napádali súpera. Boli sme nebezpeční z krídelných priestorov. Ukázali sme ochotu byť neustále v ponuke. Prišiel vedúci gól a diktovali sme tempo hry. V závere sme sa nevyhli hluchšej pasáži, no dokázali sme sa vrátiť do zápasu. Naše víťazstvo bolo zaslúžené.“

Ľuboš Benkovský, tréner ViOn-u: "Nemôžeme byť spokojní s výkonom. Ako klub sme niečo doterajšími výsledkami dosiahli, ale chceme viac.“

Michalovce s dôležitou výhrou

Hráči MFK Zemplín Michalovce zvíťazili v 7. kole skupiny o udržanie nad MFK Ružomberok 2:1. Rozhodujúci gól strelil v 87. minúte ghanský útočník Sharani Zuberu. V nadstavenom čase mohol vyrovnať Martin Regáli, ale nepremenil pokutový kop.

MFK Zemplín Michalovce – MFK Ružomberok 2:1 (1:1)
Góly: 38. Žofčák (11 m), 87. Zuberu – 32. Regáli. Rozhodovali: Ochotnický – Vorel, Straka, ŽK: Bednár, Soler, Trusa, Mendez, Žofčák, Tandir – Kojnok, Madleňák, Maslo, Brenkus
MFK Zemplín Michalovce: Dráb – Magda, Vaško, Soler, Mendez – Bednár – Phillips (62. Zuberu), Ošima (46. Adekuoroye), Žofčák (73. Tandir), Popovits (62. Diarra) – Trusa (90+. Neofytidis)
MFK Ružomberok: Krajčírik – Čurma, Maslo, Luka, Mojžiš – Kojnok (60. Gerec), Múdry (60. Brenkus), Kochan, Zsigmund (60. Kostadinov), Madleňák – Regáli

Pekný futbalový moment priniesla už 2. minúta, v ktorej Ružomberčan Regáli namieril tvrdú strelu k vzdialenejšej žrdi, no brankár Dráb si poradil. Prvá polhodina zápasu priniesla skôr opatrný futbal, v ktorom dominovali defenzívy a brankári nemali veľa práce. Prvý polčas vygradoval v záverečnej štvrťhodine.

V 32. minúte zahral Múdry rohový kop na Madleňáka, ktorého strelu Regáli usmernil do bránky domácich – 0:1. Náskok hostí však vydržal iba päť minút. Maslo fauloval v šestnástke Ružomberka Trusu a kapitán Michalovčanov Žofčák prestrelil brankára Krajčírika – 1:1.

TO BOLI NERVY, ALE TRI BODY ZOSTALI DOMA. MFK Zemplín Michalovce - MFK Ružomberok 2:1 (1:1) Góly: 38' Žofčák,...

Uverejnil používateľ MFK Zemplín Michalovce Sobota 1. mája 2021

Aj druhý polčas sa začal opatrne a výraznú príležitosť na skórovanie mal až v 64. minúte Regáli. Dostal sa za obranu domácich, ale jeho zakončenie zmaril brankár Dráb. Tímy si dávali pozor na defenzívu, aktívnejší však boli domáci.

Viackrát sa dostali k štandardným situáciám a Mendez nasmeroval ich ôsmy rohový kop na Tandira, ktorý predĺžil na Zuberua a ten hlavou prekonal Krajčírika – 2:1.

Hostia sa v nadstavenom čase dostali k pokutovému kopu po tom, čo michalovský hráč zahral rukou v šestkástke. Regáli však z pokutového kopu neskóroval, Dráb chytil jeho strelu.

Ondrej Duda, asistent trénera MFK Zemplín Michalovce: „Prvý polčas bol z našej strany veľmi nervózny. Vyplývalo to zo skutočnosti, že veľmi potrebujeme body. Ružomberok hral uvoľnene, kombinačne bol lepší. My sme sa zamerali na jednoduchšiu hru a vyšlo nám to. Sme veľmi radi za tri body.“

Ján Haspra, tréner MFK Ružomberok: "Mali sme výborný úvod zápasu, súpera sme nepúšťali do šancí. Síce sme najskôr nepremenili šance, no neskôr sme sa predsa len ujali vedenia. Do druhého polčasu sme prestriedali niekoľkých hráčov.

Súper však získal optickú prevahu, keď nakopával lopty do našej šestnástky. Napokon sa mu podarilo aj streliť gól. Mali sme šancu vyrovnať z pokutového kopu, nepodarilo sa nám to, ale aj to sa stáva. Myslím si, že sme dnes prehrali nezaslúžene."

Nitra stráca na Michalovce tri body

V sobotnom zápase 7. kola v skupine o udržanie vyhrala Senica nad Nitrou 1:0. Nitra je na chvoste tabuľky, na predposledné Michalovce stráca tri body.

FK Senica – FC Nitra 1:0 (0:0)
Gól: 60. Košťál. Rozhodovali: Kráľovič – Štrbo, Jánošík, ŽK: Gamboš – Kindsvater, Šefčík, Franko
Senica: Vliegen – Addo, Ljubičič (54. Nemec), Carrillo, Šimčák – Totka (73. Gallovič), Gamboš – Košťál (73. Majdan), Piroska (45. Duda), Guba (73. Turčák) – Malec
Nitra: Šípoš – Fabiš, Ba, Kolčák, Celebi (46. Tancík) – Zejnullahu (72. Regäsel), Chríbik – Šefčík (72. Danek), Mustafič, Kindsvater (61. Chobot) – Franko (61. Jendrišek)

V úvode mali domáci viac loptu na kopačkách, Nitrania hrali defenzívne. Pred oboma bránami však bolo málo vzruchu. V 17. minúte to skúšal delovkou domáci Gamboš, spoza 16-ky vyprášil rukavice brankára Šípoša, ten loptu vyrazil na rohový kop.

Hostia mali obrovskú šancu na skórovanie po zmätkoch v defenzíve Senice v 31. minúte, kedy po zakončení Kindsvatera výborne zakročil na bránkovej čiare Gamboš.

V tej istej minúte po rohovom kope Šefčíkova technická strela letela tesne vedľa ľavej žrde. V 42. minúte bol hrubým zákrokom faulovaný domáci kapitán Piroska, ktorý musel byť striedaný, no hosťujúci Šefčík videl iba žltú kartu.

>> PRESS << Na našom YouTube nájdete rozhovory z tlačovej konferencie s hlavným trénerom Karolom Praženicom a...

Uverejnil používateľ FK Senica Sobota 1. mája 2021

Druhý polčas bol živší a bolo sa načo pozerať. V 50. minúte po prihrávke Maleca zakončoval Košťál, strelecký pokus bol nedôrazný a veľa problémov brankárovi neurobil. O dve minúty na druhej strane sa dostal do zakočenia Zejnullahu, lopta po jeho strele sa obtrela o ľavú žrď. V 57. minúte sa dostal do zakončenia Duda, strele však chýbala razancia.

Tá však nechýbala v 60. minúte Košťálovi, ktorý perfektne zahral priamy kop z 25 metrov a krásnou strelou ponad múr prekonal Šípoša. Hra dostala ešte väčší náboj, Seničania mohli viackrát zvýšiť vedenie. V 69. minúte sa dostali do zakončenia hostia, Mustafičova strela bola strečovaná na roh.

V záverečnej desaťminútovke mali Seničania dve šance, do ktorých sa dostali striedajúci hráči. V 80. minúte po akcii Adda zakončoval v 16-ke Turčák, jeden z obrancov Nitry loptu stečoval na rohový kop.

V 83. minúte po výbornej aktivite Galloviča, ktorý získal loptu po chybe nitrianskej defenzívy, sa dostal až pred brankára Šípoša, no aj tentoraz podržal svoj tím výborným zákrokom. V dôležitom súboji Seničania vydolovali všetky tri body.

Karol Praženica, tréner Senice: „Do druhého polčasu sme išli s tým, že chceme zápas strhnúť na našu stranu. To sa nám podarilo. Druhý polčas sme boli lepší ako prvý, lepšie sme bránili, išli sme odvážnejšie do útoku, boli sme nebezpečnejší a zápas sme mohli uzavrieť aj skôr, mali sme šance na druhý aj tretí gól. Sme veľmi radi za ten výsledok, veľmi si ho vážime.“

Michal Ščasný, tréner Nitry: „V zápase nie je ani veľa čo hodnotiť. Bol nervózny. Keby sme v prvom polčase dali zo stopercentnej šance gól, mohol by sa vyvíjať inak. Ale na "možno“ sa vo futbale nehrá a prehrali sme."

Pohronie zvíťazilo nad Sereďou

Futbalisti Pohronia vyhrali v sobotnom zápase 7. kola v skupine o udržanie sa nad Sereďou 1:0.

ŠKF Sereď – FK Pohronie 0:1 (0:0)
Gól: 72. Chvěja (z 11 m). Rozhodovali: Ziemba – Ádám, Perát, ŽK: Hučko, Morong, Slaninka, Yakubu, Lačný, Danko – Fadera, Mazáň, Chvěja, Hrdlička. ČK: 79. Mazáň (Pohronie)
ŠKF Sereď: Yakubu – Morong, Hučko, Mečiar, Slaninka – Danko (79. Potoma), Diaz – Iván, Fábry, Machuča – Lačný
FK Pohronie: Hrdlička – Štrba, Pavlík, Heurtaux, Petrák – Adamec (90. Špiriak), Mazáň – Blahút, Weir (90.+ Badolo), Fadera (83. N'Zeyi) – Chvěja (90. Galuška)

Od úvodných minút sa hralo prekvapujúco podľa nôt hostí. V 12. min si na Mazáňov center vyskočil Petrák, ale jeho hlavička skončila v náručí sereďského gólmana. O päť minút poslal center do päťky Blahút, Chvěja však hlavičkoval vedľa.

V 24. min rozohral štandardnú situáciu Mazáň a Chvějovu prízemnú strelu Yakubu kryl. Po polhodine hry dobehol Blahút takmer stratenú loptu, spätnou prihrávkou našiel Chvěju, ktorému lišiacku pätičku Yakubu zneškodnil.

Bola to dráma do poslednej sekundy! ⚽️ Aj napriek hre v oslabení sme si ustrážili najtesnejší náskok a zo Zlatých...

Uverejnil používateľ FK Pohronie Sobota 1. mája 2021

Druhý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol. Množstvo nedovolených zákrokov a zbytočné emócie ku kvalite zápasu neprispeli. V 56. min predviedol sľubnú akciu Mazáň, ktorý prešiel medzi tromi brániacimi hráčmi, ale jeho dobre mierenú strelu pozorný Yakubu vyrazil na roh. V 71. min Yakubu v šestnástke poslal k zemi Chvěju a hostia mali výhodu pokutového kopu.

Loptu si na biely bod postavil sám faulovaný hráč a prízemnou strelou k pravej žrdi poslal hostí do vedenia. V 79. min sa po červenej karte z hracej plochy porúčal Mazáň a domáci hrali presilovku, z ktorej však nič nevyťažili.

V päťminútovom nadstavení vrhli domáci všetky sily do ofenzívy, vyrovnanie mal na kopačke striedajúci Potoma, ktorého strela z hranice šestnástky skončila na brvne.

Gegely Geri, tréner Serede: „Myslím si, že nás súper v úvode trochu zaskočil. Dnes to bol typický medzišestnástkový futbal. O výsledku rozhodol jediný, dosť sporný gól. V závere sme mali šancu, ale lopta skončila na brvne. Ideme ďalej, aby sme čo najskôr potvrdili fortunaligovú príslušnosť aj pre budúcu sezónu.“

Jan Kameník, tréner Pohronia: „Vedeli sme, že súper bude mať dobrý obranný val, ktorý sme museli dobýjať. Snažili sme sa uspieť centrovanými loptami. V druhom polčase nám pomohol pokutový kop, po vylúčení sme to dokázali ubrániť. Za dnešný výkon musím hráčom poďakovať.“


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #FC Nitra #DAC Dunajská Streda