Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina sa po vypadnutí v EL vyzúrila na Michalovciach

Futbalisti DAC Dunajská Streda sú naďalej bez straty bodu na čele Fortuna ligy. V nedeľňajšom dueli 5. kola vyhrali na ihrisku FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:1 a na konte majú 15 bodov. Rozhodujúci gól zaznamenal v 84. minúte útočník Marko Divkovič.

30.08.2020 21:06
SR Futbal FL 5. kolo Žilina Michalovce ZAX Foto: ,
Na snímke vľavo Vaan Bičachčjan (Žilina) a brankár Matej Markovič (Michalovce).
debata

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (1:1)

Góly: 24. Hrnčár – 36. Kalmár (z 11 m), 84. Divkovič. Rozhodovali: Kružliak – Pozor, Ferenc, ŽK: Čonka, Grozdanovski, Balaj, Moško – Balič, Malý, Jedlička, 1903 divákov
Zlaté Moravce: Chovan – Čögley, Menich, Moško, Čonka – Hrnčár, Grozdanovski, Duga, Kovaľ (78. Kyziridis) – Ďubek – Balaj
b Jedlička – Blackman, Müller, Malý, Kružliak – Schafer – Friede, Balić – Kalmár – Ramírez (73. Andzouana), Divković (88. Njie)

Od úvodu sa hral obojstranne otvorený futbal. V 3. minúte Kovaľ prihral Dugovi, ktorého prudká strela minula ľavú šibenicu. Už o minútu sa Balaj sám dostal do koncovky, ale jeho strelu Jedlička kryl.

Na opačnej strane Ramírez hlavou poslal loptu tesne vedľa. Nádherný moment priniesla 17. minúta, Ďubek posunul Kovaľovi ten pätičkou našiel Hrnčára, ktorého delovku z 10 metrov Jedlička vytesnil na roh. Do vedenia išiel ViOn v 24. minúte, opäť šikovná kombinácia domácich po osi Grozdanovski – Balaj – Hrnčár, ktorý tentokrát nedal Jedličkovi šancu.

Vyrovnanie priniesla 36. minúta, keď po výskoku Čonku na Baliča kopali hostia pokutový kop, ktorý Kalmár s istotou premenil. Od tohto momentu hostia ožili. V 42. minúte Kružliak spoza 16-ky prudko vystrelil, Chovan v poslednej chvíli vyrazil na roh. V 44. minúte Blackman z 5-ky z čistej pozície hlavičkoval tesne nad.

Obojstranne bojovný futbal pokračoval aj v druhom dejstve. V 51. minúte Ďubek rozohral štandardku a Balajovu hlavičku gólman hostí kryl. V 56. minúte poslal dobrý center z pravej strany Čögley, ale Kovaľ z päťky mieril tesne vedľa.

V 71. minúte skúšal štastie z hranice 16-ky Klamár, jeho prudká strela len tesne minula ľavý horný roh. Hostia sa čoraz viac tlačili pred pokutové územie ViOn-u, v 81. minúte Friedeho strelu odvrátil z bránkovej čiary v poslednej chvíli Hrnčár.

Dokonalý obrat priniesla 84. minúta, Divkovič dostal ideálnu prihrávku za obranu a z ostrého uhla do opačného rohu trafil presne. Na druhej strane hneď po rozohrávke skončila Balajova strela na brvne. V závere sa domáci už ku koncovke nedostali a tak tri body putujú na Žitný ostrov.

Hlasy

Ľuboš Benkovský, tréner ViOn-u: „Chcem pogratulovať súperovi k víťaztvu. V prvom polčase sme sa tlačili hore, podarilo sa nám streliť gól. Po zmene strán sme sa dostali do hlbokého bloku, dostali sme gól a v závere nám chýbalo aj šťastie pri vyloženej šanci, keď lopta skončila na brvne.“

Bernd Storck, tréner DAC-u: „Potvrdilo sa, čo sme očakávali. Zlaté Moravce sú doma nebezpečné, porazili Slovan. Postupne sme sa čoraz viac dostávali do zápasu. V druhom polčase sme dominovali, dali sme druhý gól, v závere sme mali aj šťastie, ale myslím, že sme si víťazstvo zaslúžili.“

Michalovce dostali poltucet

Futbalisti MŠK Žilina vyhrali doma nad MFK Zemplín Michalovce 6:2. V neúplnej tabuľke im patrí priebežne druhá priečka so šesťbodovým mankom na lídra DAC Dunajská Streda. Dva góly domácich zaznamenal poľský útočník Dawid Kurminowski.

MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce 6:2 (2:0)

Góly: 17.,74. Kurminowski (prvý z 11 m), 40. Ďuriš, 49. Myslovič, 61. Kiwior, 68. Bičachčjan – 56. Žofčák, 66. Bagala ŽK: Vojtko. Rozhodovali: Dohál – Hancko, Košecký, 1192 divákov
Žilina: Petráš – Vallo, Kiwior, Minárik(66. Kopas), Sluka – Bičachčjan, Fazlagić (66. Gono), Myslovič (66. Bernát) – Ďuriš (72. Kaprálik), Kurminowski, Iľko (62. Rusnák)
Michalovce: Marković – Kolesár, Soler, Spoljaric, Vojtko – Begala, Neofytidis, Ivanov – Žofčák (74. Vovkun), Kountouriotis (46. Griger), Phillips (46. Popovits)

Duel Žiliny s Michalovcami začal šancou Vojtka, ktorý sympatickým pokusom zľava poriadne natiahol domáceho gólmana. Vo veľkej šanci sa v 15. minúte ocitol Bičachčjan, po peknom vysunutí Mysloviča bol s brankárom hostí v súboji 1 na 1, svoj pokus však napálil do Markovića.

O chvíľu neskôr prihrával Bičachčjan, vysunul Kurminowskeho, toho v šestnástke fauloval Spoljarić a rozhodca ukázal na biely bod. Sám faulovaný premenil strelu k pravej žrdi a domáci sa tak ujali vedenia. Tlak domácich pokračoval, vyťažili z neho strelu Mysloviča spoza šestnástky a Marković mal čo robiť, aby ju vyboxoval preč. Žilinčania mali viac z hry, hostia to skúšali z protiútokov.

Jeden taký zakončil bombou z 20 metrov Neofytidis, jeho strela však minula horný roh domácej brány. Na konci 31. minúty sa po osi Ďuriš – Bičachčjan – Myslovič dostali k šanci domáci, posledne menovaný však z pozície v pokutovom území netrafil bránu súpera.

V 36. minúte Vallo vymyslel šikovnú prihrávku medzi dvoch brániacich hráčov na Kurminowskeho, Marković mu však včas zmenšil uhol na strelu. V 40. minúte sa zrodil druhý gól zápasu, šikovný lob Sluku našiel naskakujúceho Ďuriša a ten hlavou upratal loptu k pravej žrdi – 2:0.

Druhý polčas začal za výdatného dažďa. V 49. minúte sa domáci dostali do pokutového územia, po akcii zprava našiel Vallo v pokutovom území Mysloviča a ten z 11 metrov napálil do brány Markovića, ktorý bol bez šance. V 56. minúte sa dostali hostia k priamemu kopu z hranice 16-ky, loptu si vzal Žofčák. Jeho pokus obstrelil múr a zapadol k žrdi Petrášovej brány. 3:1.

Michalovčanov gól nakopol, dvojité polčasové striedanie sa takisto prejavilo na ich zvýšenej útočnej aktivite. V 62. minúte netradične rozbehol útočnú akciu stopér Kiwior, ktorý si narazil s krajanom Kurminowskim a sám zakončil akciu z ľavej strany presne – 4:1. V 64. minúte sa lopta poodrážali ku Grigerovi, ktorý sa zrazu ocitol v šprinte proti sám proti brankárovi. Skúsil naňho kľučku, lenže o loptu prišiel a obrana domácich ju napokon stihla upratať.

Na konci 65. minúty sa opäť menilo skóre, po rohovom kope sa lopta poodrážala až k Begalovi, a ten prepálil všetko čo mu stálo v ceste – 4:2. Domáci sa vrátili k trojgólovému vedeniu už v 68. minúte, protiútok domácich zakončil po presnej prihrávke Kurminowskeho Bičachčjan a nedal gólmanovi súpera šancu strelou k pravej tyči. Hra v druhom polčase mala vysoké tempo, náznaky šancí sa striedali na obidvoch stranách.

V 73. minúte sa po jednom z protiútokov domácich odhodlal k strele Kurminowski a spoza 16ky napálil dostatočne razantne a presne – 6:2. Hostia sa nevzdávali a snažili sa aspoň znížiť. V strede poľa Michalovčania vypichli loptu súperovi, na Petráša sa rútili Neofytidis a Griger, prvý menovaný zakončil sám lobom, lenže veľmi nepresne a jeho pokus do brány nezapadol. V dvojminútovom nadstavení sa už väčšia šanca nekonala a Žilina tak zdolala Michalovce po výsledku 6:2.

Hlasy

Pavol Staňo, tréner Žiliny: „Ja si myslím, že toto bola dobrá reakcia na tie posledné zápasy, na ten tlak, ktorý na nás je a teším sa, že chlapci podali celkom dobrý výkon. Je to vždy ťažké, po takej, ja si myslím, že nezaslúženej kritike, nejako sa znova reštartovať. Úvod bol trošku nervózny, ale myslím si, že po prvom góle sme sa trochu upokojili a pramenilo z toho šesť gólov. Mali sme aj ďalšie šance, ale aj súper mal situácie, z ktorých mohol streliť gól. Ja si myslím, že pre diváka veľmi zaujímavý zápas, hlavne pre toho nášho. Chlapci si dnes zaslúžili potlesk a ja im ďakujem za odvedený výkon.“

Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: „Súper vyhral zaslúžene, dal šesť gólov. Nám chýbala väčšia agresivita, hovorili sme si, že musíme byť aktívnejší, viac napádať. Po zisku lopty sme mali pomalý prechod do útoku a aj keď sme si vypracovali dosť šancí, stále nám chýba lepšia prihrávka a lepšia finálna fáza. Dostali sme šesť gólov, dalo sa im predísť, upozorňovali sme hráčov presne na tieto situácie, z ktorých sme dostali góly. Bohužiaľ, musíme pracovať ďalej, čaká nás najbližší zápas, máme reprezentačnú prestávku, musíme dať hlavy hore a veriť tomu, že sa náš káder doplní a potom budú výsledky lepšie.“

Na Liptove bez gólov

Futbalisti MFK Ružomberok remizovali v stretnutí 5. kola Fortuna s FK Pohronie Žiar nad Hronom – Dolná Ždaňa 0:0. Stále tak čakajú na prvé víťazstvo v novej ligovej sezóne, na konte majú štyri body za remízy.

MFK Ružomberok – FK Prohronie Žiar nad Hronom 0:0

Rozhodovali: Ziemba – Štrbo, Halíček, ŽK: Takáč, Čurma, masér Zámocký, Mrva – Chríbik, Mazan, Badollo, 1073 divákov
Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, Mrva – Kmeť, Takáč, Zsigmund (25. Kochan), Brenkus (75. Múdry), Madleňák (62. Ďubgel) – Gerec (62. Boďa), T. Bobček (75. Almási)
Pohronie: Jenčo – Badolo, Pavlík, Špiriak, Župa – Chríbik – Blahút (89. Jacko), Weir, Fadera (72. Matič), Petrák (58. Mazan) – Bimenyimana

Hostia zápas otvorili s ofenzívnym apetítom, lepšie kombinovali a tlačili sa na domácu polovicu. Tiež poslali dva, hoci nie nebezpečné, „pozdravy“ (Fabera, Weir) na ružomberského brankára Macíka. Pohronie predvádzalo slušné napádanie, a tak sa Liptáci k svojmu hernému plánu veľmi nedostávali.

Postupne sa dianie na ihrisku vyrovnalo, ale chýbala mu šťava i vzruch pred bránami. Ten prišiel až v 42. minúte, keď si na vysokú loptu vyskočil J. Maslo a v sľubnej pozícii hlavou minul cieľ. To bola dovtedy najväčšia príležitosť vstupného dejstva. V nadstavenom čase sa do šance takmer dostal Blahút, lenže bol vyzmizíkovaný obranou MFK. O chvíľu na to rýchly a nebezpečný brejk Žiaranov skončil veľmi nepresnou strelou Bimenyimana.

Na začiatku druhej časti zdiaľky zdravo napriahol Takáč, ale ani táto strela nesmerovala medzi žrde brány hostí. Zo šatne si Ružomberčania priniesli viac odhodlania a útočnej guráže.

Zverenci trénera Haspru si na nejaký čas vynútili prevahu, ale neskôr sa zase hra prelínala z jednej strany na druhú. V 56. minúte sa na druhej strane do veľkej šance dostal Weir, ale na Macíka nevyrástol. V 70. minúte prvý a veľmi dobrý zákrok musel vytiahnuť gólman Pohronia Jenčo, keď kryl štipľavú ranu Kmeťa zvnútra šestnástky.

V 80. minúte Bimenyimana pohladil svojim projektilom spojnicu. Vzápätí brankár MFK v stopercentne pozícii vychytal Blahúta. Boli to dve veľké príležitosti, ktoré mohli zmeniť skóre. Záver zápasu poznačil lejak a silný vietor.

Hlasy

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Vedeli sme, že nás čaká veľmi náročný zápas, lebo Pohronie je veľmi kvalitný súper, ktorý sa pred novou sezónou veľmi rozumne posilnil. Prvých dvadsať minút sme boli zakríknutí aj stvrdnutí z toho všetkého, z programu, ktorý máme nabitý. Ale postupom času, hlavne v druhom polčase sme sa trošku rozbehli. Optická prevaha bola na našej strane, ale Pohronie sa dostávalo z toho nášho tlaku do šancí, ktoré nepremenilo. Aj my sme mali svoje príležitosti. Jednoznačne sme chceli výsledok strhnúť na svoju stranu, chceli sme tri body. Vložili sme do toho všetko, ale nepodarilo sa nám dať gól. Sme z toho smutní, ale čo chlapci odviedli po fyzickej stránke, za to by som ich chcel pochváliť.“

Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: "Zápas sme začali dobre, mali sme viac z hry. V prvom polčase sme si vypracovali dve šance, ale finálna fáza nebola ideálna, či Blahúta alebo Bimenyimanu. Prekvapilo ma, že druhý polčas sme hrali zakríknuto, dali sme viac priestoru domácim. Vedeli sme, že súper bude hrýzť, samozrejme, chcel stretnutie vyhrať. Potom sme za päť minút mohli zápas rozhodnúť, najprv Bimenyimana trafil brvno a potom Blahút mal stopercentnú šancu. V závere sme očakávali tlak domácich, ten aj prišiel. Mali tam aj šance, no som rád, že sme remizovali. Bod zvonku sa počíta, tak som spokojný.“


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ViOn Zlaté Moravce #DAC Dunajská Streda