Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan chce druhý hetrik. Dočká sa peňazí za Šporara?

Futbalisti Juventusu Turín vybojovali nedávno svoj deviaty taliansky titul v rade. Slovenská liga nikdy podobného suveréna nemala. Len dva razy sa stalo, že prvenstvo patrilo tri roky po sebe jednému tímu.

08.08.2020 09:00
Slovan, radosť Foto: ,
Júnová radosť hráčov Slovana s majstrovskou trofejou.
debata

V prvých troch ročníkoch to bol Slovan a neskôr ho ešte napodobnila Žilina. Bratislavský tím v uplynulých dvoch rokoch vyhral ligu s výrazným náskokom a vstupuje do sezóny, ktorá sa dnes začína, ako jasný favorit. Trúfa si na svoj druhý majstrovský hetrik.

„Hlavným cieľom je obhájiť titul a pokúsiť sa dostať čo najďalej v pohárovej Európe. Táto misia bude veľmi náročná, v novom formáte súťaže sa môže stať všeličo. Budeme potrebovať aj trochu šťastia, už v nedeľňajšom žrebe,“ vyhlásil generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší.

Na prahu nového ročníka sú najstabilnejšie mužstvá, ktoré budú reprezentovať o niekoľko dní slovenský futbal v európskych pohároch. V ich kádroch nastali minimálne zmeny v porovnaní so záverom minulého ročníka.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Tím obhajcu titulu opustil len Marin Ljubičič, ktorý však už na jar nehrával. Jediným novým menom na Tehelnom poli je Ondřej Petrák, ktorý naposledy hosťoval v Dyname Drážďany. K boju o titul sa okrem belasých nik otvorene nehlási, ale tréner majstra Ján Kozák mladší nečaká ľahkú sezónu.

„Viacerí súperi skvalitnili svoje kádre, do ligy sa vracajú aj zaujímaví slovenskí hráči zo zahraničia. V minulej sezóne to nebolo jednoduché a nebude to ani tentoraz. Očakávam ťažké zápasy,“ tvrdí.

Najzdatnejším súperom Slovana by mal byť dunajskostredský DAC, ktorý má v lige najsilnejšie divácke zázemie a v minulej sezóne ako jediný zdolal majstra. Podporu fanúšikov by chcel využiť nemecký tréner Bernd Storck, rád by vyhral s tímom všetky domáce stretnutia.

Storck je jeden z dvoch cudzincov, ktorý bude sedieť na trénerskej lavičke v aktuálnej sezóne slovenskej ligy. Druhým je Belgičan Stijn Vreven, ktorý sa pokúsi vrátiť do prvej šestky trenčiansky tím.

Klub zo Žitného ostrova avizuje boj o jednu z medailových priečok. „Chceme byť každý rok silnejší. Sme pripravení bojovať o popredné miesta a hrať o európske klubové súťaže,“ vyhlásil majiteľ DAC Oszkár Világi.

Z tradičných klubov s vysokými ambíciami zažili zemetrasenie v trnavskom kádri. Do Spartaka prišlo pätnásť nových hráčov, s výnimkou islandského obrancu Birkira Jónssona všetko Slováci.

Sú medzi nimi bývalí hráči Martin Mikovič a Ján Vlasko, posilou by mal byť aj Erik Pačinda. Trnavčania čakajú ešte na vyjadrenie Martina Škrtela, s ktorým rokovali o návrate na Slovensko. Najciteľnejšia bude pre nich absencia rakúskeho útočníka Alexa Sobczyka, ktorý bol najlepším strelcom tímu s ôsmimi gólmi. Prestúpil do Górniku Zabrze.

Novej sezóne predchádzala rekordne krátka príprava s minimom stretnutí. Podľa žilinského trénera Pavla Staňa to nemusí byť problém.

„Naskočili sme opäť do rozbehnutého vlaku. Týždeň voľna, ktorí hráči dostali, využili dobre. Do budúcnosti sa pozerám optimisticky. Máme mladý tím, ale na ligu sme pripravení,“ zdôraznil.

Ak nezasiahne vyššia moc, súťaž sa bude hrať podľa modelu z minulých sezón, hoci naposledy ho výrazne nabúrala pandémia koronavírusu. Základná časť bude mať 22 kôl (štyri sa uskutočnia na začiatku jari 2021), po nej sa mužstvá rozdelia do dvoch výkonnostných skupín.

Posledný tím zostúpi, nahradí ho víťaz 2. ligy. Predposledné mužstvo sa stretne z druhým tímom 2. ligy v baráži o účasť v najvyššej súťaži.

Šporarov prestup v rukách právnikov

Najlepší strelec uplynulého ročníka slovenskej ligy, Slovinec Andraž Šporar, je už pol roka hráčom Sportingu Lisabon, do Portugalska mal odísť za sedem miliónov eur.

Andraž Šporar v drese Slovana Bratislava. Foto: TASR, Michal Svítok
Andraž Šporar Andraž Šporar v drese Slovana Bratislava.

Jeho nový zamestnávateľ si však neplní finančné podmienky prestupu. Slovan peniaze podľa splátkového kalendára nedostal.

Júlová splátka 1,7 milióna eur na účte chýba a belasí majú obavy, či naskočí v najbližších dňoch ďalšia v rovnakej výške.

„Rokovania sú teraz na bode mrazu a chýbajúca suma 3,5 milióna eur znamená pre nás príliš veľký výpadok, rátali sme s ňou. Problémom sa zaoberajú už právnici a chystáme sa obrátiť aj na FIFA a UEFA,“ priblížil situáciu generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #začiatok #Fortuna liga #sezóna