Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kozák v šľapajach Kozáka. Syn už prispieva do rodinnej zbierky trofejí

Sezóna par excellence. "Zažívam prvú vážnejšiu sezónu v trénerskej práci na najvyššej úrovni. Z tohto pohľadu je to vysnený rok," vraví tréner futbalistov Slovana Bratislava Ján Kozák mladší.

20.06.2020 22:06 , aktualizované: 21.06.2020 11:50
Ján Kozák Foto: ,
Tréner Slovana Ján Kozák (druhý sprava) sa teší s mužstvom po zisku titulu.
debata (3)

Vlani v lete ešte viedol slovanistické béčko. Do prvého tímu belasých prišiel najskôr na záskok. Vyviedol mužstvo z krízy, prebojoval sa s ním do skupiny Európskej ligy, stal sa trénerom roka na Slovensku a uplynulú sobotu oslavoval svoj prvý titul.

Priam učebnicový príklad, ako sa chytiť veľkej šance, ktorá spadla z oblakov.

Kým Kozák sa v Žiline tešil z premiérového titulu, Slovan sa stal majstrom už 26-krát a pripísal si desiaty titul po rozdelení Československa. Podobne ako vlani očakávaný triumf oslavoval na pôde najväčšieho súpera MŠK Žilina.

VIDEO: Potvrdili sme, že titul je v správnych rukách, vraví Kozák

Video

Mladý domáci tím sa síce usiloval znepríjemniť favoritovi posledný krok, ale slovanisti celý zápas kontrolovali vývoj a vyhrali 3:2. Na potvrdenie prvého miesta by im tri kolá pred koncom zredukovanej ligy stačila aj remíza.

„Chceli sme vyhrať a už teraz mať istotu titulu. Je ideálne, keď ho získate na pôde druhého tímu súťaže,“ komentoval Kozák, ktorý sa tešil z troch slovenských titulov ako hráč, v roku 2009 ho vybojoval v slovanistických farbách.

O tom, že Slovan obháji titul rozhodla najmä jesenná časť súťaže. Vtedy zažil tím z Tehelného poľa náročné obdobie, musel si správne rozložiť sily, nestrácať body v lige, ale pritom zvládnuť aj zápasy v európskej súťaži. Kozákovým zverencom sa to podarilo, v Európskej lige neprepadol a doma si výrazným náskokom otvoril dvere k obhajobe titulu.

Kozák potvrdzuje, že to bolo náročnejšie, akoby sa na prvý pohľad zdalo. "Nastúpil som do tímu po obrovskom sklamaní, po tom, čo dostal poriadnu facku. Slovan je v našich podmienkach obrovský klub, tlak bol enormný. Aj očakávania.

Slovan spečatil zisk titulu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Slovanistická radosť z titulu.

Robil som všetko najlepšie, ako som vedel, klubu som dával všetky sily, postupoval krok za krokom a získaval si dôveru," zdôrazňoval Kozák, ktorý nedávno oslávil štyridsiatku.

Pripomenul, že jeho zverenci sa prvý raz vyrovnávali s takou zložitou sezónou. „Najmä to platí o jeseni. Každý súper sa na nás dobre pripravil, pre každého je hrať proti Slovanu vrcholom sezóny. Preto bol pre nás každý zápas ťažký. Verím, že zažijeme aj ďalšie úspechy,“ hodnotil.

Kozák vykročil po futbalovej ceste v otcových šľapajach a už prispieva do rodinnej zbierky cenných trofejí. Ján Kozák starší sa stal trénerom roka päťkrát a vlastní aj dva tituly ako tréner. Tešil sa z nich na lavičke košického 1. FC. Prvý raz, keď mal o tri roky viac ako syn.

Slovan inkasoval po 1045 minútach

Slovan natiahol v Žiline sériu neprehratých ligových zápasov na sedemnásť. Po desiatich súbojoch, v ktorých si udržal čisté konto, však dostal dva góly (predtým mu dva góly v jednom zápase strelil ešte vlani 22. septembra Trenčín, ale podľahol 2:4). Sériu belasých ukončil v závere prvého polčasu svojím premiérovým ligovým gólom Žilinčan Patrik Myslovič, ktorý minulý mesiac oslávil 19 rokov. Slovan inkasoval v lige po 1045 minútach.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ján Kozák