Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Liga sa rozbehne o tri týždne. Ale len na päť kôl a nik nevypadne

Rokovanie prezídia Únie ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu futbalovú súťaž, bolo dlhé a zavše až búrlivé. Po niekoľkých hodinách sa zástupcovia klubov dohodli, že prvá liga bude pokračovať o tri týždne.

22.05.2020 16:53 , aktualizované: 18:29
FUTBAL-FL: Bratislava - Trnava Foto: ,
Derby Slovan - Trnava.
debata (2)

Štart prvého kola nadstavby predbežne naplánovali na 13. júna. Rokovanie prinieslo kompromis: uskutoční sa len päť kôl (namiesto pôvodne plánovaných desať) a z ligy nik nevypadne.

"Debata bola náročná, občas aj emotívna, ale korektná. Dôležité je, že si kluby odhlasovali pokračovanie súťaže. Hľadali sme najoptimálnejšie riešenia.

Vieme, že to nebude jednoduché, možno vyskočia aj problémy, ale chceme to skúsiť a verím, že to spoločnými silami zvládneme. Je to v prospech diváka," vyhlásil prezident únie Ivan Kozák.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Najskôr sa uskutočnilo hlasovanie o tom, či sa má súťaž dohrať s plným počtom kôl. Väčšina zástupcov klubov bola proti. Až ďalšie kolo hlasovania prinieslo výsledok. Väčšina klubov sa zhodla na tom, že súťaž je potrebné dohrať, ale v skrátenom režime.

„K prípadnému tretiemu hlasovaniu, v ktorom sa mali kluby vyjadriť k zrušeniu súťaže, logicky nedošlo,“ informoval zástupca AS Trenčín Igor Schlesinger.

"My sme boli za ukončenie súťaže, ale rešpektujeme rozhodnutie väčšiny. Táto situácia nie je ideálna pre futbal, nech by sa zrodilo akékoľvek rozhodnutie.

Hľadali sme len cestu, ktorá by bola čo najprijateľnejšia. Opäť sa bude hrať, čo je dobrá vec, ale na druhej strane musíme byť opatrní, lebo to môže priniesť aj viaceré problémy."

Prečo sa liga neuskutoční podľa pôvodného vyžrebovania, vysvetlil Kozák slovami, že by sa futbal „dostal pod termínový tlak“. Do 20. júla musia národné zväzy nahlásiť svojich zástupcov do európskych súťaží.

„Chceme dodržať a odohrať aj prípadné baráže, v ktorých sa bude bojovať o pohárovú miestenku a máme tiež informáciu, že SFZ plánuje dokončiť pohárovú súťaž,“ doplnil šéf únie.

Keďže sa uskutoční už iba päť kôl, odpadnú takzvané anglické týždne, hrať sa bude len počas víkendov. Nebude sa pokračovať podľa pôvodného vyžrebovania, včera sa dohodli kluby na novom, pričom v počte domácich zápasov budú zvýhodnené kluby, ktoré boli po základnej časti súťaže vyššie v tabuľke.

Na Slovensku nevyužijú ani dočasné pravidlo o piatich striedaniach, ktoré FIFA a UEFA odporúčali v prípade nahusteného programu.

Hráčov všetkých klubov čaká testovanie na prítomnosť COVID-19. Únia bude postupovať v súlade s pokynmi hlavného hygienika. Súťaž bude pokračovať za prísneho dodržiavania hygienických opatrení. A bez divákov, hoci kluby by ich v hľadisku radi privítali.

Kozák zdôraznil, že návrat futbalistov na ligové trávniky by mohol ovplyvniť jednoznačný zákaz Úradu verejného zdravotníctva alebo vlády Slovenskej republiky, prípadne ak by určili také podmienky, za ktorých by sa nedalo hrať.

V hornej skupine o titul je na čele tabuľky Slovan Bratislava, ktorý má náskok desiatich bodov pred Žilinou, tretia Dunajská Streda na druhú priečku stráca sedem bodov.

Obhajcovi teda chýba k titulu už iba krôčik. Belasí majú zároveň šancu vybojovať aj Slovenský pohár – Slovnaft Cup a získať double. Spolu s nimi sú v semifinále Ružomberok, Zlaté Moravce-Vráble a Dunajská Streda.

Program 1. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy 2019/2020:
skupina o titul:
MFK Ružomberok – ŠK Slovan Bratislava
MŠK Žilina – FC Spartak Trnava
FC DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Zemplín Michalovce

skupina o udržanie sa:
FK Senica – FC ViOn Zlaté Moravce
ŠKF iClinic Sereď – AS Trenčín
FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – FC Nitra

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #Únia ligových klubov