Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mucha: Je neakceptovateľné zbaviť sa záväzkov ako Žilina

Jeden z najúspešnejších slovenských futbalových klubov MŠK Žilina bude od stredy v likvidácii. Klub dal výpoveď sedemnástim hráčom s najvyššími mzdami. Ale garantuje, že najvyššiu súťaž, pokiaľ bude na jar pokračovať, dokončí.

31.03.2020 20:30
MŠK Žilina. Foto: ,
Futbalisti MŠK Žilina.
debata (7)

Žilinčanom sa 80 percent zdalo priveľa

Klub sa rozhodol urobiť radikálne kroky, ktoré zatiaľ nemajú inde obdobu, po tom, čo navrhol hráčom zníženie platov, ale tí sa obrátili na Úniu futbalových profesionálov (ÚFP), ktorá združuje hráčov prvej a druhej ligy. Pôsobí ako odborová organizácia a má hájiť ich záujmy.

Žilinskí futbalisti sa bránia. Tvrdia, že neboli proti zníženiu platov a sami tento krok navrhovali.

Dostali sme však návrh na zníženie platov o 80... Foto: SITA, Branislav Bibel
Holec Dostali sme však návrh na zníženie platov o 80 percent, čo bolo podľa nás veľmi veľa, vraví Dominik Holec (vľavo).

„Dostali sme však návrh na zníženie platov o 80 percent, čo bolo podľa nás veľmi veľa. Nechceli sme ísť proti klubu, boli sme pripravení sa dohodnúť. Na tom sa zhodla celá naša kabína,“ vyjadril sa žilinský brankár Dominik Holec, ktorý dostal výpoveď kuriérom a dodal, že nik s ním po devätnástich rokoch, čo pôsobí v žilinskom klube, o tejto situácii nehovoril.

Futbalisti chcú rokovať o nižších platoch

Ján Mucha, bývalý reprezentant a aj hráč MŠK, ktorý stojí na čele Únie futbalových profesionálov a mal v spore zastupovať žilinských futbalistov, potvrdzuje, že nechceli, aby ich klub platil podľa pôvodných zmlúv. Vyjadrenia vedenia klubu považuje za zavádzajúce a krok, ktorý urobil, nepovažuje v tomto období za nevyhnutný.

„Dôležité je, aby sa hovorili pravdivé informácie,“ zdôraznil Mucha v rozhovore pre Pravdu. "To nemôže fungovať tak, že keď je dobre, tak predávame hráčov a ak je zle, tak nás nezaujímajú. Aj hráči majú svoje rodiny, svoje záväzky.

To, čo sa stalo v Žiline, je neakceptovateľné. Klub sa nemôže takto elegantne zbaviť záväzkov voči hráčom a pokračovať v súťaži. Pre mňa je to šokujúce."

Ján Mucha. Foto: TASR, Michal Svítok
Ján Mucha. Ján Mucha.

Mucha tvrdí, že ich únia rozoslala všetkým klubom mail, v ktorom upozornila, že ak chcú kluby znižovať platy, nemali by to robiť jednostranne, ale mali by o tom so zástupcami hráčov rokovať.

„Nedostali sme odpoveď. Žilinskí hráči s klubom nerokovali, bola to jednostranná výpoveď po tom, čo nesúhlasili so znížením platov o osemdesiat percent.“

Pätnásť percent zarába nad štyritisíc

Rastislav Otruba, poverený likvidátor spoločnosti MŠK Žilina, očakáva, že žilinský klub nebude jediný, ktorého čakajú škrty a možno aj likvidácia.

Ako vníma túto situáciu Mucha? "Nerobil by som unáhlené závery a rozhodnutia. Mali by sme počkať, ako sa situácia vyvinie a aké opatrenia prijme vláda, ktorá by mala rokovať o kompenzácii majiteľom. Dúfam, že podporu dostanú aj futbalové kluby.

Máme asi pätnásť percent hráčov, ktorí zarábajú nad štyritisíc eur, v týchto prípadoch treba rokovať, aké kroky treba urobiť, aby hráči zostali solidárni a dohodli sa na znížení platov."

Mucha informoval, že sa obrátil aj na Úniu ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi najvyššiu súťaž a oznámil jej, že hráči sú pripravení dohodnúť sa s klubmi na nižších platoch. „Dostali sme odpoveď, že si to máme riešiť po svojej linke. Je mi ľúto, že ÚLK dala od tohto problému ruky preč, dalo sa to možno riešiť kolektívnou dohodou.“

ÚLK: súťaž bude regulárna

ÚLK sa v tejto chvíli uspokojila s ubezpečením MŠK, že mužstvo bude naďalej pokračovať v súťaži, pokiaľ sa ešte túto jar rozbehne.

„Rozhodnutie o vstupe do likvidácie je čisto súkromná záležitosť akcionára MŠK Žilina, ktoré ÚLK musí rešpektovať. Čo je však dôležité, toto rozhodnutie nemá momentálne žiadny vplyv na počet účastníkov Fortuna ligy ako aj na jej regulárnosť, nakoľko vedenie MŠK deklarovalo, že bude dodržiavať všetky svoje platné záväzky vzniknuté platnou a účinnou zmluvou o účasti v najvyššej futbalovej súťaži,“ zdôraznila ÚLK v stanovisku k aktuálnej situácii.

MŠK vo svojej činnosti upriamuje pozornosť na mladých futbalistov a netají sa, že jeho hlavnou úlohou je výchova a predaj hráčov. Vyhlásenie konkurzu a hromadné prepúšťanie však nepochybne oslabí nielen žilinský ale aj slovenský futbal. Silný žilinský tím bude v najvyššej súťaži chýbať, jej úroveň to akiste ovplyvní.

Hráči budú žiadať kompenzáciu

Únia futbalových profesionálov avizuje odvetné kroky, bude sa brániť právnou cestou. Pravde to potvrdil aj Peter Lukášek, právny zástupca únie. Pripomína, že ÚFP je odborové združenie, ktoré vzniklo v súlade so Zákonníkom práce i Zákonom o športe.

"Združujeme hráčov, ktorí nám dali mandát, aby sme rokovali v ich mene o podmienkach a možnej dohode zníženia mzdy. Je to úplne legitímne a nik s tým nemá problém asi s výnimkou pána Antošíka, majiteľa MŠK.

Čo sa týka novej situácie, život beží ďalej. Keď Žilina ukončila s hráčmi zmluvy, stali sa voľnými vo futbalovom prostredí a môžu uzatvárať nové kontrakty s inými klubmi. Zároveň sa budú brániť a žiadať kompenzáciu s tým, že výpoveď a ukončenie zmluvy bolo bez oprávnených dôvodov," zdôraznil Lukášek.

Šéf žilinského futbalu Jozef Antošík odovzdáva... Foto: SITA, Tomáš Somr
Jozef Antošík Šéf žilinského futbalu Jozef Antošík odovzdáva trofej pre víťaza Fortuna ligy.

Potvrdil, že sa obrátia na Komoru pre riešenie sporov SFZ a v prípade zahraničných hráčov na FIFA.

„Kompenzácia, ktorú budeme žiadať, spočíva v zostávajúcej hodnote doterajších zmlúv hráčov. Ak ju mal niekto uzatvorenú ešte na dva roky, tak to bude mzda krát počet mesiacov, ktoré mu ešte zostali v zmluve,“ vysvetlil právny zástupca ÚFP.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Ján Mucha #Fortuna liga #Jozef Antošík #koronavírus #Únia futbalových profesionálov #Peter Lukášek