Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebyť pokút, Šporar mohol zostať. Lige by pomohlo menej tímov

Na takú jeseň vo futbalovom Slovane Bratislava dlho čakali. Belasí vyhrali vo Fortuna lige 14 z 18 zápasov, v skupinovej fáze Európskej ligy nazbierali štyri body a mohli aj viac.

10.02.2020 11:37
Ivan Kmotrík ml. Foto: ,
Generálny riaditeľ Slovana Bratislava Ivan Kmotrík ml.
debata (8)

Zimná prestávka netrvala dlho. Nie pre hráčov a vôbec už nie pre funkcionárov. Európsky úspech vyvolal v zahraničí záujem o opory klubu z hlavného mesta. Podarilo sa udržať všetky, až na najväčšiu – Andraža Šporara.

Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. v rozhovore pre Denník Šport naznačil, že k odchodu slovinského bombardéra nemuselo prísť. Klub však v Európe doplácal na správanie sa fanúšikov a pre tresty od UEFA (Európska futbalová únia) hral v skupine Európskej ligy len raz pred platiacimi fanúšikmi.

Andraž Šporar (vľavo) v dueli Európskej ligy... Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Andraž Špora Andraž Šporar (vľavo) v dueli Európskej ligy proti Wolverhamptonu.

"Nebyť pokút od UEFA, ušlých ziskov zo vstupného za uzavretý štadión a v prípade vyššej priemernej návštevnosti na ligových zápasoch, tak by sme možno Šporara udržali.

Keby sme sa sami nepripravili o už spomínané financie, je možné, že by sme uvažovali inak, no vzhľadom na tieto skutočnosti sme sa rozhodli, že najlepším rozhodnutím bude v zime vyjednať výhodný prestup a súhlasiť s odchodom Šporara do zahraničia," uviedol Kmotrík.

Ďalšie opory zostali, teší najmä predĺženie zmluvy s kapitánom Vasilom Božikovom. Vábeniu odolali aj Moha, Holman, Abena, Rabiu, Greif či Medveděv. Zaujímavé bude sledovať prínos posíl Ožbolta, Hentyho či Lovata.

Triumf Slovana nad Besiktasom v Európskej lige Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole pred zápasom Slovan - Besiktas.

Dlhodobou ambíciou Slovana je pritiahnuť na tribúny viac divákov. Zvlášť na zápasy proti tímom, ktoré nie sú pre suverénneho lídra Fortuna ligy rovnocenným súperom.

"Aj iné kluby v okolitých krajinách ťažko hľadajú na domácej scéne konkurenciu, no ich priemerná návštevnosť je oveľa vyššia. Musíme naučiť chodiť fanúšikov podporovať našich hráčov bez ohľadu na súpera, nech sa tešia z výkonov futbalistov Slovana.

Ak chcem, aby môj obľúbený klub rástol, nemôžem chodiť na päť zápasov do roka. Ak chcem byť jeho súčasťou, musím byť klubista. Tak neseďme za počítačom, nepíšme komenty, ale príďme podporiť klub priamo na štadión. Poďme rásť spolu," vyzýva Kmotrík.

Fortuna lige by podľa neho pomohlo zníženie počtu účastníkov: "Pre náš trh je len ťažko udržateľná dvanásťčlenná liga. Som si istý, že znížením ligy na desať účastníkov by sme dosiahli väčší zápal v súťaži. Súhlasím, že nový model pomohol atraktivite ligy. Zároveň si ale myslím, že stále nie je pre nás ten pravý.

Desaťčlenná súťaž by nám priniesla väčšiu konkurenciu. Prial by som si takú súťaž a vybičované zápasy s Trnavou, Košicami, Prešovom, Banskou Bystricou, Dunajskou Stredou či Nitrou. Toto by lákalo ľudí na tribúny a prijal by som aj bratislavské derby. Myslím si, že by bolo vhodné otvoriť diskusiu na túto otázku.“

Tím Slovana po fiasku v Lige majstrov a konci trénera Martina Ševelu dočasne prevzal Ján Kozák ml. Chytil sa, dostal dôveru na dlhšiu dobu. Napriek tomu sa špekuluje o príchode skúsenejšieho Vladimíra Weissa st.

„Momentálne nie je dôvod na to, aby sme sa zapodievali trénerskou otázkou. Ján Kozák ml. a jeho tím majú našu plnú dôveru a podporu. S ich prácou, ktorú odviedli od svojho nástupu do funkcie počas jesennej časti, som spokojný,“ uviedol Kmotrík.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #Ján Kozák ml. #Fortuna liga #Andraž Šporar #Ivan Kmotrík ml.