Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina v šlágri odplatila Trnave prehru v pohári, DAC deklasoval Pohronie

V nedeľňajších dueloch 2. kola najvyššej futbalovej súťaže Fortuna ligy 2019/2020 sa z víťazstiev radovali domáce mužstvá.

28.07.2019 21:07 , aktualizované: 22:32
Dobrivoj Rusov, Róbert Boženík Foto: ,
Trnavský brankár Dobrivoj Rusov zasahuje pred útočníkom Žiliny Róbertom Boženíkom.
debata

V stretnutí pod Dubňom odplatili Žilinčania hráčom Spartaka Trnava májovú prehru vo finále Slovenského pohára v Nitre, kde „andeli“ triumfovali po strelách zo značky pokutového kopu. „Šošoni“ sú po dvoch zápasoch zatiaľ stopercentní rovnako ako spomenutý DAC a majstrovský Slovan Bratislava.

MŠK Žilina – FC Spartak Trnava 4:2 (2:0)
Góly: 16. Vallo, 40. Králik, 69. Balaj, 77. Bernát 53. a 88. Mitrea (druhý z 11 m). ŽK: Boženík, Vallo, Balaj Mitrea, Halilovič, Kelemen, Jakúbek, Cheu (tréner), ČK: 71. Halilovič (po 2. ŽK). Rozhodovali: Sedlák Hrčka, Ádám, 3254 divákov.
Žilina: Holec – Vallo, Kaša, Králik, Sluka Fazlagič (46. Minárik)- Káčer, Bernát (84. Pečovský) – Jánošík (66. Balaj), Boženík, Demiri
Trnava: Rusov – Turňa, Mitrea, Mesík, Lovat – Jakúbek – Diogo (65. Van Kessel), Halilovič (70. Dangubič), Tešija, Oršula – Tavares (81. Kelemen)

Žilinčania nastúpili proti Trnave v identickej základnej jedenástke ako v Michalovciach a boli lepším tímom. V 7. min. to mohol potvrdiť Demiri, ktorý sa dostal s loptou do šestnástky, ale v dobrej príležitosti namiesto strely zvolil prihrávku napravo a hostia zažehnali nebezpečenstvo. V 16. min. už Žilina viedla, keď sa Vallo v 16-tke dostal po prihrávke Jánošíka k lopte a krížnou strelou k pravej žrdi otvoril skóre. O desať minút mohlo byť 2:0, keď brankár Rusov pri rozohrávke zle vyhodil loptu dopredu, ale Bernát, ktorý sa k nej dostal, nedokázal zamieriť lepšie ako vedľa pravej žrde. Zápas mal v dobrej atmosfére tempo a diváci sa nenudili.

Trnava sa občas pripomenula aj vpredu, ale Tavares v 36. min. z ľavej strany namieril iba do rukavíc pripraveného Holeca. V 39. min. Bernát napálil tvrdo z 20-tich metrov a Rusov musel vytlačil loptu nad brvno. Po rohu Káčera sa však dostal k lopte stopér Králik a aj so šťastím zvýšil vedenie Žiliny na dvojgólové. O minútu neskôr si vyslúžil navyše potlesk, keď v 16-tke čisto odzbrojil Tavaresa, ktorý sa dostal do dobrej streleckej pozície.

Do druhého polčasu musel Minárik nahradiť zraneného Fazlagiča, na ktorého miesto sa posunul Demiri. Šošonom chvíľu trvalo, kým sa zorientovali na ihrisku a Trnava ich slabšie nasadenie využila. Holec v 53. min. najskôr vychytal v čistej šanci hlavičkujúceho Turňu, ale na dorážku Mitreu bol už prikrátky.

Žilina mohla okamžite odpovedať, ale pred Jánošíkom stihol dobre zachrániť Rusov. Trnava sa tlačila dopredu, snažila sa vyrovnať, ale domáci sa postupne pozviechali a dokázali byť dopredu nebezpečnejší. V 68. min. pri šanci kapitána domácich Káčera ešte Rusov zachránil, ale o minútu iba vyrazil loptu pred dobre postaveného Balaja, ktorý zvýšil vedenie Žiliny opäť na dvojgólové.

Tréner Žiliny J. Kentoš hodnotí zápas s Trnavou

V 70. min. striedajúci Halilovič dostal už po vystriedaní druhú žltú kartu a následne aj červenú. Žilinčania zvýšili svoj náskok v 77. min., keď Káčer z pravej strany našiel v 16-tke spätnou prihrávkou voľného Bernáta, ktorý umiestnenou strelou nedal Rusovovi šancu. V 81. min. mal blízko ku gólu Kaša, ktorý sa ako stopér od vlastnej polovice rútil s loptou na trnavského gólmana, ale ten proti jeho sólu dobre zakročil.

V 86. min. Holec podcenil center po rohu z pravej strany, hlavička jedného z hostí skončila na konštrukcii jeho brány a následne rozhodca Sedlák zapískal po faule na trnavského hráča jedenástku. Kapitán Mitrea ju v 88. min. premenil a upravil na konečných 4:2.

Tréner Trnavy R. Chéu hodnotí zápas so Žilinou

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Zvládli sme veľmi ťažký zápas. Trnava bola v úvode lepšia a aktívnejšia, na nás bolo cítiť nervozitu, ale prvý gólom sme sa vrátili do hry. Výkon sme zlepšili a na konci polčasu pridali druhý gól. Inkasovali sme po štandardke a neboli sme v dobrej situácii. Po prestriedaní sme strelili ďalšie dva góly a zápas otočili na našu stranu. Sme veľmi radi za víťazstvo, ideme ďalej.“

Ricardo Cheu, tréner Trnavy: „O víťazstve Žiliny rozhodli prvé dva celkom lacné góly, ktoré sme inkasovali po individuálnych chybách našich hráčov. Do druhého polčasu sme šli s tým, že chceme so zápasom niečo spraviť, aj sa nám to podarilo, dali sme gól a mali sme šancu vyrovnať. Žilina potom však pridala, zmenila rozostavenie a o všetkom rozhodol tretí gól. Máme v nohách náročný zápasový program, ešte dva dni dozadu sme cestovali z Bulharska a proti takému silnému tímu ako je Žilina, sa to prejavilo. Chceli sme urobiť všetko pre to, aby sme v Žiline bodovali, ale nepodarilo sa nám to. Žilina má mladý tím, rovnako ako my. Budujeme ho, sme na začiatku cesty a verím, že budeme len silnejší.“

Päť gólov DAC nováčikovi

Vicemajstrovský FC DAC 1904 Dunajská Streda triumfoval v dueli nad nováčikom FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 5:1.

Nováčik prehral aj v minulotýždňovej ligovej ouvertúre so Slovanom Bratislava a na premiérový bod v najvyššej súťaži si tak bude musieť počkať minimálne do najbližšieho stretnutia. DAC má po dvoch kolách na konte plný počet šesť bodov, ani v piatom tohtosezónnom súťažnom vystúpení si však neudržal čisté konto.

Tieto kluby sa v minulosti súťažne stretli iba v slovenskej pohárovej súťaži – v šestnásťfinále edície 2013/2014 triumfoval DAC u súpera vysoko 6:1.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 5:1 (2:0)
Góly: 4. a 76. K. Vida, 30. Kalmár, 54. Taiwo, 88. Ramirez 56. Mazan (z 11 m). Rozhodovali: Kráľovič Štrbo, Weiss, ŽK: 87. Hatok (Pohronie), 7396 divákov.
Dunajská Streda: Jedlička Koštrna, Oravec, Kružliak, Davis (71. Blackman) Ronan, M. Vida, Kalmár Čmelík (85. Veselovský), Taiwo (71. Ramirez), K. Vida
Pohronie: Vantruba – Hatok, Nosko, Jacko, Tesák – Klec, Pellegríni Mészáros (46. Hrnčár), Sedláček (46. Mazan), Abrahám Zachara (80. Blahút)

Skóre zápasu otvorili domáci už vo 4. minúte. Ronanovu strelu v pokutovom území Vantruba ešte vyrazil, dorážajúci K. Vida však poslal loptu do siete 1:0. V 8. minúte sa Čmelík prepracoval do pokutového územia z pravej strany, prihrávkou pred bránou hľadal Taiwa, ale v poslednej sekunde zachránil Nosko. V 11. minúte úradoval opäť Čmelík. Z pravej strany pohrozil strelou, Vantruba ju však perfektne chytil. V 12. minúte domáci nevyužili aj nemožné. Taiwovu strelu z ľavej strany Vantruba vyrazil a brankár Pohronia zneškodnil aj dorážku K. Vidu.

Domáci sa pustili od prvej minúty do svojho súpera a hráčov Pohronia do ničoho nepustili. V 19. minúte zbehol po pravej strane Koštrna, centrom našiel Taiwa, ale jeho hlavičku Vantruba bravúrne chytil. Peknú akciu predviedli domáci v 30. minúte. Čmelík prešiel na pravú stranu, s prehľadom prihral naspäť Kalmárovi a ten prekonal brankára hostí na 2:0.

Hostia prvýkrát vážnejšie pohrozili v 39. minúte, keď Mészárosovu strelu musel kryť Jedlička. V 50. minúte nasledovala pekná kombinácia Pohronia, Mazan prihral Jackovi, ale ten strieľal nad. Šancu na zníženie mal v 53. minúte Zachara, ale na prihrávku Pelegríniho pred bránou nedosiahol. V 54. minúte domáci viedli už trojgólovým rozdielom, keď Taiwo sa uvoľnil v pokutovom území a ľavačkou prekonal Vantrubu. V 56. minúte Oravec fauloval v pokutovom území a z nariadenej penalty Mazan znížil na 3:1.

V 61. minúte Čmelík našiel výborným pasom Kalmára, ale ten zostal zoči-voči brankára Vantrubu neprekonal. V 64. minúte dostal Hrnčár na pravej strane výbornú loptu, prešprintoval až k bráne DAC, ale jeho strela letela tesne vedľa. V 69. minúte pohrozili opäť hostia. Po Klecovej prihrávke z pravej strany vyslal strelu Hrnčár a Jedlička musel zasahovať. V 72. minúte sa dostal do šance Zachara, v poslednej sekunde však Kružliak zachránil.

Pri následnom rohovom kope Noskovu hlavičku Jedlička kryl. V 76. minúte DAC viedol opäť trojgólovým rozdielom. Po Blackmanovej prihrávke Kristopher Vida zvýšil na 4:1. V 85. minúte skúšal prelobovať Jedličku Klec a lopta letela tesne vedľa. V 88. minúte Ronan zahral priamy kop z ľavej strany, na jeho loptu najlepšie vyskočil Ramirez a hlavou umiestil loptu do siete na konečných 5:1.

Peter Hyballa, tréner Dun. Stredy: „Prechádzame ťažkým obdobím, sú to ťažké týždne pre chlapcov, hráme systémom štvrtok-nedeľa. V prvom polčase sme hrali výborne a dali sme dva góly. Druhý polčas nebol až taký dobrý, ale strelili sme tri góly. Výborný vstup do sezóny, máme šesť bodov. Dávam klobúk dole pred hráčmi.“

Milan Nemec, tréner Pohronia: „Dostali sme školenie čo sa týka rýchlosti, presnosti, futbalovosti. Domáci nám ukázali, že futbalom sa dá baviť. Začali sme zle, v tretej minúte mohlo byť 3:0, vďaka Vantrubovi nebolo. Bolo ťažko presvedčiť hráčov, aby boli presnejší na lopte. Po polčase boli slušné náznaky, ktoré sme ale nezakončili. Dostali sme tretí gól, následne sme znížili, a mali sme solídne pasáže. Súper dal štvrtý gól a potom už dohrával zápas. Domácim chcem zagratulovať, my musíme veľa pracovať, aby sme nevyzerali ako dnes.“

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda #FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa