Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trenčíne chcú zastaviť mentálny úpadok, v Nitre nezostal kameň na kameni

Futbalisti AS Trenčín už nechcú zažiť to, čo v uplynulej sezóne. Ocitli sa len v skupine o záchranu a skončili až na 11. mieste.

18.07.2019 20:01
Matthias Kohler, Róbert Rybníček, David Depetris Foto: ,
Zľava tréner AS Trenčín Matthias Kohler, generálny manažér Róbert Rybníček a kapitán David Depetris pred novou ligovou sezónou.
debata (1)

Do novej sezóny vstupujú s pokorou, ale potešilo by ich, keby si po ročnej pauze opäť vybojovali miesto v prvej šestke a potom aj miestenku v európskej súťaži.

„Prvoradým cieľom bude predísť tomu, čo sme zažili naposledy. Chceme zastaviť mentálny úpadok a apatiu ku všetkému, to nás sprevádzalo v závere minulého ročníka,“ zdôraznil generálny manažér klubu Róbert Rybníček.

Podľa neho čaká Trenčín nesmierne zaujímavý ročník. „Predovšetkým chceme takto o rok otvoriť novú sezónu už na našom novom štadióne a využiť pozitívnu emóciu návratu. Čo sa týka mužstva, neradi by sme opakovali scenár z minulého roka. Verím, že sa z toho poučíme.“

Zatiaľ bude hrať Trenčín celý rok vonku, čo nie je ideálna situácia. Domáce prostredie bude mať tento rok v Žiline. V minulej sezóne pôsobilo mužstvo na Myjave.

„Budeme hrať opäť na cudzom štadióne. Poteší nás, ak sa nám podarí zvýšiť počet fanúšikov a vo väčšej miere nám pomôžu. Vlani nám na Myjave veľmi chýbali. Celkovo sa to aj prejavilo na našom pôsobení i na športovej úrovni. Bude to všetko opäť ťažká skúška pre nás všetkých, pre celý manažment.“

V trenčianskom kádri nastali viaceré zmeny. Za zmienku stojí najmä návrat Argentínčana Davida Depetrisa, ktorý vlastní slovenský pas a bude kapitánom tímu. Naposledy pôsobil v konkurenčnej Trnave. Do slovenského futbalu vstúpil práve v Trenčíne, pomáhal mu k postupu medzi elitu a potom si v jeho drese vystrieľal aj korunu kráľa strelcov.

VIDEO: David Depetris pred štartom novej sezóny

„David už niečo preskákal a v Trenčíne má zapustené korene, žije tu jeho rodina, berieme ho za svojho. Môže zohrať významnú úlohu na ihrisku, ale aj v šatni, verím, že jeho dôležitá úloha bude v tvorbe kolektívu,“ naznačil Rybníček.

Za druhú kľúčovú osobnosť považuje Ryana Koolwijka, ktorý sa takisto vracia do trenčianskeho tímu. Ten doplnili aj ďalší hráči, celkovo sa v porovnaní s minulým ročníkom objavilo v kádri osem novým mien.

Veľký pohyb nastal aj smerov von – tím opustilo desať hráčov, medzi nimi aj tí, ktorí patrili ku kľúčovým, napríklad Antonio Mance (prestup NK Osijek), Joey Sleegers (prestup FC Eindhoven), Philippe van Arnhem a Jakub Paur (obaja koniec kontraktu).

Mužstvo povedie mladý nemecký tréner Matthias Kohler, ktorý predtým pôsobil ako asistent a na jar už zaskakoval na lavičke ako jej šéf. V príprave odohrali Trenčania sedem stretnutí, dvakrát vyhrali, raz remizovali, štyri razy podľahli. „Náš tím sa zmenil, sme v novej situácii. Pôjdeme od zápasu k zápasu a budeme sa pozerať dopredu,“ vyhlásil.

Nitra sa dohodla s Farkašom. Bude kapitánom

Nitranov tesne pred štartom nového ročníka, v ktorom sa v nedeľu predstavia v Ružomberku, potešil fakt, že sa dohodli so svojím odchovancom, 34-ročným Pavlom Farkašom na novej ročnej zmluve. Skúsený obranca mal aj iné ponuky a uvažoval o odchode, nakoniec dal prednosť Nitre a bude mať na rukáve kapitánsku pásku.

Podľa jeho slov mu klub garantoval niektoré veci, ktoré sa týkali budovania kádra a aj financií. S nimi mali v klube v minulej sezóne problémy, ale teraz vedia, že sa finančná situácia stabilizuje.

V nitrianskom klube nevládla spokojnosť s minulým ročníkom, v ktorom sa mužstvo trápilo v druhej šestke a napokon obsadilo 9. miesto. Klub prechádza mnohými zmenami, čo platí aj o kádri, z ktorého odišlo až desať hráčov, medzi nimi už nemôžu v klube rátať so skúseným Kóňom alebo mladým útočníkom Vestenickým, ktorý sa po hosťovaní vrátil do svojho poľského tímu Cracovia Krakov.

Trénerom sa stal Marián Süttö, ktorý v uplynulej sezóne pôsobil ako športový riaditeľ klubu. Káder ešte nemá definitívne zloženie, Süttö čaká, že ho ešte posilnia niektorí futbalisti. „Káder sme ešte neuzatvorili, nejakí hráči možno prídu, ale aj odídu,“ vyhlásil.

VIDEO: Kapitán Nitry P. Farkaš uvažoval o odchode z tímu

Tvrdí, že s novými posilami je spokojný. Zatiaľ sa v mužstve objavilo sedem nových tvárí, medzi nimi i skúsený brankár Martin Kuciak, ktorý má za sebou hosťovanie v pražskej Slavii. Nitrianski futbalisti odohrali v príprave šesť stretnutí, z nich polovicu vyhrali, raz remizovali, dvakrát podľahli. Nevyšla im generálka na ligu, doma prehrali s maďarským druholigistom Vasasom (0:3).

Ukázala, že Nitranov čaká ešte vo viacerých herných činnostiach veľa práce. Podľa trénera si však budovanie nového mužstva ešte nejaký čas vyžiada a fanúšikovia musia prejaviť aj nemalú dávku trpezlivosti.

ViOn sa už nechce zachraňovať

Futbalistov Zlatých Moraviec čaká najbližšu nedeľu náročný štart do nového ročníka najvyššej súťaže – privítajú na svojom štadióne Dunajskú Stredu.

V tomto stretnutí už budú môcť rátať so skúseným, 32-ročným Martinom Tóthom, ktorý sa vracia z polročného pôsobenia v poľskom Zaglebie Sosnowiec, pred odchodom pôsobil v trnavskom Spartaku a predtým v rodnej Nitre.

„Nazbieral som nové skúsenosti, ktoré, verím, že ešte zužitkujem,“ vyjadril sa Tóth v rozhovore na klubovej stránke.

Podľa trénera Karola Praženicu, ktorý viedol mužstvo aj na jar, ide o najvýraznejšiu posilu v letnom období, mala by výrazne skvalitniť obrannú činnosť jeho zverencov.

VIDEO: Martin Ondrejka, predseda predstavenstva FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble

ViOn sa chce v novom ročníku súťaže vyhnúť boju o záchranu, ktorý naposledy zažil. „Cieľom je síce záchrana, ale budeme sa biť o prvú šestku,“ vyhlásil predseda predstavenstva klubu Martin Ondrejka.

Pre klub je pozitívne, že napriek viacerým zmenám sa podarilo udržať kostru minuloročného tímu. Trénera Praženicu mrzí najmä odchod Ľuptáka a očakáva, že do mužstva ešte získajú nejakých ďalších hráčov.

"U nás síce prevládajú odchody, nie však kľúčových hráčov. Odišlo osem futbalistov, prišli dvaja. Dúfam, že sa nám podarí tím ešte doplniť,“ vyhlásil Praženica.

Rád by videl v mužstve aj mladého útočníka Jakuba Šveca, reprezentanta do 21 rokov, ktorý síce prestúpil do Dunajskej Stredy, kde aj absolvoval prípravu, ale podľa dohody by sa mal teraz vrátiť na ročné hosťovanie.

V príprave absolvovalo mužstvo šesť stretnutí s tímami z nižších súťaží, akiste aj preto je bilancia pozitívna, ViOn ani raz neprehral, vybojoval štyri víťazstvá a dve remízy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #FC Nitra #FC ViOn Zlaté Moravce