Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Podbrezovej: Angažovali sme 'lemplov', boli sme ako liečebný ústav

Vo Fortuna lige zažili aj krásne časy. Dokonca boj o pohárovú Európu. Teraz však - rok pred oslavami storočnice klubu - Podbrezovčania po piatich rokoch opustia najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž.

13.06.2019 15:25
Podbrezová, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Podbrezovej si minimálne na rok budú musieť zvyknúť navštevovať druholigové zápasy.
debata (3)
Najbližší cieľ pre horehronský klub je jasný – návrat do prvej ligy. A to v čo najkratšom čase, ideálne ho spojiť s oslavami klubového jubilea.

Podbrezová sa už pripravuje na druhú ligu. A to na všetkých frontoch. Okrem zmien v hráčskom kádri zavádza aj vlastný systém VAR (videorozhodca).

„Každý, kto naše zápasy videl, mohol spozorovať výkony arbitrov nielen v šestnástkových priestoroch, ale aj medzi nimi,“ povedal pre TV Hronka prezident a majiteľ „železiarov“ Vladimír Soták.

„Uvidíme, ako budú pískať páni, ktorí prídu. Nainštalovali sme šesť kamier, neujde nám ani jedno zlé rozhodnutie arbitra. Chceme mať férovú komunikáciu a rozhodovať v rámci fair-play,“ pokračoval Soták.

Šéf Podbrezovej potvrdil, že pokiaľ sa klub v nasledujúcej sezóne nevráti do Fortuna ligy, oslavy storočnice odložia.

Pri ohliadnutí sa za ostatnými rokmi cíti hrdosť: „Kde vkročila podbrezovská noha, doniesli sme poriadok a disciplínu. Za desať rokov sme urobili poriadny kus práce. Vybudovali sme ihriská, štadióny a celkovo podmienky, za ktoré sa nemusíme hanbiť.“

Podbrezová zaznamenávala progres aj na ihrisku. V ročníku 2016/17 väčšinu sezóny okupovala miesta znamenajúce pohárovú Európu, no po nezvládnutom finiši zaostala o dva body za štvrtým Trenčínom.

V nasledujúcom ročníku prišiel útlm. No po návrate trénera Fabuľu sa na jar vzchopila a zachránila sa s dvanástimi bodmi k dobru.

V aktuálnej sezóne to však „železiarom“ nevyšlo. Zmenili filozofiu, postavili ju na mladíkoch. Tí potrebovali viac času, ktorého bolo na jar málo. Podbrezová prehrala s účastníkom baráže Trenčínom v kľúčovom predposlednom zápase ligy 0:4.

Škrvnou pôsobenia Podbrezovej v najvyššej súťaži bol nízky záujem fanúšikov. Paradoxne, postup z druhej ligy do prvej sa na záujme fanúšikov odzrkadlil negatívne.

"Nenastúpili sme do zápasov s hráčmi, ktorí vybojovali postup. Prišiel totiž nový tréner a s ním šesť či sedem ‚lemplov‘, ktorí sedeli na tribúne a nehrali. Situácia sa potom opakovala.

V jednu jeseň som zaplatil 75-tisíc eur hráčom, ktorí sedeli na tribúne. Postavili sme však nový projekt, priniesli sme mladých hráčov, hrali pekný futbal," pokračoval Soták.

Mladí hráči na ihrisku potrebovali vodcov. Skúsenejší hráči však do Podbrezovej prichádzali po častých alebo ťažkých zraneniach. Výkony „železiarov“ často záviseli od zdravotného stavu starších lídrov.

"Za päť rokov Podbrezová fungovala ako náhradný liečebný ústav Kováčovej. Kto sa zranil, snažil sa cez trénerov dostať sem. Prichádzali k nám zranení futbalisti a teraz máme chlapcov, ktorých sme vrátili po siedmich či ôsmich rokoch do futbalu.

Ako príklad uvediem Michala Breznaníka, ktorý by po odchode z Prahy už možno nehral, keby sme sa ho neujali," doplnil Soták.

Šéf Podbrezovej stále cíti krivdu zo strany rozhodcov a „vyšších“. Mrzí ho, že väčšie kluby neocenili poctivú prácu „malej“ Podbrezovej.

Soták napriek tomu stále má chuť a vášeň pre futbal. O dvanásť mesiacov chce popri storočnici klubu oslavovať i návrat do najvyššej súťaže.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A od uplynulého víkendu aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #hodnotenie #Fortuna liga #FK Železiarne Podbrezová #2. liga #Vladimír Soták #lempli