Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnavu kontumovali. Tretia liga do Európskej únie nepatrí

V závere minulého roka najmä trnavský klub žiadal o prešetrenie oprávnenosti štartu futbalistov FK Senica v najvyššej súťaži. Podľa Spartaka došlo k porušeniu súťažného poriadku v článku 47 a odseku 4.

04.04.2019 09:00
SR Košice futbal SP 1/4 Trnava KEX Foto: ,
Futbalisti Spartaka Trnava.
debata (2)

V ňom sa hovorí, že „v jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže môžu štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným občianstvom ako je občianstvo členského štátu Európskej únie“.

V senickej zostave sa vo viacerých zápasoch objavilo viac ako päť futbalistov, ktorí sú cudzinci a pochádzajú z inej krajiny, ako je štát Európskej únie.

Seničania i Únia ligových klubov, ktorá súťaž riadi, považujú ich štart za oprávnený, pretože niektorí majú zároveň aj občianstvo členskej krajiny Európskej únie. Nepresná štylizácia v súťažnom poriadku však vyvoláva zmätok, pretože v citovanom článku sa uvádza iba to, že v zápase nesmie nastúpiť viac ako päť hráčov, ktorí vlastnia občianstvo inej krajiny a nerieši, či sú zároveň aj občanmi niektorej z krajín EÚ.

Predpis má skúmať, ako je to napríklad v súťažnom poriadku v Česku, koľko cudzincov v tíme má pas krajiny Európskej únie. Tí všetci môžu nastúpiť bez obmedzenia a nemôže nastať pochybný výklad tohto pravidla.

Zástupcovia trnavského klubu dostali od predstaviteľov únie vysvetlenie, že nijaký občan členského štátu EÚ nesmie byť diskriminovaný na základe štátnej príslušnosti a všetci futbalisti z členského štátu EÚ musia mať rovnaké podmienky, nemôžu byť znevýhodňovaní v porovnaní s hráčom, ktorý je slovenským štátnym príslušníkom.

Futbalisti Senice. Foto: SITA, Martin Medňanský
Senica, futbal Futbalisti Senice.

V tom istom článku súťažného poriadku, hneď v ďalšom odseku sa však táto norma popiera. Článok znie takto:

„V majstrovských súťažiach a pohárových súťažiach riadených RFZ a ObFZ môžu v jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným štátnym občianstvom ako je občianstvo Slovenskej republiky.“

V tretej lige už teda nijaká rovnoprávnosť neplatí a pocítila to aj Trnava. V skupine západ prehrala dva zápasy kontumačne (s Crystalom Lednické Rovne a Kovo Beluša), pretože v drese jej béčka nastúpili aj futbalisti z Česka a Poľska, ktorých zahrnuli do neoprávneného počtu hráčov.

Teraz sa síce Spartak odvoláva, žiada zrušenie kontumácií a bráni sa argumentami o rovnoprávnosti Slovákov a cudzincov z krajín EÚ, no podľa slovenských futbalových noriem už tretia liga do Európskej únie nepatrí.

Kým súťažný poriadok v časti 47, odseku štyri je nepresne naštylizovaný, piaty odsek je v rozpore s európskymi normami. Ak chcú futbalové orgány podporiť slovenských futbalistov, optimálnejšia sa ukazuje cesta pozitívnej motivácie klubov, ako sa na tom nedávno dohodol SFZ so zástupcami druholigových tímov. Ak dajú v zápasoch šancu mladým Slovákom do 21 rokov, dostanú za to finančné bonusy.

Športový právnik Jozef Tokoš považuje časť súťažného poriadku, v článku 47, za zlú a nepresnú.

„Treba ju čo najskôr zmeniť. Priznať si chybu a urobiť potrebné zmeny. Výklad musí byť jednoznačný a nemôže byť v rozpore s európskym právom, so základným princípom voľného pohybu zamestnancov. Toto vyriešil Bosmanov prípad už v decembri 1995. To, že my nemáme presný text predpisov ani po vyše dvadsiatich rokoch, je veľká škoda,“ zdôraznil v rozhovore pre Pravdu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Fortuna liga