Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC budú opäť hnať nadpriemerné návštevy, Ružomberok vzal najlepšieho strelca

Futbalisti DAC zimovali na štvrtom mieste tabuľky, čo bolo najlepšie umiestenie tímu po prvej časti súťaže za uplynulých 24 rokov.

15.02.2018 14:47
Erik Pačinda, Ľubomír Šatka Foto: ,
Na góly Erika Pačindu (vpravo) sa budú spoliehať v Dunajskej Strede.
debata (1)

Taliansky tréner Marco Rossi i vedenie klubu verí, že mužstvo si bez problémov udrží miesto v prvej šestke a na jar bude s veľkou podporou svojich divákov bojovať o čelo tabuľky. DAC začína v nedeľu jarnú časť súťaže v Senici, ktorej patrí síce posledné miesto, ale Rossi si nemyslí, že to bude jednoduchá záležitosť. „Bude to náročný a tvrdý zápas. Senica má nových hráčov i trénera,“ zdôraznil.

Zdá sa, že mužstvo zo Žitného ostrova sa neoslabilo, hoci káder opustilo viacero hráčov. Nik z nich však nepatril ku kľúčovým. Odišiel aj niekdajší kráľ strelcov slovenskej ligy v drese Trenčína Tomáš Malec, opäť zamieril do zahraničia (Žalgiris Vilnius), ale na jeseň nastúpil len v siedmich zápasoch a medzi strelcov sa nezapísal ani raz.

#dac1904 #flag #fans #passion #hajradac

Príspevok, ktorý zdieľa ⚽️ DAC 1904 Official ⚽️ (@fcdac1904),

V tíme sa objavilo päť nových tvárí a majú šancu hrať aj v základnej zostave. Zo Zlatých Moraviec prišiel Timotej Záhumenský, ktorý odohral na jeseň všetky zápasy, viac kreativity do stredu poľa by mal priniesť mladík Christián Herc, Slovák z anglického Wolverhamptonu. Najviac si však sľubujú od jesennej opory Erika Pačindu, strelil osem gólov a po odchode Jangu a Mareša do zahraničia zaostáva len o gól za dvojicou Mráz, Gešnábel.

V dunajskostredskej Mol Arene boli na jeseň najvyššie návštevy a záujem sa podľa všetkého udrží, pretože klub predal na jarnú časť vyše tritisíc pernamentiek. To je viac ako počty divákov na väčšine ostatných stretnutí.

Mužstvo odohralo v zime osem prípravných zápasov, z toho polovicu na sústredení v Turecku so zahraničnými súpermi. Celkovo vyhralo štyri stretnutia (tri prehry) a dosiahlo skóre 14:9. V klube chcú aj v budúcnosti dávať priestor mladým hráčom, odchovancom. „Doteraz sme boli mladí, teraz sme ešte mladší, možno máme najmladší tím v lige. Taká je vízia klubu. Mladí hráči potrebujú čas a trpezlivosť,“ zdôraznil talianský tréner.

DAC Dunajská Streda

  • Po jeseni: 4. miesto
  • Najväčšia posila: Timotej Záhumenský
  • Najciteľnejší odchod: Tomáš Malec

Ružomberok získal Gešnábela

Ružomberskí futbalisti veria, že na jar budú bojovať v prvej šestke o miesto v pohárovej Európe. Pravda, v najbližších troch kolách ich čaká tvrdý boj o jesenné pozície, na chrbát im dýchajú viacerí súperi a zverenci Norberta Hrnčára majú v úvode jarnej časti náročný program – najskôr sa predstavia v Žiline a potom hostia Nitru, ktorá by rada poskočila v tabuľke na ich miesto.

V ružomberskom drese sa už nepredstaví domáca legenda Marek Sapara, bývalý reprezentant ukončil profesionálnu kariéru. Klub získal na jeseň úspešného strelca zo Zlatých Moraviec. Róbert Gešnábel dal deväť gólov, čo je spolu so Žilinčanom Mrázom momentálne najviac zo všetkých strelcov, ktorí v súťaži budú pôsobiť. V príprave sa zatiaľ strelecky výraznejšie nepresadil.

Róbert Gešnábel v šanci ešte v drese Zlatých... Foto: SITA, Martin Havran
Róbert Gešnábel Róbert Gešnábel v šanci ešte v drese Zlatých Moraviec.

Nepríjemnú situáciu zažili v Ružomberku hneď na prvom januárovom tréningu. Zranil sa kapitán Dominik Kružliak, musel sa podrobiť operácii kolena. Na jar bude spoluhráčom chýbať, pritom na jeseň odohral plný počet minút.

Tréner Hrnčár bol spokojný so sústredním v chorvátskom Umagu na prelome januára a februára.

„Vyšlo nám počasie, mali sme k dispozícii aj kvalitné terény a vyhýbali sa nám zdravotné problémy,“ komentoval.

Na sústredení odohrali jeho zverenci aj tri zápasy so slovinskými prvoligovými tímami. Prvú zimnú prehru si pripísali s NK Domžale (0:1), ale paradoxne tréner bol spokojný najmä s výkonom v tomto súboji. „Bol to náš najzdatnejší súper v dovtedajšej príprave a zápas mal najvyššiu futbalovú úroveň. Považujem ho za najužitočnejší, ukázal nám naše dobré i slabšie stránky,“ hodnotil Hrnčár na klubovej stránke.

Na záver prípravy sa jeho tím presunul ešte do Prahy, kde odohral dva zápasy a pražskými prvoligistami. Tie mu nevyšli, oba prehral – najprv so Žižkovom (1:2) a potom v generálke na ligu s Bohemiansom (0:1).

MFK Ružomberok

  • Po jeseni: 5. miesto
  • Najväčšia posila: Róbert Gešnábel
  • Najciteľnejší odchod: Marek Sapara

Posila z Poľska dala tri góly

Michalovskí futbalisti ukončili jesennú časť súťaže troma remízami 1:1. V troch zápasoch, ktoré zostávajú do konca základnej časti, ich čakajú už len súperi z čela tabuľky a každé víťazstvo bude mať pre nich veľkú cenu. Najbližšie v nedeľu privítajú Slovan, potom cestujú na Žitný ostrov a na záver hostia Žilinu.

Michalovčania už nemajú šancu prebojovať sa do prvej šestky, ale potrebujú bodovať, aby sa vyhli boju o záchranu. Nechcú padnúť pod deviate miesto, na ktorom zimovali. Mužstvo absolvovalo aj zahraničnú prípravu, ale len v susednom Poľsku, neďaleko českých hraníc v Ustroni, kde bolo na osemdňovom sústredení. V rámci neho odohralo aj tri stretnutia a v poslednom z nich utrpelo najvyššiu prehru, keď podľahlo poprednému poľskému tímu Gorniku Zabrze 0:5. Celkovo odohrali Michalovčania osem zápasov, dosiahli tri výhry so slovenskými druholigovými tímami.

Tréner Anton Šoltis vyskúšal v príprave 35 hráčov, niektorí noví ho nepresvedčili a nebudú pôsobiť na jar v tíme. Prvou posilou vôbec bol na začiatku prípravy mladý poľský zakončovateľ Dawid Kurminowski, ktorý prišiel z Lechu Poznaň na ročné hosťovanie. Nastúpil v siedmich zápasoch, strelil tri góly, stal sa najúspešnejším strelcom v príprave.

Nováčikom v kádri je aj exotický stredopoliar – Japonec Tsubasa Niši z Legie Varšava, bude v klube hosťovať do konca sezóny. Mal by nahradiť Jakuba Griča, ktorý sa stal hráčom Noweho Saczu, v jeseni nastúpil vo všetkých zápasoch michalovského tímu. V závere prípravy doplnil káder aj litovský stredopoliar Eligijus Jankauskas, ktorý pôsobil na jeseň v Žiline.

Zemplín Michalovce

  • Po jeseni: 9. miesto
  • Najväčšia posila: Dawid Kurminowski
  • Najciteľnejší odchod: Jakub Grič

Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Ružomberok #DAC Dunajská Streda #Zemplín Michalovce