Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Prešľap Myjavy a sila ústavy

Myjava urobila podraz, nabúrala regulárnosť súťaže, mnohých si znepriatelila a Halabrinovci si môžu aj pľúca vyhovoriť, sotva kohosi presvedčia, že nemohli problém vyriešiť inak.

08.04.2017 09:00
Štefan Pekár Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Disciplinárka šupla „malý Spartak“ o tri futbalové triedy nižšie a fukla mu ponuku 75-tisíc eur, čo nie je maličkosť. Myjavčania sa odvolali.

Ich argumentáciu zmietli zo stola. Odvolacia komisia, právna a nezávislá autorita, ktorá by mala v spore zaujať zrozumiteľné stanovisko, akoby si zo všetkých vystrelila. Odborník žasne a laik sa nestačí čudovať, keď číta jej komentár k prípadu.

Do pragmatického futbalového sporu zamontovala zvrchovanosť ústavy, ústavnoprávny systém Slovenskej republiky, princíp právneho štátu. Dáva do popredia „potrebu zdôraznenia právnej sily prameňov práva, ktoré sú kladené a vzájomne komparované obidvomi účastníkmi konania“.

Jednoduchšie by bolo, keby futbalové normy, súťažný a disciplinárny poriadok organizátori ligy a právne kapacity dopracovali. A za podobný krok, aký urobili Myjavčania, stanovili v budúcnosti exemplárny trest hoc aj vo výške sto tisíc, aby si ho každý dobre rozmyslel.

Myjavčania upozorňujú, že dobrovoľné vystúpenie zo súťaže nie je vo futbalových normách kvalifikované ako disciplinárne previnenie. Odmietajú trestno-právny rozmer kauzy, tvrdia, že ich sudcovia sa oháňajú frázami. S tým sa však disciplinárka nestotožňuje. Čo na to odvolacia komisia? Na to sa bežnému smrteľníkovi ťažko hľadá odpoveď.

Vždy je dobré, keď sú presne dané pravidlá hry už predtým, ako sa rozdajú karty. Potom netreba vyrábať zložité a nič nehovoriace právne argumenty.

Trest Myjavy platí. Argumenty prečo, nie sú jasné

Zdá sa, že kauza Spartaka Myjava, ktorý vystúpil z najvyššej futbalovej súťaže v rozbehnutej sezóne, je uzavretá. Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) rozhodla o preradení mužstva do IV. ligy, to znamená o tri stupne nižšie a k tomu udelila pokutu 75-tisíc eur.

Klub sa odvolal a problémom sa zaoberala odvolacia komisia SFZ. Potvrdila vynesené tresty. Prečo? To zostáva zahmlené. Zareagovala na konkrétne pripomienky potrestaného klubu odôvodnením, ktorý uverejnil SFZ na svojej stránke a ktorému nielen zástupcovia myjavského Spartaka len ťažko môžu porozumieť. Uvádzame ho bez jazykových a štylistických ú­prav:

"Odvolacia komisia SFZ po posúdení právnych argumentov DK SFZ na jednej strane a Spartakom Myjava a. s. na druhej strane dáva do popredia potrebu zdôraznenia právnej sily prameňov práva, ktoré sú kladené a vzájomne komparované obidvomi účastníkmi konania. Slovenský futbalový zväz je ako občianske združenie súčasťou ústavnoprávneho systému Slovenskej republiky, ktorá je založená na princípe právneho štátu. Jeho základom je zvrchovanosť ústavy, ktorá znamená, že

  • ústava je z hľadiska právnej sily najvyšším prameňom práva
  • všetky právne predpisy s nižším stupňom právnej sily nemôžu odporovať ústave, resp. ich obsah musí byť vykladaný ústavnokomforne.

Táto hierarchia právnych predpisov platí aj pre SFZ, kde Stanovy SFZ prijímané Konferenciou SFZ ako najvyšším zastupiteľským orgánom SFZ sú na úrovni ústavy, ďalšie právne predpisy vydávané Konferenciou SFZ sú na úrovni zákonov a právne predpisy, medzi ktoré patria aj pravidlá Súťažného poriadku futbalu prijímané Výkonným výborom SFZ možno porovnať s nariadeniami vlády, resp. na nižších úrovniach s vyhláškami ministerstiev.

Z uvedeného vyplýva, že na spor vzniknutý pri aplikácii právnych predpisov v SFZ platí, že na prvom mieste a s najvyššou právnou silou sa uplatňujú Stanovy SFZ."

Odvolacia komisia SFZ je nezávislý orgán, ktorý tvoria odborníci z oblasti práva. Na jej čele stojí podpredseda Ústavného súdu Milan Ľalík a okrem neho sú v nej ešte ďalší štyria členovia. V zimnej prestávke sa klub Spartak Myjava dobrovoľne rozhodol vystúpiť z najvyššej súťaže, hoci jeho tím bol v tom čase na 6. mieste tabuľky. Všetky jeho dovtedajšie zápasy anulovali, čo ovplyvnilo bodové zisky mužstiev z jesennej časti ligy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Myjava