Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trnave chcú kvalitu tímu posunúť k úrovni štadiónu

Už v sobotu sa rozbehne nový ročník najvyššej futbalovej súťaže. Aké sú hlavné zmeny v tímoch a čo očakávajú od novej sezóny? Ponúkame druhú časť.

15.07.2016 12:00
Spartak Trnava, City aréna Foto: ,
Vypúšťanie balónov počas slávnostného otvorenia City Arény - Štadióna Antona Malatinského v Trnave.
debata

Trnava: Mužstvo sa oslabilo

Do Trnavy sa vrátil Pavel Hoftych, ktorý viedol Trnavčanov pred štyrmi rokmi ako tréner. „Našiel som po návrate krásny štadión. Teraz bude na nás, aby sme kvalitu mužstva priblížili k tomuto stánku, lebo on nás predurčuje na vysoké ciele, verím, že sa nám podarí dostať klub ďalej,“ vyhlásil nový generálny manažér.

Spartak skončil v minulom ročníku štvrtý a postúpiť vyššie nebude jednoduché. „Rešpektujeme silu súperov Trenčína, Slovana, Žiliny, naposledy prekvapujúco vyskočila aj Myjava,“ dodal Hoftych.

V kádri nastalo veľa zmien a príprava bola krátka. „Teraz sme mali na ňu asi dva týždne. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili v Európskej lige. Z kádra odišli viacerí skúsení hráči, ktorých bude ťažké nahradiť. Budeme sa o to usilovať. Dáme šancu mladým hráčom z juniorky, ale dôležité bude, aby bola s nimi trpezlivosť, ktorá v minulosti chýbala. Podľa mňa sa momentálne mužstvo oslabilo,“ domnieva sa tréner Miroslav Karhan.

Trnavu opustili Kamenár, Nikolič, Cleber, Majtán, Tóth, Jež, Baéz, Depetris, s ktorým odišlo z tímu 15 ligových gólov. Trénera trápi v úvode sezóny aj niekoľko zranení, teraz nie je k dispozícii Čonka ani Čögley, ktorý patrí k letným posilám. Medzi novými tvárami sú aj Brazílčan Edson, Sloboda či Paukner.

Podbrezová: Nadviazať na jar

V Podbrezovej zažili úspešnú jar a vytiahli sa na 8. miesto. Túto pozíciu by radi obhájili, cieľom je vyhnúť sa záchrane.

V kádri nenastali významné zmeny, niektorí hráči odišli (medzi nimi aj Vaščák), z nových hráčov je najznámejší bývalý reprezentant Breznaník, ktorý prichádza zo Sparty Praha. Po zranení trénoval individuálne, ale v plnej záťaži. „Prestupový termín sa neskončil, možno ešte prídeme s novými menami, dopredu však nechceme nič hovoriť,“ vyhlásil prezident klubu Július Kriváň. V lete sa Podbrezovčania pripravovali v domácom prostredí a na sústredení v Česku. „Doma sme sa zamerali na kondičnú prípravu, na jej záver sme odohrali aj dva prípravné zápasy. Ďalšia časť prípravy sa uskutočnila v Česku, kde sme odohrali tri stretnutia proti špičkovým tímom českej ligy Liberec, Jablonec, Mladá Boleslav (všetky prehrali – pozn. red.), tie nás dobre preverili. S prípravou i s prístupom hráčov som spokojný. Verím, že sme pripravení tak, aby sme úspešne nadviazali na jarné výkony a prilákali divákov. Chceme na jeseň získať viac bodov ako vlani a vyhnúť sa boju o záchranu,“ zdôraznil tréner Marek Fabuľa.

V piatich prípravných zápasoch Podbrezovčania ani raz nezvíťazili a strelili v nich len tri góly. „Nerobíme z toho tragédiu, lebo sme hrali s kvalitnými súpermi a nepodali sme zlé výkony. Veríme, že vyhráme už teraz v nedeľu,“ vyhlásil kapitán Jaroslav Kostelný. Podbrezová začína s rovnakým súperom, s akým na jar končila – s Trnavou.

Michalovce: Hľadajú hráčov zo Zemplína

Michalovčania nechcú zažiť to, čo v minulej sezóne, keď skončili na 11 mieste a zachránili sa definitívne až v poslednom kole. „Nemáme veľké oči, ale chceme sa zachrániť skôr. Naším cieľom je udržať si vysokú návštevnosť z minulej sezóny, keď na naše zápasy prišlo vyše 50-tisíc divákov. A tiež budeme pokračovať v zabudovávaní našich odchovancov do prvého tímu,“ vyhlásil predseda predstavenstva MFK Zemplín Igor Šoltinský.

Šoltinský by bol rád, aby za ich klub nastupovali vo väčšej miere hráči zo Zemplína. V tejto súvislosti potvrdil, že rokuje s dvojicou bývalých popredných hráčov – Žofčákom a Škutkom. „Prvý je z Michaloviec a druhý zo Sniny,“ dodal.

Ak by zostali v Michalovciach, nového trénera Antona Šoltisa by to potešilo. V takom prípade by s nimi rátal už v sobotu v zápase s Trenčínom.

„Náš omladený káder potrebuje skúsenosť, ktorá nám zatiaľ chýba,“ zdôraznil. „Z minuloročného kádra odišlo osem hráčov, v tíme je teraz dvanásť nových, aj s dorastencami, aj s tými hráčmi, ktorí sú u nás na skúške.“ Mužstvo opustili zväčša starší hráči – Kelemen, Lukič, Sviarčinsky, Serečin.

V príprave odohrali Michalovčania päť zápasov najmä s maďarskými tímami (4), vyhrali len jeden s Debrecínom 2:1, ktorému však vzápätí podľahli 1:6.

Zlaté Moravce: Klub sa spojil s Vráblami

V Zlatých Moravciach nastali v lete opäť veľké zmeny – organizačné i hráčske. Klub ukončil spoluprácu s manažérom Dušanom Djuričom, ktorý preferoval legionárov. ViOn sa spojil s klubom FC Vráble, čo sa prejaví aj v názve. Na lavičku sa posadil nový tréner – skúsený Peter Gergely, ktorý nahradil Libora Fašianga.

V kádri nastali veľké zmeny, opustilo ho až 11 hráčov, v podstate všetko legionárov. Do tímu pribudlo 10 nových futbalistov, medzi ktorými majú prevahu Slováci, zo známejších prišiel Martin Bozsorád, ktorý pôsobil predtým v Nitre i Ružomberku. Káder sa omladil a sú v ňom aj menej skúsení futbalisti.

Podľa predsedu predstavenstva klubu Martina Ondrejku je cieľom vyhnúť sa boju o záchranu a skončiť v strede tabuľky. Potvrdil tiež, že klub je finančne v dobrej kondícii. Nový tréner vyzdvihol podmienky, ktoré mužstvo malo v letnej príprave. Odohralo šesť stretnutí a štyri vyhralo, dva prehralo. Až ligová súťaž podľa neho ukáže, ako je ViOn pripravený na novú sezónu. „Máme síce mladé mužstvo, ale dúfam, že ukáže svoje možnosti a bude v lige konkurencieschop­né,“ vyhlásil tréner Gegely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #ViOn Zlaté Moravce #ŽP Šport Podbrezová #Zemplín Michalovce