Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diktát peňazí. ViOn vytiahol na Slovan desiatich legionárov

ViOn Zlaté Moravce vyrukoval na Slovan Bratislava s legionármi. V zostave sa objavili až deviati, čo je rekord v slovenskej lige, nikdy doteraz nemal iný tím toľko zahraničných futbalistov v základnej jedenástke. Desiaty vybehol na ihrisko v závere z lavičky.

21.07.2015 10:00
armando mance, zlaté moravce, vion, dunajská... Foto: ,
Chorvát Armando Mance je jedným z legionárov, ktorý pôsobil v Zlatých Moravciach už na jar. V májovom ligovom zápase páli na bránku Dunajskej Stredy. Za ním kapitán DAC Gábor Straka.
debata (3)

V úvodnom zápase nového ročníka najvyššej súťaže nastúpila nielen úplne nová jedenástka Zlatých Moraviec, ale objavili sa v nej len dvaja Slováci – brankár Kováč a stredopoliar Orávik. Keďže ViOn má v kádri aj na brankárskom poste cudzinca (Marko Ranilovič) a na lavičke boli pripravení na striedanie aj ďalší, nedá sa vylúčiť, že môže v budúcnosti vyrukovať s čisto legionárskou zostavou, čo sme doteraz poznali len v niektorých prípadoch v zahraničných ligách. Na aktuálnej súpiske figuruje zatiaľ osemnásť cudzincov!

Všetci, čo si zahrali v nedeľu večer proti belasým, pochádzajú z krajín bývalej Juhoslávie – z Chrovátska, Slovinska či Bosny a Hercegoviny, Stefan Cebara je Kanaďan narodený v Sarajeve a Toni Tipurič Rakúšan narodený v Zadare.

Silnú zahraničnú enklávu vedie v Zlatých Moravciach Milko Gjurovski, bývalý juhoslovanský reprezentant pochádzajúci z Bosny a Hercegoviny. Mužstvo sa stále formuje a príchody nových hráčov v klube administratívne doťahujú. V premiére novému koučovi legionári ešte výhru nepriniesli a podľahli bratislavskému Slovanu 1:2. Mimochodom, hostia nastúpili s piatimi cudzincami v základnej zostave, ale Marko Milinkovič má už aj slovenský pas.

Tréner belasých Dušan Tittel vyjadril zaujímavý postreh: „Paradoxne sme mali pred stretnutím v Zlatých Moravciach menej informácií ako o súperoch z Gibraltaru a Írska. Myslím si, že keď sa ViOn skonsoliduje, bude ťažkým protivníkom pre každého v lige.“

Majiteľ klubu v Zlatých Moravciach Viliam Ondrejka pripomína, že legionárska vlna, ktorá zasiahla ich klub, súvisí so spoluprácou so slovinským partnerom, ktorú nadviazal už v minulej sezóne.

„Pol roka nám pomáha nový partner Dušan Djurič, zabezpečuje najmä športovú činnosť v klube,“ vysvetlil Ondrejka. „Štruktúra klubu, vlastnícke vzťahy sa nezmenili. Naďalej chceme dávať priestor aj slovenským futbalistom, vybavujeme dokonca nejaké nové posily. Máme aj svoju akadémiu, ale tento rok sa výraznejšie nik neprejavil, sme možno v dočasnej defenzíve, ale verím, že vždy aspoň jeden-dva talenty vyskočia aj do prvého mužstva. Rozhodujúca je kvalita – a za rozumnú cenu.“

Podľa Ondrejku to v nedeľu bola možno aj trochu náhoda, v akej zostave ViOn nastúpil, ale nevylúčil ani to, že sa môže objaviť v zlatomoravských dresoch aj čisto legionárska jedenástka. „Svet je dnes taký, ak vám nejaké riešenie pomôže finančne, nebránite sa tomu. Diktát peňazí je neúprosný, tomu sa nevyhneme. A ak to pomôže aj futbalu a kvalita ide hore, tak dvojnásobne. Zápas so Slovanom bol veľmi dobrý, diváci sa bavili, po zápase mužstvo vytlieskali. Škoda, že sme nezískali aspoň bod.“

Zdôrazňuje, že nárast cudzincov jeho klub, ktorý dlhodobo pracuje v dobrých, ale skromných podmienkach, nijako nepocítil. „Legionári majú porovnateľné platy ako Slováci, nie sú drahší, nijaké extrémy. Niektorí majú aj lepšiu futbalovú minulosť, boli v dobrých kluboch, ale sa výraznejšie nepresadili. Toto však neriešim. O cudzincov sa stará Djurič, mne to prinieslo obrovské uľahčenie najmä čo sa týka platenia hráčov. Teraz je to úloha nášho partnera, on zháňa pre nich peniaze, náš rozpočet to nezaťažuje,“ uzavrel majiteľ klubu.

Najviac gólov videli na Myjave

Najviac gólov videli v úvodnom kole na Myjave. V súboji Spartakov vyhral domáci nad trnavským 4:2. „Myjava nás trestala veľmi efektívne. Dali sme si tri vlastné góly, čo by sa nám nemalo stávať. A keď sme zdvihli hlavu, vždy sme dostali úder,“ hodnotil trnavský tréner Juraj Jarábek. „Najmä v druhom polčase sme ukázali kvalitné ofenzívne predstavenie,“ skonštatoval domáci kouč Norbert Hrnčár, ktorý si odkrútil úspešným premiéru v súťažnom zápase na myjavskej lavičke.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #ViOn Zlaté Moravce #legionári #Fortuna liga
Načítavajú sa športové výsledky...