Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf futbalových Košíc Podolák: Na východe skapal pes

Desať rokov stojí na čele košického futbalu, predtým bol rovnaký počet rokov v Ličartovciach. Majiteľ MFK Košice Blažej Podolák pripomína, že klub bol už aj v horšej situácii ako je teraz, keď ho licenčná komisia poslala zo šiesteho miesta tabuľky do druhej ligy.

26.05.2015 12:00
Blažej Podolák Foto: ,
Blažej Podolák.
debata (5)

Už ste sa zmierili s pádom do nižšej súťaže?
Ešte uvažujem, či podnikneme nejaké kroky. Zatiaľ nemám oficiálne stanovisko odvolacej licenčnej komisie. Musím však povedať, že som za to, aby sa dodržiavali pravidlá. Keďže sme ich nesplnili, berieme aj trest. Najmä do budúcnosti je však dôležité, aby podmienky dodržiavali všetci, na každého platil rovnaký meter. Ďalšie kluby ich takisto nespĺňajú a licenciu dostali. Musím si premyslieť ďalší postup, nechcem poškodiť ani Slovenskému futbalovému zväzu, ani iným klubom. Viem, čo je to za prácu zohnať peniaze, aby futbal na Slovensku fungoval. Stretneme sa s prezidentom zväzu i únie klubov a potom sa rozhodnem. Nechcem, aby sme za každú cenu hrali v najvyššej súťaži, ale urobíme všetko, aby sme sa rýchlo vrátili.

Nebudete sa už odvolávať proti verdiktu?
Možnosťou je obrátiť sa na arbitrážny súd do Lausanne. Ešte neviem, či to urobíme. Vidím nesúlad licenčného poriadku SFZ s UEFA, to isté platí aj o viacerých veciach v disciplinárnych poriadkoch. Ale ešte raz: my už ideme hrať druhú ligu, nechcem, aby sme sa nejakým administratívnym opatrením udržali hore. Hoci sa so súťažou lúčime na desiate výročie založenia MFK a takto ešte na Slovensku nik z ligy nevypadol.

Ako vnímate fakt, že Košice, ktoré si účasť výkonnostne vybojovali, nebudú mať zastúpenie v najvyššej súťaži?
Trošku to zjednoduším: na východe skapal pes. Sú tu priemyselné parky, je tu US Steel, ktorý dostal fabriku i dotácie, ale maximálne naškriabe peniaze, aby podporil hokej, aj to nie priamo, ale cez dodávateľov. Ostatné športy tu krvácajú. Občas sa niekto objaví, vloží nejaké peniaze do športu, ale to je vždy krátkodobá záležitosť.

Ako v tejto situácii fungoval váš klub? Kto dával peniaze na jeho činnosť?
Je to všetko na mne. Mesto nám pomáha s mládežou, veľmi mu za to ďakujem. Aj keď nám dáva 300-tisíc eur každý rok a mládež nás stojí 450-tisíc, je to veľká pomoc. Žili sme najmä z predaja hráčov a na to sme teraz aj doplatili. Rátali sme s prestupom brankára Darka Tofiloského, ale nevyšiel nám. Mali sme za neho dostať 350-tisíc eur a teraz tento výpadok riešime.

Padli mená troch hráčov, ktorým ste zostali dlžní…
Budem otvorený, išlo o 40-tisíc eur. Tie som im mohol vyplatiť, ale nebolo by to korektné k ďalším hráčom. Neurobil som to napriek tomu, že som vedel, že nás to môže stáť licenciu.

Viete povedať, koľko dovedna dlhujete hráčom?
So všetkými máme dohodnutý splátkový kalendár, budeme im dlhovať až vtedy, keď ho nebudeme dodržiavať. Takýto postup je bežný aj inde. Splátkový kalendár sa nedá nikomu vnútiť, to je vzájomná dohoda dvoch partnerov. Trojica hráčov nechcela o dohode nič počuť.

Nie je vám ľúto, že Košice prišli o ligový futbal?
Je mi to veľmi ľúto, neviem to ani slovami opísať. Ale musím rešpektovať realitu. Keby sme všetko splnili a napriek tomu by sa vyskytli nejaké problémy, bránil by som sa. Cítim zodpovednosť za tento stav.

Aj váš klub je zapojený do projektu rekonštrukcie a výstavby futbalových štadiónov, ktoré podporila vláda. Aký bude jeho osud?
Dúfam, že táto situácia ho neovplyvní. Utvorili sme spoločnosť, kde má zastúpenie klub i mesto a chystáme sa začať s výstavbou nového štadióna koncom tohto alebo na začiatku budúceho roku. Aj preto ma mrzí, ako sme teraz dopadli. Máme naštartované dobré projekty, už len treba nájsť človeka, kto ich bude financovať.

Vy ste v tejto situácii nemali záujem klub predať?
Už by mohli prísť mladší podnikatelia, alebo skupina ľudí, ktorá by sa zapojila do podpory futbalu. Uvažoval som, že by som sa klubu zbavil aj za smiešne odstupné. Mal som aj nejaké ponuky, ale boli pofidérne a v Košiciach si ešte všetci pamätajú, ako to bolo, keď 1. FC kupovala talianska skupina. Mali sme teraz rozpracovaný plán vstupu zahraničného akcionára, teraz sa to minimálne zabrzdí. To je škoda.

Nemáte strach, že dopadnete podobne ako prešovský futbal, ktorý sa trápi v druhej lige?
Po košickom je prešovský futbal mojou druhou srdcovou záležitosťou a som smutný, v akej je situácii. Som však presvedčený, že Prešov i Košice do najvyššej súťaže patria a aj sa tam vrátia. Uvidíme, či to bude o rok alebo o dva.

Udržíte košický káder pokope?
Nemyslím si, že druhá liga bude výrazne lacnejšia, odhadujem, že len o sto-dvesto tisíc eur. Máme na to, aby sme ju finančne utiahli. Náš káder je dosť široký, nechýbajú ani mladí, talentovaní hráči. Sadneme si spolu po súťaži, tí, ktorí budú chcieť zostať a zabojovať za Košice, budú hrať, s tými, čo neprejavia záujem, sa rozlúčime.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mfk košice #Fortuna liga #Blažej Podolák