Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S dobrými legionármi nie je práca ťažká, tvrdí tréner DAC

Najviac legionárov má v posledných rokoch tradične DAC Dunajská Streda. V aktuálnom ročníku na jeseň pôsobili v tíme niektorí zahraniční futbalisti, ktorí už Žitný ostrov opustili. Momentálne ich zostalo desať, ale zdá sa, že toto číslo bude skôr klesať. Tréner Mikuláš Radványi im dáva čoraz menej šancí.

20.03.2014 11:00
Mikuláš Radványi Foto: ,
Tréner Dunajskej Stredy Mikuláš Radványi.
debata

Aká je aktuálna legionárska situácia v tíme?
Momentálne hrávajú v základnej zostave dvaja chorvátski futbalisti Čaušič a Krišto, v predchádzajúcom stretnutí po prestávke nastúpili aj Kamerunčan Kwin a Srb Nurkovič. Ostatní sa do užšieho kádra nedostali. Sú medzi nimi aj hráči, u ktorých je predpoklad, že klub postupne opustia.

V tíme sú aj štyria Kamerunčania, čo je v slovenských podmienkach rarita. Aj v ich prípade platí, že sú na odchode?
Ako som povedal, Kwin naposledy nastúpil, rátam s ním. Boya, Adiaba a Nguekam majú teraz problém dostať sa do užšieho kádra na zápasovú súpisku. Aj niektorí ďalší cudzinci sa ťažšie presadzujú v súčasnej konkurencii. V zime prišlo na poslednú chvíľu viacero kvalitných domácich hráčov – Turňa, Brašeň, Gergel, Szabo, Straka. Do novobudovaného tímu najlepšie zapadli dvaja Chorváti, absolvovali s nami aj zimnú prípravu, to je tiež ich výhoda. Od začiatku bolo jasné, že sú kvalitní hráči, na ich postoch lepších nemáme, preto logicky hrávajú. Napríklad Krišto podal naposledy v zápase s Ružomberkom veľmi dobrý výkon.

Súvisí zmena v legionárskom prístupe aj s nedávnym nástupom nového majiteľa?
Nový majiteľ prišiel so svojou víziou. Má predstavu, aby sme vybudovali akadémiu a kvalitní tréneri sa venovali mladým talentom. Potom budú postupne viac hrávať v dunajskostredskom drese aj naši odchovanci. Keď som bol prvý raz na poste trénera v Dunajskej Strede, tiež hrávali najmä domáci hráči. Tvrdím, že cudzinec musí byť o triedu lepší ako domáci, od toho sa všetko odvíja. Je to jednoduché. Momentálne nemá väčšina cudzincov vyššiu kvalitu ako slovenskí hráči, preto nehrávajú.

Keď má tréner v tíme vyšší počet legionárov, pracuje sa mu ťažšie?
Aj to súvisí najmä s ich kvalitou. Ak ju majú, nie je to ťažšia práca. Ak nie, vyskakuje veľa problémov. Sú to hráči s inou mentalitou, inými návykmi, prístupom, nezanedbateľná je aj jazyková bariéra, ak tréner musí všetko zložito vysvetľovať, potom je komunikácia ťažká. Odvtedy čo pôsobím v DAC, mnohí legionári tímom len prešli a čoskoro ho opustili, ale vždy sa našli aj kvalitní futbalisti a, samozrejme, tí si aj miesto v zostave vybojovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Radványi #DAC Dunajská Streda #legionári